Завишено TSH и пролактин

• 406
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, дерматоложката пусна на дъщеря ми на 15 години заради акне пълни изследвания. TSH е 4,41 при норма 0,500 - 4,300. FT3 и FT 4 са в норма. Много ме притеснява пролактинът - 1120 при горна граница 300. LH и FSH са в норма. ТАТ и МАТ също са в норма. Инсулина също е в норма. Лекарката смята, че няма проблем. Каза да повторим изследването след 3 месеца. Аз обаче съм в ужас. Ще бъда благодарна и за мнение тук.

# 1
Спазени ли са изискаванията за изследване на пролактина? Да има 20 - 30 мин почивка преди вземане на кръв? Дъщеря ми я слагат да лежи, преди да вземат кръв.

# 2
15 минути е била в покой, взета е на гладно в третия ден от цикъла.

# 3
Блатно кокиче, видях резултатите от изследванията на детето в другата тема. Инсулина е доста висок 18.89, не гледайте, че горната граница е 25. Детето е с инсулинова резистентност. Сметнете хома инекса - умножавате кръвната захар по инсулина и делите на 22, ако е повече от 2.5 това е показателно. Внучката ми е с инсулинова резистентност, с акне което борим от доста време, пие глюкофаж 500 мг вечер. Инсулина не трябва да е повече от 6 или 7.Посетете детски ендокринолог. От голямо значение е физическата активност и храненето, без тестени изделия и с много салати. При подрастващите тази инсулинова резистентност се лекува по различно, повече с диета и движение. С наднормено тегло ли е детето? Внучката ми е дори слаба 45 кг при височина 164 см, при нея акнето е хормонално, в момента се е поизчистило, след като спрат излизането на пъпки ще заличават следите от него. Дерматолог предписва нещата за мазане.
Успех в лечението, много е траемиращо за децата.

# 4
Спазени ли са изискаванията за изследване на пролактина? Да има 20 - 30 мин почивка преди вземане на кръв? Дъщеря ми я слагат да лежи, преди да вземат кръв.

Отивате на ендокринолог. Не чакайте 3 месеца. Трябва да се повторят изследванията, да се направят други изследвания и да започнете този проблем да го решавате.
Не се паникьосвайте, нищо фатално, оправят се нещата.
Но си намерете добър ендокринолог.
Успех!

# 5
Благодаря на всички!
Изобщо няма да чакам - изпратила съм изследванията на д-р Деспотова - ендокринолог детски. Ще ги тълкува и тя и тъй като не сме от София, ще насрочим час за преглед. Ако имате възможност - споделете за добър детски ендокринолог.

# 6
Изобщо няма да чакам - изпратила съм изследванията на д-р Деспотова - ендокринолог детски. Ще ги тълкува и тя и тъй като не сме от София, ще насрочим час за преглед. Ако имате възможност - споделете за добър детски ендокринолог.

Не мога да препоръчвам детски. Но повечето ендокринолози работят с деца и много от тях имат нужния опит.
А и детето е на 15 години, не е бебе, така че вярвам, че ще намерите помощ.
При всички случаи ще трябва да повторите изследванията.
Ако излезе същото ще ви изпратят на ЯМР. Вероятно има аденом на хипофизата и това се лекува с хапчета. Така че няма нищо страшно.
Вероятно от това се разбутват и останалите хормони, защото хипофизата командва всички останали жлези.
Ще се оправи всичко, добре ще е детето.
Радвайте се, че сте открили проблема навреме.

# 7
Блатно кокиче, видях резултатите от изследванията на детето в другата тема. Инсулина е доста висок 18.89, не гледайте, че горната граница е 25. Детето е с инсулинова резистентност. Сметнете хома инекса - умножавате кръвната захар по инсулина и делите на 22, ако е повече от 2.5 това е показателно. Внучката ми е с инсулинова резистентност, с акне което борим от доста време, пие глюкофаж 500 мг вечер. Инсулина не трябва да е повече от 6 или 7.Посетете детски ендокринолог. От голямо значение е физическата активност и храненето, без тестени изделия и с много салати. При подрастващите тази инсулинова резистентност се лекува по различно, повече с диета и движение. С наднормено тегло ли е детето? Внучката ми е дори слаба 45 кг при височина 164 см, при нея акнето е хормонално, в момента се е поизчистило, след като спрат излизането на пъпки ще заличават следите от него. Дерматолог предписва нещата за мазане.
Успех в лечението, много е траемиращо за децата.
Да, с наднормено тегло е. Аз също съм с ИР. Нищо чудно и при нея да е така.

# 8
Много добър съвет ти е дала Lanarte, при нас няма завишен пролактин, но е нисък прогестирона, с поликистозни яйчници. Ходиха в една ендокринологична болница във Варна, там правиха изследвания за надбъбречните жлези, тогава инсулина беше 6 и спряха глюкофажа, но след 6 месеца отнова се появи акнето, инсулина беше се увеличил доста и отново и предписаха глюкофаж и инофолик(хранителна добавка с вечерна иглика). С нередовен цикъл беше, понякога през 45 дни, друг път през 17 дни, комбинират лечение с гениколог и ендокринолог. Не знам от кой град сте, ние ходим в Ст. Загора при детски ендокринолог др. Георгиева. Пуска и много изследвания, по част от тях се правят в Германия, не се поемат от Здрана каса и са доста скъпички. Но при вас е може би на друга основа акнето, затова последвайте съвета на съфорумката и главно на ендокринолог.
Ще се опреви детето, тя е още малка и сега търпи хормонално развитие, търсете причината. УСПЕХ!

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 09:44 от Dima5

# 9
И според мен детето е с ИР. Щитовидна на тази възраст не се бута с такива показатели.
Хранене по зоната за двете ви. Малки порции, много салати и слагайте крачкомерите - 10000 краки дневно, като начало Simple Smile

# 10
Когато отхриха аденома на дъщеря ми, нейния пролактин беше някъде около 2500. Спомням си, че ендокринолозите казваха, че такъв малко над 1000, обикновено не е аденом, а по друга причина. Така, че не бързайте да го мислите. Ако трябва, няколко пъти още ще изследва пролактина, тази стойност може да е от други неща - почивката да не е била достатъчна, например, или да е била притеснена заради изследването и т.н. причини.

И аз не бих чакала 3 месеца.

# 11
Отговорът на ендокриноложката, на която пратих изследванията:
При дадените тегло и ръст има ИТМ 28.7 , което е 85 персентил и е на границата наднормено тегло към затлъстяване. Нивата на тиреоидните хормони са нормални.  Има данни за лека инсулинова резистентност, HOMA-IR= з.8, което би трябвало да се повлияе добре с балансиран хранителен режим и повишена двигателна активност, спорт. Трябва да има за деня 4-5 хранения през около 3-4 часа с вечеря до 19-20 часа , след което само вода до сутринта и между храненията също само вода;  да няма дълги интервали на гладуване през деня; на всяко хранене трябва да има зърнен продукт, белтъчен продукт, плод и зеленчук; сладките храни да се ограничат до максимум един прием на ден в малко количество; без други напитки освен вода; да се спрат вредните храни. Да се води календар на менструалния цикъл.
Предлагам след около 1-2 месеца на 2-3 ден от менструалния цикъл да се изследват: ЛХ, ФСХ, пролактин, 17ОНпрогестерон, тестостерон, ДХЕА-с, андростендион, ТСХ, ТАТ, МАТ, кръвна захар, инсулин, гликиран хемоглобин, 25ОНвитамин Д.

# 12
Пролактин около 1000 има при поликистоза, която е нормално да има при висок инсулин. Също и при висок естроген.

# 13
Здравейте, последните месеци свалих около 12 килограма без да съм променяла начина си на живот, хапвам си нормално, цикъла ми е редовен, но често правя функционални кисти на яйчниците, които се махат след курс противозачатъчни. На 22г съм. Вчера си пуснах изследвания за щитовидната жлеза и Tsh e 4,92. Според границите е леко завишен, но ми казаха, че трябва да е под 2. Ще се насоча към ендокринолог в най-скоро време. Според Вас отслабването може ли да се дължи на проблеми със щитовидната жлеза?
Благодаря Ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт