Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 28 346
  • 782
  •   1
Отговори
# 480
Да попитам на какво може да се дължи затрудненото уриниране, нямам болки като при цистит, а само усещане за не изпразване и наистина количеството е много малко? Преди година ми се получи така и ме пращаха на гинеколог, на нефролог и се оказа, че гинекологично всичко е наред, бъбреците също са добре, изписаха ми антибиотик, имало някакво възпаление и било тръгнало и нагоре и се оправих. Сега пак. Не знам на уролог ли да ида ? Вчера си бях съвсем добре, късно вечерта стана. От една година насам не мога да се отърва от болести. Довечера ще ходя на пулмолог, пия в момента венозин за отоци на долните крайници, сега и това. В сряда бях на съдов хирург и тя ми опипа корема да види да няма задържане на течности и каза, че няма, съвсем нормален корем. Решила съм да си пусна и гликиран хемоглобин, лятото четири пъти ми пускаха изследвания на кръв за чернодробни, за бъбреци, за подагра, за диабет (но без обременяване и без гликиран хемоглобин), за щитовидна и какво ли още не.

# 481
Не знам дали си пускала урина, ще се хубаво да се изследва.

Преди време имах подобни проблеми. Ходих на уролог, той първо прегледа пикочния мехур както е пълен, после ме накара да мина през ВЦ и отново ме преглежда да види дали мехура е изпразнен напълно.
Може да поискаш подобен преглед, ако не са ти правили.

# 482
Да, благодаря за информацията за прегледа, ще поискам и ще гледам да отида скоро на уролог. В нашия град няма такива специалисти и аз изобщо не бях сигурна дали уролозите преглеждат и жени. Урина ми изследваха последно преди два месеца и беше чиста. За момента се пооправи положението, като изпих ударно количество вода и си направих чай от Ламбрев за бъбреци, но не съм спала от два сутринта. Дано се задържи положението поне до края на годината, да свърша първо с едните доктори, че последната година ми е някакъв кошмар в това отношение.

# 483
  • Бургас
С Гранофурин се мажи. Щом няма Т, не е нужен АБ.

Това не е общовалидно. Много хора вдигат температура при вирус, а при бактерия не.

# 484
Как се сваля B12? Август и септември пих доста милгама, може ли да е в следствие на това?

# 485
Най-вероятно е от нея. Пийте повече вода.

# 486
На някого случвало ли му се да му се замайва главата и проблема да е от врата ? След като си направи упражненията за него и замайването спира.
Да ама не е проблема вратът Ви, а едни кристалчета в ухото. Идете на отоневролог.
На мен ми се замайва точно като правя упражнения. И от време на време ми пищят ушите.

# 487
Здравейте
Казуса е следният.
Препоръчват ни престой в болница на системи за три дни ,с цел вливане на кортикостероиди.Имаме поставена диагноза след ЯМР - дискова болест ( Л4 , Л5 ) .Болките са главно в единия крак ( много силни ) и приемането на нестероидни не дава резултат.Някой от вас имал ли е такъв проблем .Страхуваме се малко от негативните ефекти от тези кортико...но докторите ни казват ,че ще бъдат в малки дози .Някой бил ли е на системи с такъв проблем.

# 488
На някого случвало ли му се да му се замайва главата и проблема да е от врата ? След като си направи упражненията за него и замайването спира.
Да ама не е проблема вратът Ви, а едни кристалчета в ухото. Идете на отоневролог.
На мен ми се замайва точно като правя упражнения. И от време на време ми пищят ушите.
Замайване и пищене в ушите при мен са резултат от стеноза на прешлените и дисковата херния.

# 489
Здравейте
Казуса е следният.
Препоръчват ни престой в болница на системи за три дни ,с цел вливане на кортикостероиди.Имаме поставена диагноза след ЯМР - дискова болест ( Л4 , Л5 ) .Болките са главно в единия крак ( много силни ) и приемането на нестероидни не дава резултат. Някой от вас имал ли е такъв проблем .Страхуваме се малко от негативните ефекти от тези кортико...но докторите ни казват ,че ще бъдат в малки дози .Някой бил ли е на системи с такъв проблем.
Имал е някой И такъв проблем, за съжаление. Няма друго решение в момент на криза при много силни болки. Другото е операция. Вие си преценете. Нищо няма да ви стане в дългосрочен план от няколко системи с кортико, а ще ви облекчи болките в момента. Кортикостероидите не са нещо страшно, при определени заболявания хората ги приемат с месеци. Не лекуват състоянието обаче, просто за момента спира възпалението и болката. Нататък лекарят ще ви обясни какви са начините да се пазите, какви са ви перспективите според състоянието и накъде води то.

# 490
Здравейте! Излезна ми ей това червено петно на ръката с големина на една стотинка, което на живо е по-червено, и не се маха вече месец. Не се повлиява от противоалергични. Идеи ?

# 491
Имала съм такива болки в десния крак, по същата причина. Никакви лекарства не действат, ако не се освободят притиснатите нерви. В Пловдив ходя при д-р Тошева, МБАЛ Пловдив, мануален терапевт, завеждащ отделение по Физиотерапия и рехабилитация.
КС не бих позволила да ми вливат.

# 492
Да попитам на какво може да се дължи затрудненото уриниране, нямам болки като при цистит, а само усещане за не изпразване и наистина количеството е много малко? Преди година ми се получи така и ме пращаха на гинеколог, на нефролог и се оказа, че гинекологично всичко е наред, бъбреците също са добре, изписаха ми антибиотик, имало някакво възпаление и било тръгнало и нагоре и се оправих. Сега пак. Не знам на уролог ли да ида ? Вчера си бях съвсем добре, късно вечерта стана. От една година насам не мога да се отърва от болести. Довечера ще ходя на пулмолог, пия в момента венозин за отоци на долните крайници, сега и това. В сряда бях на съдов хирург и тя ми опипа корема да види да няма задържане на течности и каза, че няма, съвсем нормален корем. Решила съм да си пусна и гликиран хемоглобин, лятото четири пъти ми пускаха изследвания на кръв за чернодробни, за бъбреци, за подагра, за диабет (но без обременяване и без гликиран хемоглобин), за щитовидна и какво ли още не.
Това съдовия хирург ли го предписа? За пръв път чувам да лекуват с добавки при отоци по краката. А и като проверих в нета, не се предлага у нас в аптечната мрежа. Попаднах на 2, хранителни добавки, с различни опаковки. На единия пише витамини, на другия - разни екстракти.
Защо ми намирисва, че сама си си го предписала? Вместо да търсиш причината за отоците по краката?
-------------------------

lavender_p, с времето вит В12 намалява. Внимавай да не пиеш лекарства и добави с витамини от група В. И не прекалявай с витамините друг път.
---------------------

Royalty3, не веднъж са ми вливали системи, или инжекции с кортикостероиди, предимно заради алергията. С тях ме вадят от тежки алергични кризи. Неприятно лекарство, ако е за дълго време и в по-големи дози, но понякога не може без него. Няколко пъти ми се случи в последно време и белодробните инфекции да не се оправят само с АБ, а да се налагат и кортистероиди. С тежък ковид също бях на конски дози и за дълго време на кортикостероиди.  Те действат много по-бързо. Имат противовъзпалителен ефект. Затова помагат и при такава болка, лекуват възпалението. Не е страшно за по-картко време, каквото е при теб. Само ще ти помогне и облекчи. Аз на твое място не бих се колебала.
И да, има хора, особено с автоимунни заболявания, които ги приемат с години.
Действително мануална терапия от обучен лекар невролог би могла да помогне, но е добре да се лекува възпалението с лекарства. Щом лекарите са преценили, че ти трябват КС и не става с НСПВ, не се чуди.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 03:28 от Diorela

# 493
КС си имат приложение и това не го отричам.
За алергии, автоимунни , при шокови състояния.
Става дума за болки, които са от механично притискане. Първо трябва да се отстрани причината и тогава да се лекува травмата и възпалението.
А в болниците е стандартна терапия, на мен също в неврология са искали да ми вливат КС, даже и силни болки нямах, бях по КП за диагностика.
Както и слагане на инжекции с КС директно в ставите. После тези стави отиват на кино, нищо, че временно се подтиска болката.

# 494
Здравейте! Излезна ми ей това червено петно на ръката с големина на една стотинка, което на живо е по-червено, и не се маха вече месец. Не се повлиява от противоалергични. Идеи ?
Сълзи ли ти и много ли сърби.
Така, както ми изглежда, щом не е алергична реакция, е възможно да е невродермитна екзема. Тя се лекува с разни кортикостероидни кремове.

Общи условия

Активация на акаунт