Понижен мускулен тонус (хипотония) на 9м бебе.

• 95
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте,
Бебенцето ни е на 9м, и преди няколко месеца ни казаха, че има леко понижен мускулен тонус (ходихме при няколко невролога, които потвърдиха) Усъмнихме се още на 4-5м. От няколко месеца ходим на рехабилитации, но няма кой знае какъв напредък (по-скоро просто с възрастта някои неща се променят) преди около 1м (на 8м) започна да лази войнишката, но все още не иска да се изправя сам на 4 опори, и като цяло доста реве когато ние се опитаме да го поставим. Четох доста (за хубаво или лошо) но знам, че понижения мускулен тонус е по-скоро симптом на някакъв проблем и че много често такива деца имат забавено развитие (модерното наименования - аутизъм). Като цяло бебенцето проявава и други признаци като постоянно ритане (потриване на крачета), като интензитета е голям, доста ръмжене (постоянно ръмжи или издава специфични звуци, които повтаря в някакви определени ситуации). Наясно ми е, че е прекалено малък за диагнози, но просто ми е любопитно как са се развили вашите дечица с понижен мускулен тонус?

# 1
По принцип аутизъм е нещо съвсем друго. Ако мога да го обясня по опростен начин, много деца с развитийно забавяне или сензорна дезинтеграция проявяват признаци на аутизъм. Но това (аутистичната симптоматика) е вторично. Първично е проблема в неврологията. Именно затова, аутизмът е състояние, чийто базови симптоми нямат корелация с забавяне във физическото развитие. Т. Е вашето дете може да проявява за в бъдеще някаква аутистична симптоматика, но това ще е вторично отклонение, следствие на първичното нарушение.

От там
В никой случай не спирайте рехабилитацията под каквато и да е форма. Не спирайте терапевтичната работа. За момента, физическото развитие ви е приоритет. Някаква неврогимнастика задължително трябва да включите с порасване, ерготерапия също, сензорен терапевт. Не знам Бобат и Войта терапии чували ли ли сте, според мен ще са ви от полза. Те имат и възрастов прозорец и вие сте в него.

В момента не се фокусирайте върху прогнозите, а върху това, че колкото повече се прави, толкова повече напредък ще има. Вие сте прекрасна майка, щом сте толкова наблюдателна и сте имали  силата да видите проблема, да предприемете мерки без да се залъгвате.  Всичко което правите е от огромна полза за детето, всяка малка стъпка е от огромно значение. Прогнози не може и не трябва  да се правят, от дете до дете има разлика.  Вашето дете може да ви учуди със своите възможности.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 19:13 от _re_ge

# 2
@_re_ge - Много благодаря за отговора! Изключително точен и смислен. Напълно съм съгласен с написаното, но просто си мислех, че голяма част от читателите няма да направят разликата между аутизъм и сензорна дезинтеграция, тъй като доста често се категоризират като аутизъм.

Той имаше колики и до доста късно (до около 5м), което също ме навежда на мисълта, че не са били 'колики', а по-скоро проблем със сензорната интеграция, тъй като поведението при колики е по-различно. При нас той плачеше за около час и половина - два, веднъж на ден, след което като мине този период заспиваше и нямаше други ексцесии. В момента няма ясно изразени дразнители (звук/светлина/физически допир).. Доста е любопитен (забелязва се от всички, дори и от педиатъра му).

Общи условия

Активация на акаунт