Въпрос за следване в чужбина,самоиздръжка

• 1 851
  • 55
  •   1
Отговори
здравейте, тази година завършвам езикова гимназия с немски, като се очертава да взема езиково ниво С1, което ми позволява да уча в Германия и Австрия. идеята за следване в чужбина ме вълнува от 10-ти клас и конкретно Австрия, но още тогава като споделих на родителите си те категорично ме отрязоха и въпреки упорството ми аз загубих желание да следвам тази моя "невъзможна цел". вече съм 12-ти клас и от няколко месеца си бях внушила, че ще уча в София информатика, като се чудих между ФМИ И ТУ, но в крайна сметка реших ТУ. Сега записах уроци за кандидатстудентски, но откакто започна училище непрекъснато изпадам в кризи, защото имам чувството, че София не е моят град и си въобразявам, че ще съм едва ли не недоволна от избора си и най-вероятно ще прекъсна, защото не съм направила "правилния " избор за себе си. (Общо взето следването в чужбина ми стана нещо като һуperfixation) споделих отново на родителите си за намеренията ми, но отношението си остана строго негативно, освен това, че образованието ми ще бъде подкрепено само и единствено в България. И тук идва въпроса дали е по-добре да остана в родния си град (тук мога да работя в колцентър и да пестя пари от наеми и излишни разходи) или да се откажа от тези мои мисли и да си продължа към София . Кое е по -рационалното в случая?

# 1
Здравей! Не съм завършила висше образование в Германия, но се преквалифицирах професионално на стари години там редом до млади хора на учебната скамейка.
Какво да ти кажа?
Беше адски трудно. Завърших само и единствено защото мъжът ми ме издържаше и ме подкрепяше морално да не се отказвам.
Имам няколко приятелки завършили в Германия и Австрия - всичките се дипломираха благодарение на парите на родителите си.
Да, образованието в Австрия и Германия е безплатно, но всичко останало струва много пари. До общежитие не се знае дали ще се добереш, квартира, карта за транспорт, храна, здравна осигуровка(!).
Разучи дали специалността, която искаш да учиш можеш да я запишеш задочно - така ще можеш да поработваш.
Фикс идеите са хубаво нещо, ама първо трябват пари.
И на мен много ми се искаше вместо професионална преквалификация, някой да ми беше платил едно висше образование - ама няма.
Човек е хубаво да се простира според възможностите си.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 23:59 от Arielle

# 2
В образователния форум има тема за следващи в Германия и Австрия. Там може да прочетеш много. В Германия има много успешни българи и дипломата от завършено образование в Германия не е една от причините за тяхната успешност. Без значение дали са дошли на 20 или на 42. Ако нямаш подкрепата на родителите ти ще ти бъде много трудно. Може би трябва да започнеш от там. Студент да се самоиздържа е трудно, но не невъзможно. Има споделени жилища, в които се живее по-изгодно от самостоятелна квартира. Студентите ползват българската здравноосигурителна карта. Прочети темите за студентите в Германия и Австрия.

# 3
Изпадаш в кризи!?! и си въобразяваш(твои думи), но нямаш реална преценка колко струва да издържаш студент там.

Влез в темите за образование в Австрия и Германия. Виж колко скъпо и трудно е намирането на квартира. Прочети за необходимата издръжка.

Като толкова държиш да се "фиксираш" фиксирай се върху това, което искаш да учиш, а не КЪДЕ! Това е сто пъти по-важно.
Ако държиш на Германия/ Австрия има Еразъм. Струва по-малко пари да прекараш един семестър там. Ако ти хареса, иди учи магистратура.

И едно C1 не е значи, че ще те приемат в елитен университет, добра специалност. Нищо кой знае какво не е.

Или си както тези дето отиват да учат в Холандия, щото е много модерно и записват смотани специалности в "селски" университети от престиж и демонстрация на стандарт? Стандарт, който нямаш.
Всъщност не е лоша идеята да работиш в кол център една година и да пратиш пари за учене.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 08:43 от metal.vixen

# 4
здравейте, тази година завършвам езикова гимназия с немски, като се очертава да взема езиково ниво С1, което ми позволява да уча в Германия и Австрия. идеята за следване в чужбина ме вълнува от 10-ти клас и конкретно Австрия, но още тогава като споделих на родителите си те категорично ме отрязоха и въпреки упорството ми аз загубих желание да следвам тази моя "невъзможна цел". вече съм 12-ти клас и от няколко месеца си бях внушила, че ще уча в София информатика, като се чудих между ФМИ И ТУ, но в крайна сметка реших ТУ. Сега записах уроци за кандидатстудентски, но откакто започна училище непрекъснато изпадам в кризи, защото имам чувството, че София не е моят град и си въобразявам, че ще съм едва ли не недоволна от избора си и най-вероятно ще прекъсна, защото не съм направила "правилния " избор за себе си. (Общо взето следването в чужбина ми стана нещо като һуperfixation) споделих отново на родителите си за намеренията ми, но отношението си остана строго негативно, освен това, че образованието ми ще бъде подкрепено само и единствено в България. И тук идва въпроса дали е по-добре да остана в родния си град (тук мога да работя в колцентър и да пестя пари от наеми и излишни разходи) или да се откажа от тези мои мисли и да си продължа към София . Кое е по -рационалното в случая?
Следвайте мечтите си. Поне опитайте.

# 5
Следвайте мечтите си. Поне опитайте.

И как по-конкретно да стане това? Ти ли ще я издържаш, докато следва?
Ако да, значи имаме решение на проблема. Simple Smile

# 6
Не изпадай в кризи, излишно е. Следването не е лесно и в България, даже да ти е осигурено всичко. София не е твоя град? Никой не те кара да го купуваш. Отиваш, учиш или отиваш във Велико Търново или друг град и да, после може да направиш магистратура в Германия или Австрия, ако все още искаш. Просто трябва да си концентрирана над целта си, а не да си правиш сама драми. Между другото, много добре се успява и с диплома за висше от България. Ти си здрав млад човек, не изкрейзвай сега заради фиксации, вредиш си.
Личен опит: много младежи в Германия работят на 20 часа седмично вечер и нощем и през това време следват редовно, но трябва да имат поне стартов пакет от няколко хиляди евро. Как мислиш, лесно ли е да си на педал денонощно за няколко години? А ти от сега изпадаш в кризи, които сама си причиняваш, докато си обгрижена отвсякъде, и за какво? А как би се чувствала на този режим, който ти посочих, денонощно под напрежение? Човек не си постига целите , като се тръшка.
Вярвам, че ще направиш най-добрия избор за себе си.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 10:03 от Uncommon

# 7
М777777 аз ако си имах в града уни и родители и дом ... бих си стояла там. Така и направих Simple Smile ФМИ в София - голяма част от провинцията доколкото ми е известно започват работа и прекъсват. За ТУ не знам но и там предполагам. Все пак това са 5г. млад човек ще иска и да живее. Т.е. ще му трябват пари и за издръжка и за живот. И как да учи?
Di Soleil има я темата, има и историите , да ... но не е зле да се отбележи, че основно списват амбиционирани родители , които подпомагат успеха в тези истории. При него категорично му е отказана помощ. Не като да няма справили се, но не е само мирис на рози и лунна светлина. Просто е добре да му се уточни.

# 8
  • София
Такааа, като минала през този път - подкрепа към дъщеря за учене в чужбина и постоянно работеща със студенти, да взема и аз да дам моите 5 ст по темата Simple Smile.

Така - ти си се фиксирала къде, а знаеш ли какво? Ще вземеш ли сертификат DSD2 тази година? Питам, защото го искат в почти всички университети, ако не него - TestDAF. Или Австрийската езикова диплома за част от университетите важи. Та взе ли сертификата? Това е защитата на немски C1.  В София само 3 училища предоставят възможност за DSD2, DSD1 няма да ти свърши работа. Та почни от тук.

Второ - моята дъщеря и тя така много искаше да учи в Германия, не знаеше откъде да го захване. Аз поразчетох из гугъл и я записах на едни отворени врати на водещ немски университет. Организират ги онлайн и са напълно безплатни. Та ти на колко такива беше? Какво направи в посоката да разбереш за какво става въпрос? Моята дъщеря осъзна реалността точно на такива отворени врати - беше ѝ много трудно да се справи с диалекта, почти не ги разбираше. Поговорихме и тя сама осъзна, че бакалавър няма да може да кара - езикови ограничения. Сега е много по-мотивирана за магистратура, обиколила е няколко агенции и езикови школи, за да намери информация за това, какво е нужно, даже с декана се срещна, за да си обсъди кредитите. Ти изчете ли по сайтовете какъв хорариум ти искат? Имаш ли го за специалностите? Избрала ли си какво искаш да учиш? Можеш ли да се справиш?

Мои братовчедки заминаха за германия като Au-pair,  гледаха 2 години деца и спедстяваха всеки цент. И двете завъшиха КИТ, успешни са и живеят в Германия, реализирани. Та ето - може.

И приятелски съвет: ако ще избираш между провинциален университет в чужбина и ФМИ или ТУ компютърните специалности - второто дава по-добра подготовка. Казвам това от позицията на човек водещ интервюта.

А и последно - можеш ли да споделиш защо родителите ти са толкова против ти да учиш в чужбина? Финанси ли ги притесняват или нещо друго?

# 9
  • София
здравейте, тази година завършвам езикова гимназия с немски, като се очертава да взема езиково ниво С1, което ми позволява да уча в Германия и Австрия. вече съм 12-ти клас и от няколко месеца си бях внушила, че ще уча в София информатика, като се чудих между ФМИ И ТУ, но в крайна сметка реших ТУ.  споделих отново на родителите си за намеренията ми, но отношението си остана строго негативно, освен това, че образованието ми ще бъде подкрепено само и единствено в България.
Немският добре, но за информатика е нужна математика. Как си с математиката, включително и профилираната?
С какво са готови да те подкрепят за образование в София? Ако са готови да плащат квартира, значи се доближаваж до сумата, необходима за издръжка във Виена.
Синът ми учи информатика в ТУ Виена и 2000 лв. на месец са му предостатъчни за цялата издръжка - общежитие, храна, градски транспорт, спорт, 4-5 пътувания до България, забавления, излизания и всичко друго. При по-икономичен живот би могъл човек да се вмести и в 1500-1600 лв.
Ако решиш да учиш във Виена съм насреща за подробности за кандидатстудентския изпит и за кандидатстване за общежитие.

# 10
Здравейте на всички отново и благодаря за мненията и насоките. Искам да направя няколко изяснения, защото очевидно има разлика в поколенията и както очаквах, имаше неприятни изказвания. По мои думи изпадам в “кризи” имам предвид вътрешни кризи, които ми пречат да съм удовлетворена от себе си, а не такива,които да ме разсейват от реалността и задълженията ми🤣.Смятам, че съм човек със силна психика и здраво стъпил на земята.
Относно “форумите за Германия и Австрия”- изчела съм всичко, баща ми работи във Виена и имам много други познати и съученици, които са минали по този път.Ще карам DSD II и имам познания, както по профилираната подготовка по математика, така и по информатика. Уча в най-елитната езикова гимназия в град Варна. Освен това университетът, който съм избрала, се намира на 70 км от Виена - University of applied science Krems, като програмата е напълно на английски, защото осъзнавам, че във Виена на НЕМСКИ ИНФОРМАТИКА шансът да се издържам и справям с толкова интензивна програма е минимален. На английски ще ми е една идея по-лесно и ще мога да съчетавам двете неща. Така де, проблемът се състои в това ,че ако остана във Варна трябва допълнително да пиша университет тук по инструкция на родителите ми. Кандидатсвах във Военноморското за всеки случай,но все още се чудя дали накрая ще съжалявам,че не съм кандидатствала и в София. Аз ИСКАМ да живея в чужбина, или поне да опитам ,най - достъпно ми е Австрия и колкото по-бързо се адаптирам ,толкова по-добре. Не искам 4 години да прекарам в България, където да забравя езика и да се насоча към съвсем друго нещо. Трудно е ,когато амбициите ти не са подкрепени вкъщи и сам трябва да планираш всичко, затова моля ви, без ненужна критика- никой не се е родил научен😀.

# 11
Щом баща ти работи във Виена защо са против? Каква е причината да не те подкрепят?

# 12
  • София
Според мен родителите ти не харесват университета, прегледах го и на мен не ми хареса особено.
Не ми се рови, ама на кое място е в класацията? И аргументът за тежката програма ми издиша (казвам го като родител).   

Според мен - не всичко е изгубено. Ако родителите ти видят амбиция и желание  да влезеш в много елитен университет, според мен ще се радваш на повече подкрепа. Мисля, че в класацията на унивеситетите в Мюнхен техническият е с най-високо място в класациите. Не казвам да избереш него, а наистина известен и елитен университет, с тежка програма, чиято диплома ще ти отваря сама врати.

Приеми това като родителска гледна точка, не като желание да ти давам тон в живота.

# 13
Нямам възможност да уча във ТУ - Виена ,гледам по рационалния вариант.Ако уча там,трябва да прекарвам цялото си време в учене и да има кой да ме издържа ,нямам спонсор .Не ми е толкова важно дали уча в най-елитния университет.
Родителите ми са категорични ,че няма да ме издържат на 100% ,дори и в Харвард да ме приемат -въпрос на принципи е. Според баща ми следването е рисково-един бакалавър отнемало 5,6 до 7 години, австрийците сегрегират българи, риск за смесен брак поради висока концентрация на араби,африканци и тн. във Виена ,провал ,липса на диплома,разврат и тн.Те са строго консервативни.Освен това съм най-голямата в рода и досега няма такъв пример за следване в чужбина и то от момиче.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 12:24 от М777777

# 14
  • София
Здравей, разбирам тревогите ти и те подкрепям (за съжаление, само морално). Ако искаш, провери и Creative Computing в университета в Санкт Пьолтен (по близо е от Кремс. Издръжката ми се струва по-ниска от Виена. Общежитие - около 400 евро, издръжка - 350, до 400 евро с карта за транспорт. Мисля че има и възможност за работа, което за първата година ми се струва не много удачно, но е възможно.
Успех, каквото и да решиш.

Общи условия

Активация на акаунт