🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 11 874
  • 394
  •   3
Отговори
# 15
Да се опитам да отговоря какво съм разбрала за роднинските връзки. Grinning
Тази възрастната е нещо като глава на Фортуна- свекървата на Есме и Зарифе и баба на двете момчета Оруч и Исо.
Зарифе няма мъж, той е убит от бащата на Адил, когото пък после убива Шериф и затова е в затвора. Затова и на Адил е "ред" за кръвната мъст. Зарифе е майка на двете момчета.
За сестрите на Есме- да, и двете са и сестри.
Медицинската сестра е братовчедка на Зарифе.
Май това знаем досега.
При Кочари засега няма загадки относно семейството, само сестра му са показали на този етап. А, и чичо му, но не знам дали е брат на баща му или така му казва.
Имаше в Х една схема за роднинските връзки, ако я намеря, ще я донеса. Предполагам с разкриването на историята от миналото ще ни се изяснят повече неща.
И най-важното- как са се разделили Есме и Адил и защо всеки един обвинява другия, явно не знаят много от нещата. И особено важното- Есме не знае, че дъщеря и е жива, а Адил изобщо не знае, че е имал дете.

# 16
  • Кърджали
Тъкмо идвах със заплетените роднински връзки в село Фъртуна.
Схемата не е моя, взех я от Х, но я направих разбираема на български. Сигурно все още има някакви неточности, но с времето и епизодите ще се изяснят . За родовото име на Есме се предполага че е Чавуш, все още е догадка, но така го писах, за да се разграничат двете фамилии.

Много харесах и музиката към сериала. По принцип не мога да харесам нещо, което не разбирам какво се е пее, а тук голяма част е на гръцки, но ме плени. Започна и голямото издирване на песните. Две три вече успяха да издирят в Х.

Цитат
При Кочари засега няма загадки относно семейството, само сестра му са показали на този етап. А, и чичо му, но не знам дали е брат на баща му или така му казва.
Да, там още не са го усложнили. Този който пишеш чичо, всъщност Адил му казва "вуйчо" /автоматичният превод не прави разлика/, и понеже не се използва за щяло и нещяло като "чичо", предполагам този вуйчо си му е кръвен вуйчо.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 21:42 от Aлекcандрa

# 17
Те убитите повече от живите:stuck_out_tongue_winking_eye:

# 18
Като стана въпрос за музиката, се поразрових за танца, който много ми хареса, този който Кочари изиграха на годежа.

Ето и малко инфо за него:
Танца се казва  Хорон

Турският танц Веторон или Хорон е типичен фолклорен танц на за региона на Черноморското крайбрежие и вътрешните региони около него. Той олицетворява изцяло темперамента на населението живеещо в тези региони. Ритъмът на Хорон е коренно различен от останалите турски народни танци. Той е групов танц в размер 7/16 във вид на кръг, наподобяващ българското хоро. Музиката е много бърза и се играе на фона на инструмента кеменче, тъй като е много трудно да се играе на друг инструмент. В някои региони се танцува под звуците на тъпан и зурна или гайда. Характерно за танца веторон са бързите движения на раменете и горната част на тялото подобно на риба цаца (турски: Hamsi), намираща се масово в Черно море.

Терминът „хорон“ произлиза от гръцката дума „хорос“ ( на гръцки : χορός , романизирано :  khorós), която означава „танц“. Най-ранният случай на употребата ѝ в тюркски език е в Кумански кодекс от 1303 г.
В провинциите Орду и Гиресун терминът „хоран“ се използва вместо „хорон“

Хорон или хорону е турският еквивалент на бойния танц „сера“ на понтийските гърци , наподобяващ древногръцкия въоръжен танц на Пир.

# 19
  • Пловдив
Здравейте! Страхотно, че този сериал си има собствена тема. Улаш му пасна тази роля още от Ти разкажи черно море, тегли го нещо към този край.
Да видим как ще се разкрият тайните. На мен лично ми е интересно защо Есме се е омъжила за най-големия враг на Адил.

# 20
  • Кърджали
И още по-интересното е, че тя не го приема като съпруг. В един разговор със Зарифе /мисля че беше/, Есме говорейки се за Шериф и след като Зарифе каза "мъжа ти", Есме натърти доста нетърпящо противоречие "батко ми". Наистина миналото ще крие доста тайни, защото при условие, че са имали духовен брак /за който обаче не са казали на семействата си, явно не им е стигнало времето/, да се разделят така... Че и Есме да скрие от Адил бременността си... Но предполагам още доста ще ни повъртят на бавен огън преди да ни разкрият тези тайни...

# 21
  • Дубай
Василева и мен това ме гложди, аз доколкото разбрах те са женени на хартия само, не консумират брака си.
Другото, което много ме интересува е, защо Адил не знае за детето-нали са били женени с Есме - явно са се разделили преди да и порасне корема и тя е скрила, но защо?

# 22
  • Пловдив
Този е влюбен в нея Шериф и излезе ли от затвора ще им създава много проблеми, не знам Есме как ще го държи далече от себе си. Явно непосредствено след раждането е убил бащата на Адил и е влязал в затвора, за това и брака си е останал на хартия, но този ще иска да промени нещата. Интересното е,че свекървата малко или много уважава Есме знаейки, че не и е истинска снаха. Тепърва ще става интересно.

# 23
  • Дубай
Влюбен е, да, аз разбрах, че всички от клана знаят, че брака не е истински или поне Зарифе и бабата със сигурност знаят. Това стана ясно с разговора, който проведоха Есме, Зарифе и Шериф в затвора. Шериф си каза, че ако Есме разбере за Елени ще убие и него и Зарифе, та няма да може много, много да се прави на нейн съпруг освен пред Кочари за да го дразни.

# 24
  • Пловдив
Дано да се появи и някоя влюбена в Адил, че да ревнува и Есме. За сега двойките са много зле 😂 никои не знае кой точно иска. Много се смях Адил като каза на Елени ,че трябва да търсят майка й, а не мъж. 😂 Оруч и той сгоден за лелята, влюбен в племенницата 🤦‍♀️😄🤭

# 25
Хайде, почваме с музиката. Blush
Ето тази песен- на гръцко-турски направо ми влезе под кожата. Heart

Дали да не направим плейлист някак в темата?

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 23:42 от oncee

# 26
Есме е трябвало да бъде омъжена за някого щом се е разбрало че чака дете. Сама и бременна е неприемливо. И кой е най-подходящ - врага на Адил. Както каза бабката като му даваше нотариалния акт - ти спря да живееш, когато тя стана моя снаха.

А да ми припомните къде сме гледали младата Есме и Фадиме (сестрата на Адил), не си спомням, а са ми много познати.

# 27
  • Кърджали
Това "във Фъртуна ще търсим майка ти, няма да ти търсим мъж" много ме разсмя и мен. Още преди да знаят че са баща и дъщеря изградиха много хубава връзка помежду си. Адил като я видя припаднала как започна да я нарича "дъще" - добре ли си, дъще, какво ти се е случило, дъще... Хем ми сгря сърцето, хем така ми го стегна... Нямам търпение да научат истината... Ама и за това ще се чака...

oncee, мога да потърся известните засега песни от сериала. Лека полека се разбира кои са, че официално не са ги пуснали от сериала. Даже за едната имаше гадания че я пее Ава /Елени/, но не я пее тя.

Фадиме, сестрата на Адил, е Парла от "Присъда".
Но къде е играла младата Есме сега не се сещам

# 28
  • Дубай
Дано да се появи и някоя влюбена в Адил, че да ревнува и Есме. За сега двойките са много зле 😂 никои не знае кой точно иска. Много се смях Адил като каза на Елени ,че трябва да търсят майка й, а не мъж. 😂 Оруч и той сгоден за лелята, влюбен в племенницата 🤦‍♀️😄🤭
В този ред на мисли, нещо за което се сетих.
Един умира за мен, аз умирам за друг, а той пък за друга!
Накрая ще си мрем ей така без организация.Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг.
Организацията им липсва тотално!

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 23:47 от I.V

# 29
  • Кърджали
Музиката от сериала

Една от песните, на гръцки "krimata", преведена е на турски. Ако ми остане време утре, че сега е късно, може от турския текст да го преведа на български.

Taşacak Bu Deniz Dizi Şarkısı - Karabulut, пише че я пее Ава, но не е тя, това не е нейният глас. Чувала съм я как пее в "Имам Проблем", много е добра, но това е друг глас. А, намерих, пее я Елиф Су Балджъ.

Трябва да погледна и в Туитър какво си бях запазила, но то не всеки го ползва, та...

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 23:27 от Aлекcандрa

Общи условия

Активация на акаунт