Игри и занимания без екрани

• 1 005
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, мами Simple Smile Бих искала съвет и идеи от родители, които не дават екрани на децата си- с какво ги занимавате ако сте сами с тях и все пак имате задачи за вършене. Аз не съм против екраните, но гледам да ги ползваме доста умерено понеже виждам негативния ефект и повишената нервност след тях. Но и не мога да съм прилепена постоянно и да измислям милиони занимания, понеже дъщеря ми е на 2.5 години и все още се заиграва сама за съвсем кратко. Със сигурност си зависи от всяко дете индивидуално, но все пак ми е интересно как се справяте Simple Smile) Благодаря

# 1
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Според мен, въобще не е задължително да го "занимавате" Вие детето всяка секунда, докато е будно. Дайте му безопасна среда и го оставете да се развива. Екраните са прекалено лесно решение, което обаче струва скъпо. Има вече достатъчно изследвания, че мозъка се променя в резултат от бързата постоянна стамулация от клипчета и филмчета.
Не може съвсем без, но 20 мин дневно някое смислено филмче с родител е едно, а неограничен достъп до реал-ове в инстаграм или тик-ток е съвсем друго. (Това на живо съм го виждала и останах потресена).

У дома няма телевизор, никога не е имало. Не го смятам за нужна вещ. Имаме лаптоп, когато гледаме филм - не ежедневно, сядаме всички заедно и гледаме филм.
Децата ми са на 7 и на 10г. Живи и здрави са, развиват се нормално. Четат книги. И не притежават смартфони.
Каката има телефон с копчета - за да ѝ се обаждам, ако има нужда да я чуя, ако е на екскурзия и т.н. На малкият не му е нужен още.
Напълно възможно е в 21 век в София децата да не зяпат екрани нон-стоп.
Но изисква усилия и обяснения. Не си мислете, че не получавам оплаквания от децата си, че еди-кой-си има еди-какво-си. Но обяснявам и решаваме проблема.
Например, имаше драма с каката, че иска да снима. И за това ѝ трябва телефон.
Само, че получи фотоапарат Simple Smile
И проблема със снимките изведнъж изчезна без смартфон.

Далеч съм от мисълта, че това ще е завинаги. Но колкото повече време останат далеч от дигиталният свят, толкова по-добре за психо-емоционалнота им развитие.
И това ми е по-важно от тренда в момента.

# 2
Според мен, въобще не е задължително да го "занимавате" Вие детето всяка секунда, докато е будно. Дайте му безопасна среда и го оставете да се развива. Екраните са прекалено лесно решение, което обаче струва скъпо. Има вече достатъчно изследвания, че мозъка се променя в резултат от бързата постоянна стамулация от клипчета и филмчета.
Не може съвсем без, но 20 мин дневно някое смислено филмче с родител е едно, а неограничен достъп до реал-ове в инстаграм или тик-ток е съвсем друго. (Това на живо съм го виждала и останах потресена).

У дома няма телевизор, никога не е имало. Не го смятам за нужна вещ. Имаме лаптоп, когато гледаме филм - не ежедневно, сядаме всички заедно и гледаме филм.
Децата ми са на 7 и на 10г. Живи и здрави са, развиват се нормално. Четат книги. И не притежават смартфони.
Каката има телефон с копчета - за да ѝ се обаждам, ако има нужда да я чуя, ако е на екскурзия и т.н. На малкият не му е нужен още.
Напълно възможно е в 21 век в София децата да не зяпат екрани нон-стоп.
Но изисква усилия и обяснения. Не си мислете, че не получавам оплаквания от децата си, че еди-кой-си има еди-какво-си. Но обяснявам и решаваме проблема.
Например, имаше драма с каката, че иска да снима. И за това ѝ трябва телефон.
Само, че получи фотоапарат Simple Smile
И проблема със снимките изведнъж изчезна без смартфон.

Далеч съм от мисълта, че това ще е завинаги. Но колкото повече време останат далеч от дигиталният свят, толкова по-добре за психо-емоционалнота им развитие.
И това ми е по-важно от тренда в момента.

Споделям мнението ви, но на 2 години все още децата са доста зависими от родителите си. И аз мисля че няма нужда да седя постоянно на главата и, но спокойствието вкъщи трае няколко минути Simple Smile)) вероятно просто има нужда от още време (и здрави нерви Simple Smile)) а иначе съм напълно съгласна, че екранното време трябва да е ограничено и контролирано- наскоро се потресох от баби извели внучето си на площадка, вързали го в количката и му пуснали от двата си телефона музика и детски.

# 3
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Моите деца се забаваляваха аналогово много с кухнениски принадлежности. Не детски някакви играчки, ами безопасните вещи в кухнята - дървени бъркалки, метални тенджери и т.н.
Имах шкаф ниско долу пълен със съкровища и голяма игра падаше Simple Smile
В разни кошари и подобни също е забавно да се играе - книжки, дрънкалки, строители подходящи за възрастта. Grinning

# 4
  • Countryside
Зависи какво обича детето, ако обича книжки и кукли, четете книжки и играете на кукли, ако обича движение сте на площадките или в парка да кара колело/тротинетка. Имам и от двата вида, с куклите определено е по-лесно Joy идеята да се занимава само е чудесна, изсипвате коша с играчки и да си рови, или леген с пясък и/или дребни играчки, топки или по ваш избор...

# 5
Приобщавайте детето към вашите дейности, нека да ви помага колкото може. То ще е много щастливо да се чувства в света на възрастните. После ще го похвалите как ви е отмяна и ще хапнете заедно. Хем ще си свършите работата, хем то ще си получи вниманието. Иска търпение, но това е начина.

# 6
Моята е на същата възраст. Екраните са сведени до абсолютен минимум. Биха били 0, но гледа с баща си по няколко минути седмично за животни, това си е тяхно занимание. Просто няма нужда, ако имаше щеше да гледа по-редовно за животни. Анимациите за щастие са 0 за сега.

Може да рисува има-няма 20 минути (принтирам, каквото е на мода в момента). Още 20-30 да си "чете". Рядко ми трябва повече необезпокоявано време накуп. Лего. Пъзели. Строи писта за топчета. Трасета с препятствия и сензорни елементи (евентуално със задача разделена на две - в началото и в края). Разни други занимания с бобени торбички, купички, рингове. Фина моторика с пресипване, пиперки и прочее. Една тавичка с жълъди, дървени топчета, кестени и купички е любима вече една година. Лекува или готви на играчките. Книжки и карти с пъзели, лабиринти и неща за откриване са много вървежни в момента. Има си кутия с дрехи за преобличане - туту поли, наметало, правихме пръчка, за да е фея или вещица Simple Smile Низанки за напреднали. Има няколко кутии с играчки, които принципно не са ѝ интересни вече, но си разглежда, после обаче ги връща обратно. Днес ѝ дадох да разглежда поздравителни картички - гледа, разказва, подрежда ги като влак, търсеше релефни елементи Simple Smile Това са горе-долу нещата, които върти като самостоятелна работа в момента. Като беше по-малка я пращах в банята с една бутилка с пулверизатор да "ние" банята и ѝ пусках една мивка на батерии да си къпе фигурките-животни. Поомръзна ѝ, но си е хубава активност за 20тина Мин.
Вкарах си малък автогол тези дни, защото много обича театър и ѝ сглобихме един, съответно иска само да играем, особено една измислена от мен пиеса Simple Smile Но и това ще мине като увлечение Simple Smile
Да, понякога може да се поразхленчи, ако наистина правя нещо, което е време-чувствително и не мога да реагирам на момента, но обикновено успява да се занимава за 5-10мин докато се освободя. Слушаме музика и приказки от yoto или YouTube, включително такива, които съм записала аз Simple Smile
Съвместните занимания, освен театъра, са основно творчество, учебни ситуации, груба моторика, баланс и подобни свързани с проприоцепция, помощ в гореизброените активности, ако има нужда от компания (гледам да не отказвам, ако мога), готвене, чистене. Заедно пускаме пералня, заедно сгъваме дрехи, вадим нещата от миялната. Не винаги иска, тогава е свободна да си измисли нещо друго.

Тук не включвам занимания навън Simple Smile

# 7
Нашият юнак е на почти 4 и екрани (т.е. таблет) получава само, когато летим със самолет или пътуваме с автобус. В никаква друга ситуация. Единствено, когато гледам прогнозата за времето идва да погледне дали ще вали на телефона ми. И до там.
На 2,5 години най-лесното е просто да помага в това, което правите. Обожават да вадят и слагат дрехи в пералня, чаши, чинии в миялна и т.н. Нашият чистеше пода с една кърпа като луд. Четем книжки (при приспиване вече стигаме до 3-4 книжки да прочетем, кара ме да си лягаме по-рано, дори да не му се спи). Пъзели, дървени влакчета и т.н.
И не, нямаме баби да ни помагат наоколо. Двамата сме на пълно работно време и уикендите съответно са заети с него. Прекарваме поне по 3-4 часа навън, без значение какво е времето (освен когато има гръмотевици и светкавици, тогава не излизаме).
Обобщено:
- участва във всички домашни дейности. И да замине някоя чаша, не е фатално
- пъзели, влакчета, подходящи за възрастта конструктори
- мнооого време навън. От 3-годишен кара колело и ежедневно минаваме и по 4-5 км с колелата, през уикенда доста повече. То няма и как, понеже нямаме автомобил и ходи на градина с колело.

# 8
Скуката при децата е нещо полезно и развиващо въображението. Хубаво е децата от време на време да остават сами в зоната за игра с играчките си и да си измислят сами играта. Нека не ви е фикс-идея че нонстоп трябва да наставлявате детето да има какво да прави. Оставете го да се помотае, почуди, поскучае, помрънка дори. Предлагайте неща с някаква мотивация - например да оцвети картинка, и после да ви покаже как е я оцветило.
Телевизор нямам от повече от 15 години и не ни липсва. Таблети също. Ако аз трябва да сготвя, а детето не го свърта и мрънка, иска внимание и не се заиграва без мен - веднага намирам с какво да ми "помага" докато готвя. Ако чистя - давам парцал (без препарат разбира се или само с вода) и инструктирам да търка заедно с мен. Обикновено търкането омръзва и след 5 минути е обратно в стаята си да си играе. Полива цветята, мие зеленчуци, нарязани зеленчуци от дъската събира и подрежда в тавата и т.н.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 11:44 от HoneyBee33

# 9
Моята дъщеря много обичаше да си играе с конструктори според възрастта. Да рисува, оцветява. Много се забавляваше с палстилин плей-до и различни комплекти за игра с пластилин. Кукли - бебета. А най-любимо й беше да играе на барбита с пълно обзавеждане на кукленска къща - кухня, хол, спалня и т.н.

# 10
на тази възраст много любими бяха стикери (все още са).. една кутия тематични ( различни видове цветя, морски животни, динозаври, форми) от пяна (за да й е по-лесно да отлепва хартията от тях) заедно с голям цветен лист хартия или картон и тя се забавляваше сама.

иначе магнити, конструктори, книжки за оцветяване с вода, рисуване, оцветяване (с пастели е много удобно), различни комплекти фигурки (пепа беше любима, блуи също)
сортиране на малки гумени фигурки с помощта на пинсети, пъзели...

# 11
На тази възраст способността за концентрация по една "тема", независимо дали ще се занимава само, или вие ще водите, е 15-20 минути, така че трябва гъвкавост и да сменяте активностите. Дадени са ви много идеи по-горе.

Моето дете на 2.5 години не помня да ме е оставяло за повече от 10 мин. на мира, освен ако не е на открито (например заровено в пясъчника). Като цяло, до училищна възраст единственото спасение беше да прекарваме всяка възможна минута навън, независимо от метеорологичните условия - защото и сънят не беше оферта да си почина, никога не е спала особено много, а следобедната дрямка отказа, преди да навърши две години.
Екрани не съм давала до 8 г., освен ограничен брой минути заедно с родител - детски песнички, кратки филмчета.

# 12
Моите деца се забаваляваха аналогово много с кухнениски принадлежности. Не детски някакви играчки, ами безопасните вещи в кухнята - дървени бъркалки, метални тенджери и т.н.
Имах шкаф ниско долу пълен със съкровища и голяма игра падаше Simple Smile
В разни кошари и подобни също е забавно да се играе - книжки, дрънкалки, строители подходящи за възрастта. Grinning
+1

Не мога да се сетя за дете, което да не проявява интерес към кухненските съдове. И аз като малка, и детето ми сега обича да си играе и подрежда разни купички.

# 13
Аз преминах през много различни опити за ограничаване на екраните. Едно от най-ефективните беше плейърчето Yoto. Продават се към него картички, които детето само може да слага в устройството и да си слуша музика и приказки. Продават се и празни картички, на които можете да запишете себе си как четете приказка или друг запис. Аз свалям от Ютюб стари детски аудио приказки, които аз слушах като малка на касетофон или грамофонни плочи и ги записвам на тези картички. Особено помага, ако покажете книжката успоредно с аудио приказката. После детето си в разглежда и слуша.Удобното е, че няма екран. Ако пусках аудио приказки от Ютюб детето щеше да зяпа екрана дори и на него да има една неподвижна картинка. Така слуша и започва нещо да си играе успоредно, защото не му се налага да гледа.
Моето дете е малко по голямо, на три. На две и половина все още за кратко се заиграваше сам. Най често играеше с магнитни плочки, започна и някои лесни пъзели. Излизането навън също много помагаше.

# 14
Само вметка - готови карти на български няма Simple Smile
От ютуб малко ги мачка, ние сваляме от Грамофонче Simple Smile Или записвам аз.

Общи условия

Активация на акаунт