Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 28 434
  • 782
  •   1
Отговори
# 135
А увеличен ли е?

# 136
Аз съм чела тук във форума,че на обикновен скенер не може да се види омазняване на черен дроб. На фиброскан се прави това изследване за омазняване на черен дроб.

# 137
Според доктора от какво е омазнен? От много въглехидрати, алкохол и както беше при татко, при запушени жлъчни канали. За друга причина не се сещам.

# 138
  • Бургас
Моя черен дроб от години е омазнен и не мога да се справя с това. След инсулиновата резистентност съм на диета, инсулина ми се понижи. Изследванията ми на холестерол са както на потребителката по горе, само добрия холестерол и общия са съвсем леко завишени. Лошия холестерол е в норма. Обаче черния дроб си остава на това положение, килограмите ми също. Преди време имах леко завишени (малко над горната граница) чернодробни ензими за доста голям период от време. Сега уж са в норма, но пак са на горната граница. Тези дни ми предстои пак да си правя изследвания.
Все си мисля дали причината не е честия прием на НСПВ, тъй тако имам мигрена и не мога без тях.

# 139
  • София
Не е увеличен. Нормални размери. Гледа ме на ехограф, както всяка година.
Според него 4 причини - много сладко, много мазно, алкохол, фамилна обремененост. Изключвам сладкото. Алкохол - само бира и никакъв твърд или вино от повече от 20 години. Може от бирата да е. Мазно признавам, че ям. Основно ям месо и салата. Въглехидрати - от 5 - 6 месеца ядем хляб вкъщи Rage, преди не купувах. Жлъчката е добре. Фамилна обремененост - майка ми има леко омазнен. Не е от това. Просто явно е от храната (вероятно и от бирата). Ям огромни количества храна, поне двойно на ММ. Но все е приготвена вкъщи (с купешки меса от магазина - кауфланд, фантастико, за съжаление). Предпочитам и често ям по-течна храна - супи, яхнии и подобни. Рядко се храня на заведение - 1 път на 2 месеца, при повод.
Инсулинова резистентност също е изключена.
Явно трябва да намаля или спра първо въглехидратите, и съвсем леко мазното.
Млечни почти не консумирам.

# 140
ИР с тест ли е изключена?
Огромни количества храна ми звучи леко странно, за жена. Мазно какво имаш предвид? Мазна пържола ли? Или пържено?
Че с тази домашно приготвена храна много хора се подхлъзват. Мислят, че домашно приготвен е еквивалент на здравословен. А то не е. "Здравословно" за всеки е индивидуално, според неговите особености. Ако имаш проблеми с метаболизма на въглехидратите, не те топли, че ядеш домашно приготвена баница.

# 141
Извинете, но не мога да си представя как бих могла да ям повече от един мъж,да ям месо всеки ден и да пия ежедневно бира...Поне тренирате ли нещо,защото ако не то тогава и килограмите сигурно са ви в повече. Мисля,че ако спазвате лека диета и спортувате нещо,няма да се налага да се притеснявате за такива неща.

# 142
Бирата, ако е ежедневие, е проблем. Всеки алкохол е проблем.

# 143
  • София
Чакайте, моля, не пия ежедневно бира. И да - ям много, просто имам голям апетит, вкусно ми е, яде ми се. Не напълнявам, държа си едни и същи килограми. До 2-3 часа след хранене - всичко е в тоалетната. Колкото пъти ям, толкова пъти съм на тоалетна по голямата нужда, + 2 пъти отгоре.

Извинете, но не мога да си представя как бих могла да ям повече от един мъж,да ям месо всеки ден и да пия ежедневно бира...Поне тренирате ли нещо,защото ако не то тогава и килограмите сигурно са ви в повече. Мисля,че ако спазвате лека диета и спортувате нещо,няма да се налага да се притеснявате за такива неща.
Не, не тренирам нищо, но и килограмите не са ми в повече. Назад ги написах - 63 килограма на 165 височина, на 47 години съм.
ИР е изключена с тест.
Под мазно какво имам предвид - харесват ми от пържолите сланината, от пилето - кожички и трътки. Обичам мазно месо.
Пържено - пържим филии 2 пъти в месеца за закуска. Друго пържено не ядем.

# 144
От тези мазнини не се омазнява дроба.
Колко пъти ядеш?  И не може да е все пържоли, от тях не е този мазен дроб. Нещо друго има в храненето.

# 145
  • Бургас
Или имате бърз метаболизъм, или не усвоявате повечето храна. Иначе тялото ви няма да иска да ядете и изхождате толкова.
Относно изхождането винаги съм се чудила, не се заяждям, наистина ми е интересно, хората които ходят толкова често как се справят чисто социално. В смисъл на мен понеже ми е много трудно да ходя на други места освен в къщи, не зная как бих се чувствала по няколко пъти на ден да ходя на обществени места. Или се свиква.

# 146
И аз не мога да си представя да ходя до тоалетна повече от веднъж дневно.
Иначе евала за метаболизма!

# 147
И на мен ми е странно, в смисъл, че за мен е абсурд да ходя някъде извън къщи. Но си има всякакви хора, с различен ритъм.
Обаче търсим причината за омазняването.
Щом бирата не е всеки ден, явно са въглехидрати. Друго не мога да измисля.

# 148
  • София
От тези мазнини не се омазнява дроба.
Колко пъти ядеш?  И не може да е все пържоли, от тях не е този мазен дроб. Нещо друго има в храненето.
Обикновено 2 пъти дневно, но наистина ям по много, много бързо се храня и явно докато мозъка ми "регистрира" колко съм изяла.... след 30 - 40 минути вече ми е много тежко, сърцебиене получавам редовно от преяждане.
Или имате бърз метаболизъм, или не усвоявате повечето храна. Иначе тялото ви няма да иска да ядете и изхождате толкова.
Относно изхождането винаги съм се чудила, не се заяждям, наистина ми е интересно, хората които ходят толкова често как се справят чисто социално. В смисъл на мен понеже ми е много трудно да ходя на други места освен в къщи, не зная как бих се чувствала по няколко пъти на ден да ходя на обществени места.
Или се свиква.
Не знам дали не усвоявам, но апетита ми е огромен. Просто, много ми се яде.
За ходенето на тоалетна - никога не ходя по голяма нужда в работата. Сутрин - вкъщи, след това 2 пъти като ми се доходи - офиса ми е близо - паля си колата и се прибирам вкъщи. После се връщам на работа.
И аз не мога да си представя да ходя до тоалетна повече от веднъж дневно.
Иначе евала за метаболизма!
Ако съм вечеряла късно (по принцип избягвам, но се случва, гледам да е само в петък или събота, за да не съм на работа на другия ден), и понеже е пак обилно, сутрин като стана поне 2 - 3 пъти "освобождавам" в рамките на час.
Майка ми винаги се потриса колко ям - " Ти ядеш като вълк, почти не дъвчеш, само гълташ".
Честно казано изобщо не ям с колеги, защото ме е срам, като гледам какви кутийки с храна си носят... и аз извадя моята голяма кутия с храна и като ме попитат - това само за сега ли ти е? Flushed
Има нещо сбъркано, може да е от количеството, или не знам и аз от какво, но ще гледам да го намалявам.

# 149
Честото ходене не е гаранция, че човек ще е слаб или неомазнен. Зависи.
А пък според мен точно тези кожи и трътки са си причина за омазняването на черния дроб. Нищо полезно не виждам в тях.
Колкото до мъжете, има и много от тях, които се хранят малко и/или почти безмесно. Не свързвам автоматично мъж със мазни пържоли и пържено. А като казах "пържено", много е важно въпросните кожички и трътки как са приготвени. Защото от варено до пържено или панирано месо има доста голяма разлика в мазнинността.

Общи условия

Активация на акаунт