Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 556
  • 768
  •   2
Отговори
# 645
27-28 след последен прием на антихристамини може ли да се направи изследване ALEX?
Да, може

# 646
На мен не ми беше чак страшно, защото и преди съм се подувала от обезболяващи, ама тоя път отиде към гърлото. Simple Smile Чатът "каза" незабавно да тичам към Спешното. Явно от година на година т.нар. ми алергия към някои медикаменти става все по-силно изразена.

"Диклофенак" също не мога да приемам вече по тази причина.

Само с "Аулин"-а нямам проблеми, пу-пу. Дано така си остане, че направо ме е спасявал в миналото.

Гърненце, това е много рисков оток. Но ти си знаеш, предполагам, не е нужно чата да ти го казва. И бягаш към най-близкия спешен кабинет, не чак до Пирогов, че често отокът се развива доста бързо, а в гърлото е опасен.

Добре щеше да е,  да беше влязла да ти сложат и урбазон. По-бързо щеше да се тушира. При по-тежки реакции, са ми комбинирали инжекции кортикостероиди и антихистамини.
Може и сега  да ти сложат урбазон, щом още имаш отоци. При всяко положение, продължавай с антихистамините поне за известно време.

И в бъдеще много внимавай с всички НСПВ!

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 18:45 от Diorela

# 647
  • София
27-28 след последен прием на антихристамини може ли да се направи изследване ALEX?
На мен пулмиложката единствено ме предупреди кортикостероид да не приемам. Със или без антихистамин алергиите си ги има.

# 648
Гледайте съставките, колежка така се озова в спешното от Седалгин, не знаела, че съдържа парацетамол, а е алергична към него.

# 649
Аз не приемам нищо с диклофенак натрий, защото съм стигала до спешното с него.
Щом има алергия към аналгин - нищо с метамизол натрий.

# 650
Възможно ли е да съм отключила алергия към риба? Другото, в което се съмнявам са гъби. Не е силна реакция, но се обривам по лицето и малко ми се затруднява дишането.

# 651
  • Бургас
Всичко е възможно. Мъжа ми преди време беше направил реакция от киви, а не е като да не е ял киви през живота си. Подозираме, че реакцията може да е към някакъв химикал. Сега продуктите ги обработват с всякакви препарати и химикали, така че имайте предвид.

# 652
Гърне, предполагам знаеш, но да подсетя. Спри алергенните храни - яйца, ядки и т.н.
Наблюдавай се и си пий антихистамина.

Здраве на всички!

# 653
jof Като имате клаустрофобия от тясно пространство, затворете си очите през цялото изследване.
То трябва задължително да си със затворени очи. Пише го на машината. Или поне аз, където съм ходила. Едното място е Спектър.

# 654
Имам сериозен проблем с тесни пространства, но издържах 40 минути в ЯМР! Затворих си очите още като седнах и преди да легна, иначе нямаше да ми се получи, ако бях затворила очи вече видяла тясната дупка над мен. Ако го приемате като съвет това. През цялото време си говорех на ум, че съм на Витоша, на простор, на поляна. Иначе дават паник бутон за всеки случай за такива като нас...

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 07:56 от DiaMia

# 655
  • София
jof Като имате клаустрофобия от тясно пространство, затворете си очите през цялото изследване.
То трябва задължително да си със затворени очи. Пише го на машината. Или поне аз, където съм ходила. Едното място е Спектър.
Аз съм минавала  ЯМР и съм работила в такова отделение. Никога не сме имали такова условие.

# 656
На мен пулмиложката единствено ме предупреди кортикостероид да не приемам. Със или без антихистамин алергиите си ги има.

Алерголозите никога няма да кажат такова нещо. Алергиите ги има, но степента на реакция е различна и оценката няма да е коректна. Трябва да има достатъчен интервал от време и от прием на антихистамин. Това важи за всички видове тестове за алергии.
Винаги стискам зъби поне седмица от последния прием, ако мога и две.

------------------------

Гърне, предполагам знаеш, но да подсетя. Спри алергенните храни - яйца, ядки и т.н.
Наблюдавай се и си пий антихистамина.

Здраве на всички!

Да си споделя от опит. Никакъв смисъл няма, ако конкретната храна не е алерген за човека.
Смисълът го казах в предишен коментар, урбазон му е майката на по-тежката реакция.  Ако трябва и няколко поредни дни с инжекции. И после антихистамини, или ако трябва, комбинирани с кортикостероиди, докато отшуми.

Питай патило, нали знаете. Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 02:12 от Diorela

# 657
Не се знае към какво може да направи алергия изведнъж човек. Организма понякога реагира парадоксално.
Аз така отключих към диклофенак и към един мускулен релаксант след това. Безпроблемно съм ги приемала преди. И двата пъти беше страшно и бях на косъм, съвсем буквално..

# 658
Не се знае към какво може да направи алергия изведнъж човек. Организма понякога реагира парадоксално.
Аз така отключих към диклофенак и към един мускулен релаксант след това. Безпроблемно съм ги приемала преди. И двата пъти беше страшно и бях на косъм, съвсем буквално..

И при мен така. От дете съм приемала всякакви антибиотици, в това число и инжекционни (пеницилин), преди около 10 години щях да умра (буквално) от едно хапче Аугментин. Добре че дъщеря ми реагира светкавично и викна бърза помощ и добре, че те дойдоха веднага, иначе си бях заминала - не ми хващаха кръвното налягане, цялата се тресях, а коремът ми сякаш с ножове го режеха, няма такива болки, даже при раждане. Мислех си, че си отивам. Беше анафилактичен шок. Е, с урбазон ме оправиха + инжекционно но-шпа, но беше много страшно. Оттгава много ме е страх от антибиотиоци (макар да не съм имала проблем с други, но без пеницилинови).

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 11:32 от NellyN

# 659
Ок, ама като знаеш със сигурност, че си алергичен към някой медикамент, би следвало да се проверява съставът им, а не на сляпо да се пият произволни лекарства.

Общи условия

Активация на акаунт