Организация на хладилник

  • 3 096
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 292
Всичко съм си купувала от магазин за домашни потреби в мол Сердика, долу на приземния етаж. Но тези неща ги има в много такива магазини. Питайте конкретно за такива подложки и ще ви кажат продавачките. Стъклени кутии за съхранение също от там съм си вземала, но има и в Икеа. Виждала съм там - от най-малка, за подправки и лимончета, до огромни. В мол Сердика магазинът е до този на Duka.

# 16
  • София
  • Мнения: 47 154
Тези подложки и мен ме заинтригуваха, ще потърся👍
Кутии за хладилник и аз ги гледах в икеа и с хубави капаци изглеждаха... Имаше и стъклени в икеа...
Всъщност най-голям хаос при нас създават кашкавалените и саламите, другото си е ок. Има си оделение за плодове и зеленчуци, има и рафт 0градуса за охладени меса и роба, на вратата има богато рафтове за бутилки, буркани, млека и яйца... Готвено и салати или прибирам в купи... Та остава хаоса от салами и кашкавали😁

# 17
  • Мнения: 2 732
А държите ли в хладилник
лекарства, козметика?

# 18
  • Мнения: 9 858
А държите ли в хладилник
лекарства, козметика?
Много рядко. По нещо дребно се е налагало - капки за очи примерно.

# 19
  • София
  • Мнения: 47 154
Само ако е изрично указано

# 20
  • Мнения: 1 274
По-скоро ме изинтригуваха  стъклените капаци, аз поне в Икея откривам само стъклени купи  с варианти на пластмасов, силиконов и бамбукови  капаци.

# 21
  • UK
  • Мнения: 3 339
В моят хладилник, организацията е почти нулева. Имам чекмедже за зеленчуци и такова за охладени меса и риба, в това за месата държа всички бутилки и кенчета-бира,сода и безалкохолни. Другото е миш маш, хубавото при нас е че опаковките на кисело мляко, прясно мляко, сосове, шунка, кашкавал, сирене са в еднаква големина и форма , та една идея по лесно се подреждат.
Храна, която остане съхранявам или в съда в който е приготвена или прехвърлям в йенски тенджери и купи. 
От известно време се опитвам да пазарувам минималистично, за едно готвене, най-много две, опитвам да намаля изхвърлената храна.

# 22
  • Мнения: 2 040
В повечето случаи подредбата трае час-два и не виждам смисъл. Оглеждаш се добре и бъркаш. Simple Smile

# 23
  • Мнения: 9 858
Успокоих се, че не е само у нас такъв хаос!!! Stuck Out Tongue Closed Eyes

Ако трябва да прибирам нещо сготвено, местя в пластмасова кутия с капак. Все се притеснявам стъклените съдове и тенджерите да не натежават прекалено много на стъклените рафтове.......
Ние също не се презапасяваме и също купувам месо за 1-2 готвения макс. Но все малък ми идва тоя хладилник значи...
Във фризера държа лед, замразени горски плодове и зеленчуци, скариди. Не обичам да готвя размразено месо.
Но и той е пълен и няма грам място.

# 24
  • Мнения: 7 349
Най-вече зависи колко често се пазарува, готви, и какво се яде. У нас минаваме с един седмичен пазар. До края на седмицата хладилникът остава почти празен, не застоява нищо. Купуваме едни и същи продукти, в количество да стигне за една седмица. Не готвя по няколко неща наведнъж, така че ако има останала готвена храна, е само един вид.
За сметка на това фризерната част ми идва малка - зеленчуци, подправки, масло на промоция, някоя пица, сладолед, и трите чекмеджета са натъпкани.

# 25
  • София
  • Мнения: 2 433
Успокоих се, че не е само у нас такъв хаос!!! Stuck Out Tongue Closed Eyes

Ако трябва да прибирам нещо сготвено, местя в пластмасова кутия с капак. Все се притеснявам стъклените съдове и тенджерите да не натежават прекалено много на стъклените рафтове.......

Нищо им няма на рафтовете, прибирам супите директно с тенджерата, понякога съм прибирала тави, дори голям глинен гювеч. Последните две са рядкост, защото заемат много място и гледам да прехвърля в друг съд, но въпросът беше за здравината на рафтовете. Голямата ми тенджера тежи заедно с капака 2 кг и нещо и побира максимум 5 литра и половина храна, така че дори в най-лошия случай, пълна би тежала по-малко от 10 кг.

Някои производители посочват товароносимост на рафтовете, при Бош е 25 кг. Това обаче е заради ръбовете, на които стъпват - те са час от стените и са пластмасови. Иначе самият рафт е от закалено стъкло и може да понесе и 100-килограмов мъж, стъпил върху него.

По темата за организацията мога да кажа, че моята не е перфектна, но с времето внасям разни подобрения, които ми улесняват живота. Например, наскоро замених всички малки тенджерки, които имах, с един комплект от 3 касероли с подвижна дръжка, които имат същата вместимост, но заемат много по-малко място в хладилника. Към тях се продават и специални капаци за хладилник, с които могат да се слагат дори една върху друга, ето така:



Супер доволна съм, че спестих много място както в хладилника, така и в шкафа. Ето това е комплектът, само тук го намерих на цена под 100 лв.:
https://www.emag.bg/komplekt-tendzheri-tefal-ingenio-emotion-4-c … 463/pd/D02LCYYBM/

Това са капаците за хладилник, също на отлична цена:
https://www.emag.bg/komplekt-3-kapaka-tefal-plastmasovi-16-18-20 … 980/pd/DRW28WMBM/

Капаците за готвене се продават отделно и са по-скъпички, но си ги поръчах и тях. Те също спестяват място, защото са плоски и със сгъваеми дръжки:
https://www.tefal.bg/p/комплект-стъклени-капаци-ingenio-l9849053/2100127955

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 19:08 от Vilemina

# 26
  • Мнения: 4 359
У нас аз подреждам хладилника, слава Богу мъжът ми, а и изглежда и децата са същите монкове. Не държа кашкавал, яйца, масло, сирене, колбаси в оригиналната опаковка. Прехвърлям в кутии с херметически капаци. Месо и риба също. Неща в торбички също не държа. Готвено прехвърлям в стъклени кутии. Така нито ми заема място, нито ми се смесват миризми. Използвам стъклени кутии, гледам на намаля максимално пластмасата. Купуваме горе долу едно и също и всичко си знае мястото.

# 27
  • Майничка
  • Мнения: 13 898
Супи, яхнии, ориз и паста пресипвам в обикновени буркани, с капак на винт. Кюфтета и пържоли - в плоски, прозрачни кутии. Нарязаните, вакуумирани сирена и колбаси са в органайзер като показания от DiscoBiscuit, наредени настрани, иначе много се хлъзгат. Бялото сирене е пак в такъв органаизер, ако е вакуумирано, отвореното прехвърляме в кутия с вода. Наченат колбас се нарязва и прехвърля също в прозрачна кутия.

# 28
  • Мнения: 5 415
Хич не обичам когато някакви отворени продукти (например опаковка сирене, салам или масло) цапат стъклените рафтове на хладилника.

Наскоро си взех един нелош малък аксесоар от Икеа за хладилник.  Сложих два броя, за да поставям в тях масло и отворени неголеми пакетчета кашкавал или сирене. По-практично е да се поставят над по-широко място, за да не затрудняват достигането до други продукти.
Имам и този кръгъл въртящ. Единствено малко ме дразни, че не е безумен. Не са много артикулите на Икеа в този раздел, но могат да се намерят едно-две неща според нуждите, които леко да въведат някакъв ред.

Като цяло харесвам млечните продукти да са ми на един рафт, месните на друг, маслини, отворени бурканчета - на трети. Каквото и да харесвам обаче мъжът ми слага всичко където свари и хладилникът ни въпреки това си е омазан. На майка му е същият, така че ясно откъде е липсата на навици в това отношение. Но то е по-скоро за темата "С какво ви дразнят свекървите". Simple Smile

# 29
  • Мнения: 9 858
Защо ме търсиш?, ние сме големи почитатели на Икеа вкъщи. За жалост в нашия град няма магазин и тези малки аксесоари не съм ги виждала. Изглеждат практични. Отивам да разгледам в сайта.
Кръглата въртяща поставка ми се струва доста добра идея.
Другата кутийка обаче - не се ли цапа самия рафт - поне така, както е показано на примерната снимка в сайта изглежда са сложени продукти без опаковка. Ти за какво я ползваш?

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 09:16 от utro77

Общи условия

Активация на акаунт