НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 39 748
  • 599
  •   1
Отговори
# 285
Срокът е 27 календарни дни, но явно не се спазва. И без това е инструктивен срок, т.е. няма последици ако не се спази. Така че стоим и чакаме.

Чудя се какво значи "инструктивен срок". Това са социални помощи и студентите разчитат на тях. За държавните служители, които не спазват срока няма последици, но за студентите има. В нашия случай заради забавения отговор и неспазването на 27 дневния срок, моят син губи помощта за ноември месец.
Тук цитирам въпрос към АСП със съответния отговор от тях:
" В какъв срок се издава индивидуален административен акт (заповед) по подадено заявление-декларация за отпускане на социална помощ
Заповед за отпускане/отказ за отпускане на социални помощи, в т.ч. целева помощ за отопление, се издава в срок от 27 дни, считано от датата на подаване на заявлението-декларация, след извършване на социална анкета в дома на заявителя и изготвяне на социален доклад."
Обяснила съм какво значи този срок. От там нататък нямам вина за ситуацията и се обърнете към АСП с този въпрос. Съгласна съм, че е дълго чакането и са се оляли много този път.
Знам, че нямате вина. Просто няма или поне аз не откривам правна дефиниция за "инструктивен срок". Явно е някаква "вратичка" в закона за тежката и мързелива администрация.

# 286
  • Пловдив
Днес има ли някой да е получил? Останаха ли неполучили всъщност?

Да, моята не е получила. Била е днес в АСП, казали й, че "още е в разпределение" (каквото и да значи това) и можело и чак януари да й преведат парите. Няма основания за отказ - тя не е имала доходи, нито има имущество на нейно име.
За сметка на това са й казали, че трябва и сега декември да подаде уверение, и януари също... Отиде да подпечатва в канцеларията и да им носи утре отново поне за декември.

# 287
Е вече прекаляват да си измислят какво да приискват, всеки месец трябва да ходят явно, пък може и да ви пуснем нещо...някога. Как ги разпределят ми е странно, дъщеря ми подадоха едновременно със секунди разлика в една и съща стая със съквартирантката си, тя е получила, моята не....

След справка и моята стои в "разпределени", познати, работещи в системата не могат да си обяснят това и как е възможно от октомври да стои с такъв статус. За сметка на това друго познато дете се похвали със сума 1200 лв, на тия със 600 пишело за отопление, това за целия сезон ли беше?

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 15:40 от R@N

# 288
Моя също чака. В ССЕВ чака отговор и за двете молби, но засега нищо.

# 289
  • Пловдив
Да, по толкова са получили и състудентките на щерката - 1200 лв. и 600 за отопление

# 290
Не знам, като почнат да раждат, ще обсъждаме и майчинството сигурно, сигурно и ваксините на внуците. Няма лошо, но все пак има специализирани теми за помощите и т.н. Разбирам, че ви вълнува тази сума,  но реших че има нещо интересно покрай студентите.

# 291
  • София
Аз си чакам младежа с нетърпение. Да си идва вече за празниците. И почивните дни чакам с нетърпение 😂

# 292
Аз не знам какво да пиша -помощи не получава, от това, което учи, много не разбирам. Постоянно пише някакви протоколи по зоология.

# 293
Моята девойка се прибра за уикенда с една торба коледни играчки и подноси за сладки. Каквото видяла- купила😀 Прави някакви ( нови за мен) напукани коледни сладки,  излиза с дружките, и пак замина. Другата седмица се прибира за дългата ваканция.

# 294
Не знам, като почнат да раждат, ще обсъждаме и майчинството сигурно, сигурно и ваксините на внуците. Няма лошо, но все пак има специализирани теми за помощите и т.н. Разбирам, че ви вълнува тази сума,  но реших че има нещо интересно покрай студентите.

Обсъждаме това, което ни вълнува. По тази тема сме писали 9-10 човека. Понеже няма ясни правила и срокове или нормално отношение от държавната администрация, се принуждаваме да търсим и да даваме информация тук.  И ни в клин, ни в ръкав пак заядливи включвания. Интересно ми е, HAPPY, Вие строго ли се придържате към темата за учебния процес?
Не си ли давате сметка, че това, което сме обсъждали, засяга и студенти, и родители и всъщност си е ПО темата? Вие с Вашия пост какво допринесохте за групата сега? По-"HAPPY" ли Ви накара да се чувствате?
Като започнат изпитните сесии предполагам, че ще имаме доста повече за споделяне. Темата си има модератор и може да се прецени дали обсъждането е полезно или не.
Ако пък Ви интересува нещо конкретно и по-интересно за студентите, просто питайте.

# 295
Разбира се, че ще се обсъжда темата.
Към момента това е част от живота на студентите която ни вълнува.
Доколкото разбирам за тази помощ не се е знаело в предни години, нямаше да се знае и сега ако не бяхме подочули оттук оттам, че има такава възможност.
Съответно не се е обсъждала тогава така активно иначе съм убедена, че ако други майки в предходни години са знаели за съществуването на тази възможност щеше да има поне една тема само за това.

# 296
И моята не взима помощи, но пък има право на стипендията за високи резултати от дзи, та да не е капо от студентстването Simple Smile))
Иначе учи ужасно много, не съм очаквала такова чудо. Много контролни имат, до тук добре се справя, нищо че е от ЕГ, а не от МГ. Но още бая остават и за януари. И след това почва сесията. Засега има шанс и от 4-те изпита да се освободи от първата им част (практическата) и да ходи само на теория, за която няма освобождаване. По английски имали оценки вече, но не им ги е казала, надявам се да няма изненади, че влизат в общата оценка за стипендия.

# 297
Моят син работи, изкарва си парите с кеф и помощи и през ум не са му минавали. Grinning
Адски е доволен, че в 7-и клас е направил най-правилният избор в живота си и не престана да ми го повтаря откакто е започнал да следва. Joy Пръст си не помръдва да учи, щото всичко е учил вече в училище (освен физиката и математиката, която учат сега, но не изпитва затруднения и там). Контролните си прави за 20-тина минути, на упражнения минава само да си направи нужните задачи и си тръгва... С две думи - доволен е! А за мен няма нищо по-важно от това. Simple Smile

Да ги прави щастливи децата, това, с което се занимават, това е същественото.

# 298
В университета, в който учи синът ми няма как да съвместява ученето с работа. Държат доста на присъствията, а и дисциплините не са от най-леките. Иначе той си работи през лятото. При тях има доста тестове, контролни, презентации... оценките, обаче май са държавна тайна и ще ги разбере по време на изпитите 😀Засега само знае за оценка 5,50 от лабораторните упражнения по физика и за  максимален брой точки на два теста по английски. Като цяло е доволен, учат доста и също е щастлив от избора си, защото учи това, което иска и му е интересно.

# 299
  • у дома

Доколкото разбирам за тази помощ не се е знаело в предни години, нямаше да се знае и сега ако не бяхме подочули оттук оттам, че има такава възможност.
Съответно не се е обсъждала тогава така активно иначе съм убедена, че ако други майки в предходни години са знаели за съществуването на тази възможност щеше да има поне една тема само за това.
Ами др  ми дете е 4 год по-голямо и аз например и тогава знаех за тези помощи и го изюрках да иде да подава и се оказа,че след като получава наследствена пенсия няма право на тях и така...От къде съм разбрала нямам грам спомени,защото тогава ни се преобърна живота и по принцип този период ми е бяло петно.

Общи условия

Активация на акаунт