НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 39 114
  • 594
  •   6
Отговори
# 300
В университета, в който учи синът ми няма как да съвместява ученето с работа. Държат доста на присъствията, а и дисциплините не са от най-леките. Иначе той си работи през лятото. При тях има доста тестове, контролни, презентации... оценките, обаче май са държавна тайна и ще ги разбере по време на изпитите 😀Засега само знае за оценка 5,50 от лабораторните упражнения по физика и за  максимален брой точки на два теста по английски. Като цяло е доволен, учат доста и също е щастлив от избора си, защото учи това, което иска и му е интересно.
Моят син учи в същото учебно заведение. Grinning Оказа се, че чак пък толкова сложно не е да се съвместява работа с учене.

# 301
  • София
Аз работех, докато следвах и го намирам като голяма грешка, защото не ми се налагаше. Сега предпочитам синът ми да си учи и да работи след това или след някой курс по проекти. Всеки си има разбирания и обстоятелства на живота.
Помощи не е взимал, не мисля, че отговаря на условията за социални помощи. Иначе е хубаво, че ги отпускат, особено за студенти учащи в друг град си е голяма помощ.

# 302
  • у дома
Аз работех, докато следвах и го намирам като голяма грешка, защото не ми се налагаше. Сега предпочитам синът ми да си учи и да работи след това или след някой курс по проекти. Всеки си има разбирания и обстоятелства на живота.
И аз така и не виждам никакъв плюс,освен,че не ми оставаше време да уча и не се наспивах...

# 303
А аз точно обратното намирам за грешка. Аз не работех докато учех и съответно нямаше как да натрупам необходимия конкурентен опит. И понеже не ми беше необходимо да работя и не си давах и зор да го правя, та с едното учере без практика трудно се стартира работа.
И понеже синът ми ще трябва да тъпче на едно място поне първите три години от следването си, та е по-добре да трупа опит докато работи, поне нещо ново да научи.

# 304
  • София
И аз така и не виждам никакъв плюс,освен,че не ми оставаше време да уча и не се наспивах...
При мен плюсът беше, че покрай университетски проект останах на стаж в телевизия и след това настъпи криза за персонал и ме взеха на работа. Така получих още една професия, или занаят по-точно, но изобщо не съм имала студентски живот, безгрижие купони. Ставах за работа в 5, работила съм по цели нощи, уикендите. Следването ми пострада, повтарях последната година, втората магистратура карах на индивидуален план. Колегите от моя курс в момента са едни от водещите социолози в страната, а аз изобщо не съм в тази област.
Ако човек си харесва специалността и може да си го позволи финансово е по-добре да си учи и ако трябва да ходи на стажове по специалността, дори и не много платени. Но всеки си знае какво му е положението и амбициите. Синът ми от 14 годишен през лятото работеше на сърф училище, не е като да няма трудови навици или пориви за работа.

# 305
Моята си кара точно стаж и си е супер доволна. Веднъж в седмицата ходи за по 2 часа, натрупа вече много опит и си е много доволна от избора на професия. На този етап заплащането изобщо не й е важно.

# 306
В университета, в който учи синът ми няма как да съвместява ученето с работа. Държат доста на присъствията, а и дисциплините не са от най-леките. Иначе той си работи през лятото. При тях има доста тестове, контролни, презентации... оценките, обаче май са държавна тайна и ще ги разбере по време на изпитите 😀Засега само знае за оценка 5,50 от лабораторните упражнения по физика и за  максимален брой точки на два теста по английски. Като цяло е доволен, учат доста и също е щастлив от избора си, защото учи това, което иска и му е интересно.
Моят син учи в същото учебно заведение. Grinning Оказа се, че чак пък толкова сложно не е да се съвместява работа с учене.
Няма свободни дни в програмата , освен събота и неделя, а тогава или пътува до родния си град или си помага с наваксване на материала. В повечето дни през седмицата има лекции и упражнения по цял ден. Паралелно кара курс към SoftUni и тази събота ще държи изпит за сертификат. Да, би могъл да работи някъде почасово или нощни смени, но това ще е за сметка на ученето със сигурност. Затова казвам, че при него са несъвместими поне засега. Първите 2 години ще работи само през лятото, а по-нататък вече ще се опита да работи и по време на следването.

# 307
  • у дома...
Моята девойка вероятно ще държи само два изпита през първата сесия. За тях няма възможност за освобождаване. Вероятно и стаж ще започне след Нова година. Щастлива и доволна е, дори преглътна икономиката 🤣. Харесва си преподавателите. Има си приятели в университета. Продължава да е много, много близка с приятелките от училище. Студентски живот 😁

# 308
  • Между гори и планини
Ако искахме да учи и работи, щеше да запише задочно.
Стига му, че всеки ден когато има занятия пътува по час в посока, а вторник става в 5 сутринта, за да хване автобуса в 6 и да е на лекциите на време.
В трети курс започват и стажовете, ако много иска ще работи лятото.
Една година учи и работи - нито един почивен ден нямаше, доволна съм че издържа на натоварването.
Другият вариант е да работи на 4 часа от вкъщи, но тъй като занятията му са пръснати в различни часове на деня, е малко вероятно.
Днес е излязал от 7.30 и се прибра в 21ч. Да, има дупка от 4 часа между сутринта и следобедните часове, но нито може да се прибере, нито да си почине някъде много хубаво, нито да работи. А и тепърва ще учат сложни материи, по- добре да е фокусиран върху това.

# 309
  • София
Работа и учене се съвместяват ако е по-лека специалността или ако има изпреварващи знания както е писано по-горе. При моята няма как да стане, в МУ се учи здраво.
Освен това си има стажове предвидени, ще се научат да работят, не се съмнявам.
И аз смятам, че ученето ще пострада при редовните студенти ако решат и да работят. За работещи има задочни специалности. Всяко нещо с времето си, цял живот ще работят и ще плащат сметки.

Доколкото разбирам за тази помощ не се е знаело в предни години, нямаше да се знае и сега ако не бяхме подочули оттук оттам, че има такава възможност.
Съответно не се е обсъждала тогава така активно иначе съм убедена, че ако други майки в предходни години са знаели за съществуването на тази възможност щеше да има поне една тема само за това.
Ами др  ми дете е 4 год по-голямо и аз например и тогава знаех за тези помощи и го изюрках да иде да подава и се оказа,че след като получава наследствена пенсия няма право на тях и така...От къде съм разбрала нямам грам спомени,защото тогава ни се преобърна живота и по принцип този период ми е бяло петно.
Ако става дума за помощта за редовни студенти, това изменение е в сила някъде от средата на 2023 г. Няма как преди 4 г. да сте подавали.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 22:03 от jasmin tisane

# 310
  • у дома...

Доколкото разбирам за тази помощ не се е знаело в предни години, нямаше да се знае и сега ако не бяхме подочули оттук оттам, че има такава възможност.
Съответно не се е обсъждала тогава така активно иначе съм убедена, че ако други майки в предходни години са знаели за съществуването на тази възможност щеше да има поне една тема само за това.
Ами др  ми дете е 4 год по-голямо и аз например и тогава знаех за тези помощи и го изюрках да иде да подава и се оказа,че след като получава наследствена пенсия няма право на тях и така...От къде съм разбрала нямам грам спомени,защото тогава ни се преобърна живота и по принцип този период ми е бяло петно.
Ако става дума за помощта за редовни студенти, това изменение е в сила някъде от средата на 2023 г. Няма как преди 4 г. да сте подавали.
Имало го е и преди 2023, но критериите са били доста по-различни и ситото е било още по-голямо. И не е било толкова известна тази помощ.

# 311
  • София
В Правилника пише, че за редовните студенти изменението е в сила от 01.06.2023 г.
https://lex.bg/mobile/ldoc/-13038592
Чл. 10, ал. 2, т. 8
Иначе да, не се знаело и не се е тръбило много за помощта.

# 312
  • Пловдив
Паралелно кара курс към SoftUni и тази събота ще държи изпит за сертификат.

Кой курс към Софтуни кара и доволен ли е, полезно ли му е? Нашите са една специалност мисля (КСИ) и аз също я навивах да я запишем на курс там.
Не работи - няма как засега, въпреки че има желание, но няма да смогва.

# 313
Змейко, молА ти сЪ.... не ѝ губи времето в Софтуни.

# 314
  • Някъде в Европа...
Айде и аз да се включа 😀 - моето пък работи на две работи 😁. Чрез първата, чрез създадените контакти там, си е уредил втора работа. Съответно помощи - йок 🤣. Живее на квартира, ходи "на училище", работи си, кола поддържа (даже вече смятал да я продава и купува друга), "шета" на гадже в нашия град 😀. (Впрочем, тя мин. ден бе на предварителен кандидатстудентски изпит във Варна - отлична оценка, с единия крак вече е при него, но в друг уни 😀) Не се налага от финансова гледна точка да работи въобще, но така е решил, така е направил. Свикна още от последната ученическа година да си изкарва и добри допълнителни пари, лятото добави и втора работа и се очакваше, че и през студентството няма да се "остави" да го издържам само аз. (думите му са, че е млад, здрав мъж и му било под достойнството)
Въобще не си губя времето да размишлявам добре ли е или не за него - преценил си е, успява, съответно е добре...
Кога и за колко ще се прибере за празниците, не знам, не ме е информирал за работния си график..а като се прибере, дали и за колко ще се видим, също е "божа работа" 😀...(т.е. негова 🤣)
Относно Софтуни - синковецът изкара целият модул по Киберсигурност от 4 курса, със сертификати, когато беше в 11 клас (платен беше, доколкото помня или 800 или 900 лв). Мисля си, че направи много добре, защото явно тогава прецени, че не е "неговото" и не желае да се занимава с това (дотогава говореше, че иска за висше Киберсигурност) и направи завой да учи това, което искаше от малък да му е работа, а компютърните специалности ги написа на последни желания, колкото да са писани...
Сесията - доколкото знам, ще има само 1 изпит,  по МАТ и казва, че по-голяма част от материала му е познат, защото е учен по профил Мат и не го притеснявал...

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 01:27 от AIR

Общи условия

Активация на акаунт