Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 19 869
  • 506
  •   8
Отговори
# 495
  • София
Нашето не е притеснено въобще, може би щото с баща му не сме също. Но ми каза, че вече мрази часовете по литература😀. Било мъчение.

# 496
Здравейте и от мен! И аз малко се изгубих , че имах лични неща- от към работата , после бях доброволец на едно световно събитие и кое по напред:)
При наборчето нещата са спокойни. Беше уикенда на олимпиадата по мат, смята, че всичко е решила . В събота има пробна по математика. Класно в понеделник по БЕЛ ( а ще са с намалени часове заради родитеслка) . Формата на НВО ,но без преразказ.
По математика при нас положението е , че не иска да ходи на школа,но и не решава задачи в нас- хем няма време, хем е спокойна, че разбира нещата. На първата ПО имаше 92т, и то заради тъпи грешки. Най ме е страх от тях. По БЕЛ- положението е по so, so. Целта и е да си вдигне точките на преразказ. Там се чувства много неуверена. Отделно от училище имат школа по Биология и Химия и всеки ден е пълна въртележка. Нещо физиката започна да се оплаква, че не разбира. Всяка седмица имат контролни от физическо през КМИТ през Музика и до основните предмети.
Ще си разменят подаръци в училище- тя е на момче и уикенда и това купувахме. Търсихме нещо с MineCraft и доста се озорих. Чакам да минат последните две седмици и малко разпускане.
Ние заминаване на ски в Германия по Коледа и нямам никакво намерение да я тормозя с нищо тогава. Да разпусне:)

# 497
  • пустинята Гоби
И моят син пет пари не дава, че го чакат матури, което е толкова зле, колкото и ако е стресиран. Сеща се, че трябва да решава задачи вечерта преди контролната, пък не е някой изявен математик, да рече човек, че няма нужда. Зарекла съм се зимната ваканция да му вися на главата и да научи и насън да решава задачите за път, капитал и работа.

# 498
Как да разбирам тази тъпотия на министъра за интензивното изучаване , че може само на езици, които са в ЕС - това значи ли, че няма да може руски език да се изучава в ЕГ? Според мен това му е била целта . Покрай руския ще изгорят и японски,китайски, арабски. Каква е тази сегрегация , защо трябва да има възможност да се учи интензивно само френски, английски,немски, испански и италиански ? Голям проблем е за нас, защото дъщерята се готви точно за руска гимназия първо, и второ, ако бала не стигне, няма да има възможност където и да е учи някакъв език в Пловдив,защото ИИЧе в другите гимназии при нас категорично няма преподаване на предмети на другия език. Отделно, има вече една японска паралелка, но в училище от долен ешалон, как ще учат японски с 2 часа седмично? Това е някакъв фарс. Нямам думи просто, обръща ни всичко, защото наистина за такива като нея, хуманитарни деца, които обаче не искат английски, няма никакъв избор. Никакъв. Отделно, имам близка в търговската гимназия, която участва в правенето на новите планове за професионалната подготовка там. Сподели , че рамката е отвратителна и те просто са развалили и тези планове. Каза,че се чудят как да спасят поне малко от учебната програма. Нали става ясно,че с тази реформа се унищожава,а не  поправя не само чуждоезиковото обучение, но и професионалното. Наистина ми идва да убия някой в момента . Иначе в нашето малко училище проблеми няма откъм оценки и много материал, ако човек иска да се готви за НВО, го прави, но щерката много не си дава зор. Ходи на школи, но от тази по математика не съм доволна, няма за къде да сменям вече. Така ми опротивя всичко, че съм на ръба да я запиша в едно евтино частно училище с език и да ходи там да не се мъчи да не ме е яд и това е. Позор!

# 499
Antisneji, много хубаво си го написала. Изпрати го и в МОН, по-назад в темата sanaka е дала емейли. Аз пратих писмо на трите пощи, освен това до омбудсмана и до пощата на Белобрадова.
От МОН вече имам входящи номера.

# 500
  • Пловдив
Antisneji,това за Търговската гимназия,което сподели вече ме довърши...
Имам сантимент към нея,там завърших и се радвах,че  е една от гимназиите,които ще са  в списъка на наборката(кака и категоригчно я отхвърли навремето)
Ще си сипвам 🍷,то се е видяло .

# 501
  • София
Руският попада в чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредбата за общообразователната подготовка, така че ИИЧЕ остава и за него при посочените други условия. За екзотичните езици също ще остане ИИЧЕ, защото те пък попадат под фопмулировката "език с повишена степен на трудност", посочена в Указанията.

# 502
  • shumen
Моя и той пет пари не дава,че го чакат матури.Задачи решава преди контролно.Ходи и на уроци,дори днес не щеше да отива,но го увиках и отиде.
По МАТ днес са правили контролно и първите 5 задачи,които беше писал на чернова и донесе му са верни.От другите две до 7 каза,че е решил почти всичко,но колко е вярно не е сигурен.Надява се да има 5 поне.

# 503
Дано не греша, но сякаш ще си остане опит за реформа. Да видим обаче какво ще дойде след това и дали няма да е още от същото.
Понеже из социалките редовно циркулира аргумента, че не всички могат да си позволят школи и това се възприема почти като аксиома, нека си го кажем направо - всички заинтересовани от образованието на децата си намират начин. Дали школи, уроци - малцина са тези, за които действително е непосилно. Обаче! Защо децата ни да прекарват по 7 астрономически часа в училище, ако там не намират смисъл? Очевидно езиците са приоритет и за хуманитарно насочени деца, и за математици, и за такива с професионална нагласа. Както писахте и по-нагоре, нито математиците ще станат литературни корифеи с повече часове по БЕЛ, нито хуманитаристите ще открият жизнено важна за човечеството машина, която да прослави отечеството ни любезно, ако се увеличи хорариумът по математика. Едно обединяващо звено да има, и него да затрием.
И в частност за моите деца искам да вземат максимума от това, което могат да получат в училище. Всичко останало, което не се учи там (в т.ч. надграждане над учебния материал) могат да получат в школи, уроци и т.н. А език може и се учи на достатъчно добро ниво в училище, ако е приоритет.

# 504
  • София
Ами, Вълчев дава вече заден и се опитва да се обясни с нелепи лъжи по медиите, така че има шанс да се преборят тези указания. Така че пишете и изисквайте незабавно да се изтеглят тези незаконосъобразни указания.

# 505
  • shumen
По МАТ има 4 на контролното колкото и да си мислеше,че ще има 5.Но не му е силна страна тя и на толкова съм доволна.
Тая вечер ми каза,че и подаръци ще си разменят в училище.Теглили са томбола и се е паднал на момиче.Нагърбена съм аз със тежката задача да измисля нещо до 30-40 лева за момиче.Давайте идеи какво да е?

# 506
  • София
Положението е гудбай, оревоар, ауфвидерзен и ариведерчи!

Общи условия

Активация на акаунт