Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 429
  • 766
  •   2
Отговори
# 630
Може, не знаех, не съм карала грип. Ваксинирам се всяка година.

# 631
Аз при ковид нямах около две седмици обоняние и вкус, сравнително бързо се възстанови.
Може би защото регулярно приемам Б комплекс витамини.

Но имам позната, която няколко години след прекаран ковид все още има частична загуба.
Индивидуално е.

# 632
Аз спирам да усещам миризми, когато ползвам ксилометазилин капки за нос и после се оправям. Ползвала ли си такива капки сега?

# 633
Аз спирам да усещам миризми, когато ползвам ксилометазилин капки за нос и после се оправям. Ползвала ли си такива капки сега?

Да, постоянно Simple Smile

Да кажем още 2-3 дена ще ми трябват.

# 634
Здравейте! На 2 януари сънувах нещо, не помня какво, нещо се бях напрегнала в просъница или може би като се събуждах усетих как за няколко секунди цялата глава ме болеше и в предната лява част пулсираше. Само си казвах сега ще мине, ще мине и след няколко секунди болката изчезна. Преди това стоях на течение и е възможно да съм се схванала. Но никога не съм изпитвала такава пулсираща болка. Искам да направя ЯМР, обадих се в Спектър, питаха коя област от главата искам да изследвам, аз не можах да обясня. Освен това имам клаустрофобия от тясно пространство и алергия към едно от контрастните вещества на ЯМР. В Спектър имат отворен ЯМР, но при мен не можело да се направи, така ми обясниха. Направо не знам какво да правя, да взема да пия аспирин протект, докато отида на изследването? Страх ме е, притеснена съм.

# 635
Значи е от ксилометазилин. Обонянието ми се връща, когато ги спра.

# 636
jof Като имате клаустрофобия от тясно пространство, затворете си очите през цялото изследване.

# 637
Здравейте! На 2 януари сънувах нещо, не помня какво, нещо се бях напрегнала в просъница или може би като се събуждах усетих как за няколко секунди цялата глава ме болеше и в предната лява част пулсираше. Само си казвах сега ще мине, ще мине и след няколко секунди болката изчезна. Преди това стоях на течение и е възможно да съм се схванала. Но никога не съм изпитвала такава пулсираща болка. Искам да направя ЯМР, обадих се в Спектър, питаха коя област от главата искам да изследвам, аз не можах да обясня. Освен това имам клаустрофобия от тясно пространство и алергия към едно от контрастните вещества на ЯМР. В Спектър имат отворен ЯМР, но при мен не можело да се направи, така ми обясниха. Направо не знам какво да правя, да взема да пия аспирин протект, докато отида на изследването? Страх ме е, притеснена съм.
Като начало, отиди на лекар. Боляла те е главата няколко секунди и вече сама си назначаваш ЯМР, дори не знеш какво искаш да изследваш. Това е несериозно.
От толкова много причини може да има такова главоболие. За какво да го правиш това ЯМР, за какво да пиеш аспирин, като дори не продължава това главоболие, било е еднократно и въобще не е ясно има ли някаква причина за притеснение.
Че ако всеки хуква да си прави ЯМР всеки път, когато го заболи главата, отдавна масово да сме фалирали.

Такова едностранно пулсиращо главоболие, често е от мигрена. При мен продължава минимум едно, две денонощия, със силна пулсираща болка и тежко гадене. И единствено ме облекчава да лежа, без да си мърдам главата.

Ако решиш, обърни се към този Центърът по Главоболие в София. В момента не им се отваря сайта.
Телефон: 088 846 9239
https://www.google.com/search?q=%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F&sca_esv=a616d0ede2c8591f&ei=0KBbaY_1A9mqxc8PlfKYYQ&ved=0ahUKEwiPnbuUpvSRAxVZVfEDHRU5JgwQ4dUDCBE&uact=5&oq=%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiONCm0LXQvdGC0YrRgNGK0YIg0L_QviDQk9C70LDQstC-0LHQvtC70LjQtSDQsiDQodC-0YTQuNGPMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogQyCBAAGIkFGKIEMggQABiABBiiBEiVHlCyE1iyE3ADeACQAQCYAXqgAcIBqgEDMS4xuAEDyAEA-AEC-AEBmAIEoAKWAcICChAAGEcY1gQYsAOYAwCIBgGQBgiSBwMzLjGgB9YKsgcDMC4xuAeEAcIHAzItNMgHFIAIAQ&sclient=gws-wiz-serp

Тук е даден друг адрес и телефон на центъра.
https://zdravencatalog.com/centar-po-glavobolie-sofia/

Цитат
Пулсираща болка в главата най-често се асоциира с мигрена (силна, едностранна болка с гадене, чувствителност към светлина/звук) или клстерно главоболие (остро, зад окото/в слепоочието). Други причини могат да са тензионно главоболие, окципитална невралгия, проблеми с шията, стрес, хормонални промени или дори по-сериозни състояния, като е важно да се консултирате с лекар, за да се определи точната причина и лечение.  

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 13:51 от Diorela

# 638
Ксилометазолин уврежда лигавицата, не се препоръчва отдавна.

# 639
С този "Паракофдал", дето го препоръчвахте преди няколко страници, оня ден за малко да приключа в Спешното на "Пирогов". Joy

Не съм погледнала, че съдържа Аналгин, а аз принципно си знам, че имам някаква форма на алергия към него (и не само към него). Обаче, в миналото никога не съм стигала чак до толкова сериозно подуване, колкото беше този конкретен път. Изглеждах като обезобразена - цялата тъкан около очите и устата ми стана тройна. Подуването тръгна и към гърлото - в един момент едвам съумявах да говоря. Въпреки изпитите две таблетки "Ериус", реших да ходя към Спешното, за всеки случай. Поседях отпред близо час, без да влизам, докато се уверя, че отокът в гърлото не се влошава. Усетих, че нещата се успокояват и се прибрах вкъщи. Simple Smile

Два дена по-късно все още съм подута в лицето, все едно съм препила сериозно.

Мъжът ми пък пи една таблетка "Паракофдал" преди около седмица - каза, че болката му не е намаляла толкова бързо, колкото от други обезболяващи, но пък на сметка на това, му се приспа сериозно и отиде да подремне.

Та, това е опитът ни с медикамента - ясно е, че не е особено положителен. Peace

# 640
Оле, Гърненце звучи страшно!

# 641
На мен не ми беше чак страшно, защото и преди съм се подувала от обезболяващи, ама тоя път отиде към гърлото. Simple Smile Чатът "каза" незабавно да тичам към Спешното. Явно от година на година т.нар. ми алергия към някои медикаменти става все по-силно изразена.

"Диклофенак" също не мога да приемам вече по тази причина.

Само с "Аулин"-а нямам проблеми, пу-пу. Дано така си остане, че направо ме е спасявал в миналото.

# 642
Като начало, отиди на лекар. Боляла те е главата няколко секунди и вече сама си назначаваш ЯМР, дори не знеш какво искаш да изследваш. Това е несериозно.
От толкова много причини може да има такова главоболие. За какво да го правиш това ЯМР, за какво да пиеш аспирин, като дори не продължава това главоболие, било е еднократно и въобще не е ясно има ли някаква причина за притеснение.
Че ако всеки хуква да си прави ЯМР всеки път, когато го заболи главата, отдавна масово да сме фалирали.

Такова едностранно пулсиращо главоболие, често е от мигрена. При мен продължава минимум едно, две денонощия, със силна пулсираща болка и тежко гадене. И единствено ме облекчава да лежа, без да си мърдам главата.

Ако решиш, обърни се към този Центърът по Главоболие в София. В момента не им се отваря сайта.
Телефон: 088 846 9239

Забравих да напиша, че преди две години ми откриха с ЯМР топче в главата, което не е тумор, така казаха, а само да го следя. Досега не съм имала проблем нито с равновесие, нито ми е бил размазан погледа. Но това еднократно силно главоболие не ми се беше случвало, а съм на 55 г. Преди три седмици на мой много близък приятел почина дъщеря му от мозъчен кръвоизлив на 28 години, без никакви оплаквания. Знам, че при всеки човек е различно, но се притесних много. Записах час за невролог за утре и ще отида да ме прегледат.

Благодаря, Белла, за съвета!

# 643
Някой може ли да препоръча добър невролог със специализация повече за централната или периферната нервна система, мозък. За София.

# 644
  • на последния етаж
27-28 след последен прием на антихристамини може ли да се направи изследване ALEX?

Общи условия

Активация на акаунт