Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 757
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
Браво на децата ви! Осъзнати и с желание да учат и да дадат най-доброто от себе си на НВО. Моята щерка не й се учи изобщо. Колкото и да говоря, като че ли не осъзнава колко важен е седми клас. Пише домашните и до там. Пробвах с добро, с лошо, с подкупи, с наказания, с крясъци, ми не става. Интересува я само косата й, парфюмите, с коя Карма да отиде, кой Найк... Всеки ден да е с различна прическа. Превърнала съм се в злата дуднеща майка. Като че ли за нищо друго не говоря, освен, че трябва да учи. И не учи.
И моята щерка е така.....
ПИ ще има в школата по БЕЛ, включени в цената. Мисля че са 3 и са втория срок. Най-много на още 1 да отиде на друго място. По математика ще търся, но ще е след нова година.
И моето е така, а има способности. То тръгна на 6 г. и още е дечко, и не му се учи. И аз викам и помагам, има деца втория срок разбират важността. То ми казва 'Това е просто едно училище, все тая', в този стил само Simple Smile

# 181
  • Където морето целува небето...
Прическа, чорапи (нещо ги яде под бюрото му).... Говорете ми...
Аз мисля за този 7 клас, него вятър го вее. Чакам пробните в ОТ за да се приземи малко.

# 182
  • shumen
Мама Сузана,не си сама.Аз също мисля за този 7 клас,а той ми вика споко има време.Иде ми да се гръмна вече.

# 183
  • София
Санака, а това с промяната в учебните програми кога го чакаме, знае ли се? От онази “концепция”, с която “отвориха дебата в обществото” ли е или е въпрос на наредба/26-секунден закон? - Учебните програми са по-дългосрочен процес. Сега чакахме промяна на учебнте планове, но вчерашните типови такива навеждат на мисълта за отказване от промените. Понеже типовите планове се изготвят въз основа на рамковите, а вчерашните типови са очевидно изготвени въз основа на сега действащите рамкови, които уж щяха да променят. А няма логика да изкарваш сега нови планове, които ще трябва да отмениш преди да са влезли в сила. Това са моите разсъждения, но вече не смея да тълкувам категорично действията на МОН. Иначе смяната на учебните програми не изисква промяна на закона. Това е в компетенциите на министъра.
В частност питам 1) кога бихме могли да имаме някаква видимост за профилите и какво ще се случва там и 2) тез профили май се разбират по-късно от етап прием и могат да са различни всяка година? В кратце и за прости ‘кат мене- къде се гледа, за да се види остана ли в София училище без профил мат/там от разните природни (извън първи и втори по езици). Сори, ако говоря някакви несъстоятелни глупости, плод на неразбиране/неинформираност. 🍀- Профилите, които се изучават във втори гимназиален етап са 3 или 4 по избор на училището /засега не се предвижда промяна там/. Първите два профила се определят с Държавния план-прием, т.е. тях ще ги видите в ДПП, когато го приемат до края на април. Вторите 1 или два се избират от ученика в 10-ти клас според това какво предлага конкретното училище. Някои предлагат много широк избор, други - почти никакъв. Какво предлага конкретно училище може да се ориентирата сега от публикуваните на сайта му учебни планове. Не е гаранция, че за вас ще е същото, но е доста вероятно.

# 184
  • София
Господ здраве да ти дава и благодаря за търпението!

# 185
  • София
Jiema кога са датите по математика за София в ОТ? В Бургас миналата седмица още нямаха яснота.
22-28.11 пише на сайта им. Утре ще звъня за детайли.

# 186
Някой питаше за Междучасие и резултатите. Пращат по имейл по някое време (понякога с грешки Sweat Smile), но ако детето ходи на курс при тях си получава работата обикновено на следващото занятие и обсъждат какво е сгрешено, защо и т.н. При нас на баткото бяха пратили като резултат точките само от първи модул на първия пробен. Той вика, че всичко решил и наистина имаше почти максимални точки на втори модул, а те пращат нещо като 62 точки. Всичко се изясни като си получи работата. Обаждаха се да се извинят за грешката и ММ се шегува - ти защо не им каза, че вече си набила детето Smile Моята е тази неделя на пробен по математика и като ги получа като файлове, ще ги споделя.
Моята днес беше на курс и като се върнала и било скучно и решила 9 задачи от един тест, който й бях приготвила. Пише си домашните за курсовете, учи и не мога да се оплача. Но пък тя се конкурира много с брат си и обяснява, че трябвало по-добре от него да се представи Smiley Сега в неговата гимназия обявиха и екскурзия до Япония и нашата заяви, че ако влезе там ще ходи до Япония задължително. Така че стимули да решава задачи и да учи има.
В училище пак насилие между децата и се е стигнало до разбита глава вчера. Разбитата глава е на насилника, тъй като жертвата се е опълчила след 2-3 години тормоз. Не знам защо така оставят нещата да ескалират в нашето училище. Естествено никой учител не е видял/разбрал и класният се обажда да разпитва наборката какво била видяла тя и какво се случило.
Още нещо се сетих - това помагало от предните страници го снимах и го има качено в пощата. Ако на някой му трябва, мога да го споделя.

# 187
При нас също ученето бе е сред приоритетите. Отделя около десет минути, след викове от моя страна отпуска още десет. Животът ѝ е телефон, музика, танци, Манга и рисуване. Ще видим какво ще направи и дали ще си даде зор в някакъв момент. А за хаосът в стаята ме е срам да говоря. Видях едно мене, че влизаш в стаята за малко и излизаш с три чинии, две чаши, пет обелки... И при нас е така🤣 Добре, че вече е модерно да се ходи с различни чорапи, изобщо е невъзможно да се намерят двойки чорапи, всеки е сам за себе си.

# 188
В 22:15 още пише, да му се не види! А не е мързелив. Почти всеки ден е така. Каквото мога и аз помагам, както писах по-нагоре. Имал и ОЛВ да пише, но го отказах. Не е нормално в тези часове да се работи, ако от 7 ч. си на крак. Чета из фейса дискусии за натовареността в 7 клас, кой колко виновен бил, пропуски ли не наваксвали, какво ли не. Ами не! Пропуски няма, има много, много домашни в точно този период на годината. Заспива на вечеря в 19 ч. Дано е временно и не откарат така цяла година.

# 189
Детелина аз досега я изпитвах по биология, че й предстои изпитване и иска да ми разказвам и да й задавам въпроси Smile До 19:15 беше на математика... Сега си ляга и каза, че е ужасно уморена Sad Но пък много е научила по биология вече и си е структурирала нещата в главата. Утре пак искала по биология да я изпитвам, защото в събота щели да правят тест с точкуване на всичко научено досега.

# 190
  • shumen
Детелина,и аз се моля да се спрат малко тия учители да затрупват децата с домашни.Не е нормално да се пише по туй време.Моя един уикенд реши,че няма да си помага за Понеделник,но видя,че не му се получи да успее да не пише и учи досред нощите и бързо му секнаха мераците.
По Биология два дни подред контролни правиха.Единия ден писмено,другия тест.Питали госпожата от двете една оценка ли ще и им казала не.Появи се едно 4 и сега гадаем от кое от двете писмени е.Те днес нямат,но тя им нанесла оценките и си писаха в групата и се оказа,че 4 е най-високата оценка.А уж учи и ги знаеше царствата моя хубостник.
Сега видях и родителска ще имат на 25.11.с учителите по предмети.

# 191
Аз лично никога не съм ходила да гледам работите от изпити и състезания - нито моите навремето, нито тези на детето. Не виждам и особен смисъл ако резултатът не може да се обжалва.
Винаги съм прокламирала максимата: "Гледай да дадеш най-доброто от себе си, от там-нататък влияние върху резултата не можеш да имаш повече". Колкото си показал - толкова си получил. Дали ще е техническа грешка, недоглеждане или друга глупост - това си е личен пропуск и нямаш никаква гаранция, че следващия път няма да се случи пак. Все пак този тип изпити не измерват само знания, а също и концентрация, внимание, способност за разпределяне на времето и устойчивост на психическо напрежение.
Дори след състезание обикновено казвам на детето, че вече няма смисъл да говорим и обсъждаме темата (освен ако тя не иска), защото каквото и да е направила то вече е свършено и е минало, а ние трябва са се фокусираме върху бъдещето.
На практика наистина измерва, внимание, разпределяне на времето и устойчивост на стрес най-вече, обаче проблемът е, че не е замислено да измерва тези неща и те не се отчитат по никакъв начин. Това е тест за знания и е нормално хората да се ядосват, когато ги имат, но не им е дадена възможност (спокойствие и време) да ги покажат. Именно заради това на хората им е ясно, че това е гнила практика и НВО не е подходящ формат за влизане в гимназия. То е тормоз и взимане на пари за уроци към днешна дата. И вторачване в точки.

Само по тази причина става важно дали имаш 98 или 100 на математика, ако по БЕЛ не си изкарал над 94-95т. А по БЕЛ трудно се изкарва, защото е ясно, че в преразказа си взимат точки за каквото си искат. Също и от тезата лесно отнемат. И така в крайна сметка робуваме на точки и половин точки и такива тъпотии.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 09:55 от Shushi2

# 192
  • shumen
Аз след 4 клас ходих да гледам за какво са му отнети точки на матурите от чисто любопитство.По Български му беше отнето за думи с и и й и на диктовката имаше грешки.По МАТ на геометричните задачи беше объркал.
Моя днес се е сбъркал нещо и учи по Химия.Урока им е за Валентност.Така е написан тоя урок,че аз нищо не мога да разбера,а камо ли той.

# 193
  • София
Нашето до 12 часа на обяд не може да стане събота и неделя. Тази година е напреднал до степен да не носи учебници по нищо вкъщи освен папките с всичко по Бел и Мат. Съответно не отваря учебник, щял да учи само преди  контролно😀 Учителите са ги оставили на мира, учат само в часовете, няма домашни и задачи за вкъщи. Правиха много интересен групов проект на целия клас по английски в рамките на около месец с презентация накрая пред външни хора. Бяха се справили страхотно децата и беше много интересно и полезно за тях.

Попаднаха ми вчера листата с насоки за тълкуване на цитати за НВО, които им дават по БЕЛ. Е, честно, не знам МОН как са успели да измислят толкова тъпо и безмислено нещо да включат в изпит. Казах му на нашето въобще да не се занимава - ще мине на тоя въпрос и с 2-3 точки, а и нула да са няма значение.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 11:37 от Magenta2022

# 194
  • shumen
Магента,а цял ден ли са на училище?Моя е до обяд и няма как да не учи вкъщи и пише домашни.Вкъщи носи всички учебници почти без Изобразително,Технологии и Компютърно.

Общи условия

Активация на акаунт