Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 2 007
  • 101
  •   2
Отговори
# 75
Скрит текст:

Това е ново боядисаното жилище. Явно по  дъждовете прозорецът е седял отворен. Иначе съм прекалено  емоционална, за което търпя критика. Иначе нали съм получила върховните 30лв на ден, какво искам още! Сега след месец и половина гърбене - наново! И отново емоционално за един оглед 'майстор" взима 50-60лв.
Май отвън се вижда ламарина. Най-вероятно под нея, в ъгъла на отваряемото крило или ръбът между ламарината и самата дограма не е обработен и там при дъжд набива. Ламарината може и с обратен наклон да е, вижте и това.Търсете вляво, защото видимо от там надясно се разсейва петното.

При продажба обикновено се договаря един ден за огледи, когато има наемател или се живее в жилището.

# 76
  • Варна
Не е сигурно доколко ще пазят, нито се знае с какви разбирания за чуждото имущество са внуците...
Ако ще правиш някаква отстъпка, поискай голямо предплащане - за 6, 9 или 12 месеца. Гледай си твоя интерес.

пп - и те спестяват от комисионната, не само ти. Обясни им, ако се налага, че и двете страни имате изгода по тази линия.

В тази ситуация най-голям интерес имат съседите, които искат да го наемат, защото няма как да наемат друго жилище на 2 метра от тяхното. Докато наемодателят може да го отдаде на абсолютно всеки и му е все тая дали ще взима 1000 лв от Иван или от Драган. Даже за такива съседи трябва да е по-скъпо, защото за тях е ексклузивна и незаменима оферта. Не би ми хрумнало да им подарявам по половин наем няколко месеца.

Благодаря за новата тема на Диди.
За наемателя чужденец и евентуалната продажба - на негово място бих се съгласила ако от предния ден ме информират за часа на огледа, ако ми е удобно тогава  и ако собственика ми намали наема с 30% за останалия срок. Ако не е съгласен - да си чака края на договора и като се изнеса да продава.

Да де ама много лесно краят на договора му може рязко да се приближи от 31.12. на 14.11. При отказ да съдейства, му се пуска едномесечно предизвестие и няма какво да направи. Ако собственикът бърза с продажбата, може да е готов да прежали един наем неустойка за предсрочно разваляне на договора, вместо някакъв наемодател да му бави продажбата. На мястото на наемателя бих преглътнала дискомфорта от огледите и бих изтърпяла, щом и без това ще напускам до края на годината. Единствено ще държа огледите да са в мое присъствие, поради притеснение да не ми откраднат нещо. Все пак на тези огледи идват непознати.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 23:56 от Didi168

# 77
Момичета, дайте идея за поправка на този диван. В София е - има ли някой координати на читав тапицер да дойде на място?

# 78
Тапицер ми поиска 500 лв за претапициране на кожена спалня и се отказах. Прозвъних първите два контакта в търсачката,но не останах очарована от цените.

# 79

Да не съм чул, че аз давам евтино обзаведено, за висок наем. Joy

# 80
Драго, благодаря! Да первазът е ламаринен сложен с дограмата. А лесно ли се сваля за да се уплътни, ако можем сами да се справим?

За коженият диван. Тапицерите станаха прекалено скъпи. Ако това е сваляема възглавница, всеки обущар може да се справи.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 08:25 от majorica

# 81
  • Бургас
Ако никой не може да се справи - в Тему има калъфи за дивани всякакви Simple Smile

# 82
  • Варна
Не бих покрила красив кожен диван с калъф от Тему. Рязко ще му изчезне “фацата”.  Това разшито доколкото виждам от снимката не е отгоре, а отстрани и остава невидимо между двете възглавници. Бих си го зашила сама с крива игла. Все тая как ще изглежда, просто да се затвори дупката и да не се разшива още повече.
А и ако възглавницата се сваля, да се занесе на кожар за един ще излезе дори по-евтино от калъфки от Тему за цял диван.

# 83
Здравейте,

Има ли от какво да се притеснявам, ако наемателят иска да си извади временен адрес при мен с идеята за абонамент за зелена зона? Знам единствено, че трябва да се ходи до общината с договор за наем и още няколко декларации. Сблъсквали ли сте се с някакви злоупотреби в тази връзка? Също така, предполагам, че щом ще давам договорът за наем в общината, това значи, че трябва задължително да подавам и декларация за данък печалба, за който също не знам как стоят нещата.

# 84
Драго, благодаря! Да первазът е ламаринен сложен с дограмата. А лесно ли се сваля за да се уплътни, ако можем сами да се справим?

Хваната е с винтове. Трябва ви най-вероятно кръстата отвертка. Предполагам отдолу е останало само на пяна от външната страна, която трябва да се измаже, най-вероятно ще е и прегоряла.

# 85
Данък общ доход се внася винаги,когато отдавате под наем. Това не е обвързано с адреси или каквото и да е. Подава се една декларация 3 пъти годишно за 5 минути и окончателната догодина март.
Моя наемател ползваше зелена зона,не сме имали проблем,но човекът беше изключително коректен.

# 86
  • Бургас
Здравейте,

Има ли от какво да се притеснявам, ако наемателят иска да си извади временен адрес при мен с идеята за абонамент за зелена зона? Не. Освен това законът ви задължава да го регистрирате по настоящ адрес, дори и да не искате.
 Знам единствено, че трябва да се ходи до общината с договор за наем и още няколко декларации. Сблъсквали ли сте се с някакви злоупотреби в тази връзка? Имаше риск от злоупотреби преди време, когато синята или зелената зона бяха толкова привлекателни, че наемателите запазваха адреса дори при напускане. Сега има промяна в закона, всеки собственик може да си отрегистрира наемателя с едно писмо, дори без да ходи в общината. Минала съм по този път вече и става изключително лесно.
 Също така, предполагам, че щом ще давам договорът за наем в общината, това значи, че трябва задължително да подавам и декларация за данък печалба, за който също не знам как стоят нещата.
Едното няма общо с другого. Декларацията за данъка се подава в НАП. Пак можете да си скриете печалбата, ако искате - общините не предоставят на НАП тези договори, които показвате за адресна регистрация. Има риск обаче да ви хванат и освен данъци и лихви, да платите глоба за всяка неподадена декларация към НАП, защото те се подават на тримесечие.

# 87
В края на предната тема бяхте заговорили за допълнителна помощ в почистването. Не съм ползвала такава услуга досега, а от известно време се замислям по повода. Жилището е малко, една неголяма стая и една още по-малка кухня, в „тих, но комуникативен“ район, има буквално всякакъв транспорт до нас + няма проблем с паркирането (доколкото в София може да няма проблем с това). Имате ли препоръки за човек, който да идва вкъщи примерно веднъж на две седмици? Ние сме двама човека с две котки (с безупречни хигиенни навици). Също как вървят като цени тези услуги, отваряла съм разни платформи, но сякаш предпочитам препоръка от човек.

# 88

Също така, предполагам, че щом ще давам договорът за наем в общината, това значи, че трябва задължително да подавам и декларация за данък печалба, за който също не знам как стоят нещата.
Едното няма общо с другого. Декларацията за данъка се подава в НАП. Пак можете да си скриете печалбата, ако искате - общините не предоставят на НАП тези договори, които показвате за адресна регистрация. Има риск обаче да ви хванат и освен данъци и лихви, да платите глоба за всяка неподадена декларация към НАП, защото те се подават на тримесечие.

Преди 2 години, като подавах молба за винетка за паркиране, със служителката разменихме няколко неофициални думи, и тя каза, че от ЦГМ изпращат в НАП договорите за наем (подадени за винетка), за да проверява НАП за плащане на данък. Идеята била така да се ограничат фиктивните договори за наем заради винетка за паркиране.

# 89

Да не съм чул, че аз давам евтино обзаведено, за висок наем. Joy
Ако е в идеалния център на Соф., здрава тухла с дебели стени, ако има добро изложение и не е 6 ет. без асансьор (видимо е таван), може и да е нормално за 750 лв.

Общи условия

Активация на акаунт