Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 742
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
  • shumen
Magenta,мисля,че е така.
Моя учи по Физика и Химия днес.Написа и домашното по Химия.По МАТ и БЕЛ след обяд.

# 676
  • у дома
По принцип първата част и на НВО мат е лесна за децата,които си решават задачи-преди бяха 20 зад за 60 мин и на повечето деца им беше проблем времето/в тези 60 мин влизаше и пренасянето на бланката/,а не решаването.После направиха времето 75 мин,махнаха и зад със свободни отг и стана по-лесно.Сега заради 6те зад от ПН,които се предполага,че ще са с повече текст,времето е 90 мин и според мен ще е достатъчно...
Друг е въпроса /пак според мен/,че на ПИ на ОТ и втората част е елементарна, на НВО втората част  по-трудна.
Решаването на ПИ води до повишаване на вниманието при попълването на бланките и изчистване на пропуските.
Една от най-често срещаните грешки е напр има да се реши уравнение и се получава -3,което е г),но подточка а) е 3 и детето в бързината огражда нея.Като загуби на ПИ няколко пъти точки от такива тъпи грешки и се научава да внимава.Др. често срещана грешка е кое число НЕ е решение на неравенството и ест отг в а) е решение и те не отчитайки НЕ-то го ограждат него.Дисертация мога да напиша по темата кои са най-често срещаните грешки на НВО,въпреки че преди доста години напуснах училище...

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 13:09 от svetlaem

# 677
Моята дъщеря вчера и днес беше на пробни изпити в ОТ. За изпита по математика каза, че бил много лесен - по-лесен от контролните им в училище. Първата част я приключила за 45 минути и след това се чудила какво да прави, та хванала да проверява (нещо за което обикновено не ѝ стига времето).

Аз обикновено не уча с нея, но от време на време я хващам да я препитвам по биология и химия. Сега ваканцията ще я хвана за затвърдим материала ако има някакви пропуски в алгебрата, че вече почнаха с геометрията.

За болките в кръста - при моята дъщеря преди вече има 4 години с едни болки в кръста тръгнахме по лекари и накрая след обикаляне на какви ли не специалисти се оказа със сколиоза (което се установява с рентгенова снимка).
danaeka стискам палци се при вас да не е от гръбнака проблемът, защото народните танци са най-вреният спорт за гръбначните проблеми, заради постоянните натрисания на гръбнака.

# 678
  • у дома
_Mishlence_ дали може да сканираш и споделиш ПИ от ОТ ,ако са у вас?Или ако не са,след като ги върнат? Подозирам,че математиката ще е като в София,но може и да греша.

# 679
  • shumen
Мишленце,дано не е от гръбнака проблема при моя,че да продължи с танците.
Моя след обяд учи по Бъларски и Математика.По МАТ са взели и последния урок Задачи от смеси и сплави и утре и вдругиден ще ги подготвят за класното.

# 680
Между двете олимпиади вчера и днес успя да реши няколко теста от различни сборници, интегрирани. Ами да ви кажа, доста тъпотии има, най-вече свързани с очакването зависимостите в задачите по природни науки да бъдат в условието, а те не са. Например диаграма на населението на различни градове в Австралия и първия въпрос е коя е столицата (а тя не е измежду изредените градове). Ако не я знаеш, няма начин да отговориш. На Австралия, разбира се, я знае, но ако беше Зимбабве или Конго? Ето за такива задачи помагам - лесна на пръв поглед, но не очакваш въпрос, който ще те прати на другия край на света, и то без насока в условието и диаграмата.  Ако има такива, надявам се МОН да бъдат по-прецизни и да съобразят задачите със заявката на министъра да бъдат решими с наличната в условията информация.

# 681
  • shumen
Моя днес решава пробния,които качиха тук в групата и там в едната задача имаше нещо за проценти на населението мисля,че беше и каза,че не са ги учили и не ги знае.

# 682
  • у дома
Моя днес решава пробния,които качиха тук в групата и там в едната задача имаше нещо за проценти на населението мисля,че беше и каза,че не са ги учили и не ги знае.
А,учи си се,но в 5 клас и на самото НВО много често дават  проценти и до края на 7 кл уроци за проценти няма. Специално НВО математика е на материал 5,6,7 клас като преди 2020  по-голяма част беше от 7 кл,но след това половината материал горе-долу е от 5-6 кл,а др от 7 кл.

# 683
_Mishlence_ дали може да сканираш и споделиш ПИ от ОТ ,ако са у вас?Или ако не са,след като ги върнат? Подозирам,че математиката ще е като в София,но може и да греша.
Да, ще ги споделя като ги върнат, което доколкото разбрах ще е на 7ми януари.

Днес на пробния по БЕЛ са им дали разказ на О'Хенри, което за мен лично ми се струва труден автор за преразкази. И имената на героите, и стилът на автора, и тематиката, и неочакваният край не ми се виждат подходящи за подобен изпит.

# 684
Здравейте,

Някой дали разполага с олимпиади по химия и физика, общински кръг, за предпочитане София, от предходни години.

# 685
  • у дома
Здравейте,

Някой дали разполага с олимпиади по химия и физика, общински кръг, за предпочитане София, от предходни години.
https://www.prirodninauki.bg/wp-content/uploads/2018/01/zad-i-gr … 2018-i-blanka.pdf
От далечната 2018 х,но материала е същия.

# 686
silan, по химия и физика общинските кръгове се изготвят от комисиите във всяко училище и не съм срещала много публикувани.
Ето тук намерих един от 2018 по химия.
Скрит текст:
По принцип задачите трябва да са по-лесни от областния кръг и да са изцяло върху училищен материал и моята ще се готви направо с темите от областния кръг, които са достъпни на сайта на природни науки.
Иначе за ученето - не уча с нея. Помагам й единствено с набавянето на материали и й правя с една програма тестове по биология и флаш карти и я изпитвам на материала по нейна молба. По математика и БЕЛ не работи много допълнително - за сега единствено домашните за курсовете си пише плюс домашните за училище. Онзи ден писа 5-6 урока от работните листове по БЕЛ, които според нея са доста трудни. Чакаме да приключи с курса по биология края на януари и в съботите ще прави пробни и ще работим фокусирано върху задачи от втори модул. Приключи тя днес с курсовете за тази година и е много щастлива, че има 2 седмици почивка. По БЕЛ не са дали домашно, но по математика са дали около 30 задачи за движение. Твърди, че ги е разбрала. По биология ще правели тестове върху всичко учено досега след ваканцията, а по химия решават задачи за смеси, концентрации и т.н.

# 687
Здравейте, момичета!
Дали някъде могат да се намерят отговорите на интегралните задачи от сайта на МОН?
Решила съм с това да се занимаем ваканцията, но се притеснявам да не я подведа с някое грешно решение...
Пожелавам ви хубави и спокойни празници!

# 688
  • shumen
Мишленце,и според мен е труден О'Хенри за преразказ.
Моя се е записал на олимпиада по История.По Физика и Химия също иска.

# 689
  • Пловдив
Mishlence и моята беше на ПИ събота и неделя в ОТ .
По математика май са същите като в София ,тъй като това което сподели за втори модул мисля че съвпада.
По Бел не съм я разпитвала нищо,че до късно беше с  приятели .

Аз и да искам да и помагам ме отрязва,щото ако не разбира нещо иска сама да си го обясни.Та реално съм в неведение за учебния процес.Ако има проблем разбирам че има такъв щото се ядосва,но дотам....

Общи условия

Активация на акаунт