Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 800
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
  • До морето
Моята дъщеря не иска да ходи на олимпиади, само по БЕЛ сигурно ще отиде.

За тази година не съм се интересувала от регламента,но предишни Оли бел 7 кл не беше преразказ,а ЛИС или както там го водят...Просто по програма в 7 кл не се учи преразказ.

Да, поредното гениално решение на МОН.
Мина и нашето класно по БЕЛ. Лесно било, очаква 6, да видим.

По математика ще е чак след НГ.
За ПИ не знам на колко е добре да ходи и на едни и същи ли да ходи или да пробваме различни. Пълна мъгла ми е.

# 586
  • у дома
Моето лично мнение е,че е по-добре ПИ в различни школи,даже и да ходи детето в дадена школа,в която са вкл ПИ е добре поне един ПИ да е извън школата...И ако детето учи в математическа паралелка е добре ПИ по матем да е в Междучасие,СМГ-учители,ПЧМГ,НПМГ...Иначе по-близки до реалното НВО  математика са ПИ на НИЯ,ОТ,Веди,Регалия,Вектор-Варна,СМБ-има в различни градове/Русе,Варна,Бургас,мисля,че и Плевен и В.Търново/,Материка...
Аз също съм била и квестор и проверяващ,макар че после напуснах системата и сега не съм в училище- подредено не подредено-кьоравчиш се да проверяваш и да не изпуснеш някоя точка и това е....
Иначе ако децата са предупредени има леки ограничителни линии на беловите-Дидева преди години беше пускала линк и се виждаха-което не пречи децата да ги пропускат и да пишат там,където след като се сканира няма да се вижда...

# 587
  • София
Така изглежда изпитният комплект https://ourakovski.com/download/pages/613/MON_7mi_klas_Matematika_2022.pdf Тази година ще има малка разлика в листа за отговори, защото ще има повече задачи с кратък свободен отговор, но други разлики едва ли ще има.
А това е по бел https://ourakovski.com/download/pages/612/MON_7_mi_klas_Balgarski_ezik_2022.pdf

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 12:58 от sanaka

# 588
  • София
Бързо да се оправят болните! И Никола кашля от 2 дни, а утре има класно по МАТ и хич не искам да го изпусне. Той не се е трогнал като гледам, вчера не е пипнал да учи и днес още се мота, та   май ще яхам метлата.
  Аз съм за ПИ. Мисля, че им помага да се научат да се справят за даденото време и да се поотпуснат, да не са чак толкова притеснени. Баткото го бях записала на 3 пробни на Регалия и на някои от СМГ. Той беше свикнал да ходи на разни състезания, защото е в СМГ от 5 клас, но въпреки това му беше от полза . Той работи добре под напрежение. На матурата по математика си намерил грешка в задача от 2 модул при пренасянето на белова и започнал бързо да решава наново направо на беловата. Накрая му взели листата вече. Е, имаше 96т, не 100, както му се искаше, но важното е, че не се е стресирал и отказал. Малкия ми е друга бира, той май би си казал, че няма закога да подхваща наново и това ме притеснява. Госпожата от уроците го хвали, но той не си вярва никак и само повтаря, че няма да успее. Опасявам се малко, че ако няма хубави резултати на ПИ, може още повече да се сдуха, а резултатите винаги са по-ниски от тези на истинското НВО (поне с баткото и приятелски  деца така беше.).
  Записах го на пробните на Ния през януари, ще го запиша и на Регалия, за други не съм сигурна, че ще гледам.
 Преразказа и при нас е труден. Проблем е, че ги прави по-съкратени и винаги има по 25т на него (школата, в която е на БЕЛ правят през седмицата пробна матура).
  И аз съм съгласна, че 80/85 т са твърде малко за София, но пък ще се радвам да няма по-малко, че на този етап не съм сигурна, че ще изкара повече.Изброените училища с този бал не са лоши, но не бих ги нарекла елитни със сигурност, просто са по-добре от така наречените квартални. Брат му в момента е 11клас. Като кандидатства, имаше 96т по едното и 95.5 на другото на първо класиране влезе в испанската, чак на второ класиране  влезе в СМГ, а миналата година май и по-висок бал имаше. Малкото не се бори за там, но иска някоя от езиковите.

# 589
  • shumen
Зори,и при моя започна с лека кашлица и премина в брутална след 2 дни.Днес е една идея по добре.
Учи до сега по География.Оставила съм го сега малко почивка и след обяд го мятам със задачите и английския.

# 590
  • пустинята Гоби
За мен въпросът не е детето да учи в елитно училище, а да успее да се класира в училището, в което има паралелка свързана с интересите и знанията му. Една е за цяла София, ще не ще, трябва да учи по БЕЛ и Мат и ще не ще, трябва да ходи на пробни изпити. Отделен е въпросът, че по-мързелив не е бил в живота си и че вместо да се амбицира, той буквално вегетира. Като чуя, че има деца, които имат цели и работят за тях, се чудя къде сбърках с възпитанието на моите Triumph .

# 591
Знам, че е субективно, но горе долу по колко време отделят децата ви за подготовка вкъщи за курсовете?
Наборката отделя по около час-час и малко общо за двата предмета 5 или 6 дни в седмицата. А и двете й школи казаха по час на ден на предмет всеки ден.

# 592
  • shumen
Моя за уроците отделя не повече от час на ден.То и реално няма повече време от учене за училище.

# 593
  • До морето
При нас е целодневна форма на обучение, така че реално вкъщи учи само събота и неделя, но за задачи му заминава целия ден. На другия ден пише по БЕЛ и чете разказвателни.  Тази година за първи път е така, но това е защото госпожата дава страшно много задачи за домашно.

# 594
  • shumen
Моя е до обяд и пак няма много време за допълнителни занимания.След обяд ходи и на уроци по МАТ два пъти в седмицата и на народни танци също,а понеделник са до 16 часа на училище,прибира се,яде и от 17 часа е на Английски.Прибира се 18 часа и започва да пише и учи,ако има нещо за Вторник.Затова го карам,ако има възможност уикенда да научи и нещо за Вторник,че иначе отива до посред нощ да учи.

# 595
По БЕЛ подготовката за уроци е около един ден, продължителността на занятието трябва да е 4 астрономически часа, но обичайно е 5, като в обучението не влиза единствено подготовка за НВО, а цялостна по предмета, дори и за ДЗИ.
Допълнително, два пъти месечно правят пробни преразкази по формата на НВО.
По математика имат достатъчно домашни и не се готви допълнително, единствено ходи на школа по състезателна математика.
Посещава школи по химия, физика и уроци, в маломерна група, по програмиране. За последните не се подготвя допълнително.
Тъй като миналата година достигна до ниво B2 по английски език, през текущата година спряхме допълнителните занятия.

# 596
Как успявате с времето? Час на ден... или 2 часа, както са ви казали, за моето дете е непосилно. Три пъти седмично школи (не за НВО, няма начин да се отказва), домашни, уроци и проекти, контролни всяка седмица поне по 2, съботите са перманентно заети, та остава една неделя, в която може да се наспи и евентуално да погледне нещо повече. Някои дни работи до 23 - 23.30 ч. и се шегуваме у дома, че той е най-заетият човек с най-натоварен график. От 5 клас е така, сега само предметите в училище са повече. Добре, че само преразказа му куца леко, ако остане само това и занапред, има как да навакса скоростно за малко време (надявам се) през месеците непосредствено преди НВО.

# 597
  • София
С какво могат да се мажат пъпките при варицела, за да сърбят по-малко? Освен с ментолов спирт. Много го сърби, горкият.
И после като паднат коричките с какво се маже против белези - Цикатрадина маз, Судо крем, ....?

# 598
  • у дома
С какво могат да се мажат пъпките при варицела, за да сърбят по-малко? Освен с ментолов спирт. Много го сърби, горкият.
И после като паднат коричките с какво се маже против белези - Цикатрадина маз, Судо крем, ....?

# 599
Ох, magenta, горкото дете. Имаше някаква пудра, но моите я караха преди 10на години. Питай в аптеката. И с едно джинджира ги пръсках (това съм го запомнила заради името). Общо взето мажеш със спирта и открита кожа. Да минава бързо и да издържите на сърбежите. Хладки душове също. Това ни е най-ужасното боледуване на нас. 2 месеца аз бях еднствения здрав човек в семейството. И все на 21 ви ден, като мислех, че се разминало, се обриваха.

Общи условия

Активация на акаунт