Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12А

• 4 578
  • 111
  •   1
Отговори
# 90
Всички лекари в болницата насърчават естественото раждане и правят секцио само ако е крайно необходимо. За избора на екип и как да процедирате може да обсъдите с АГ-то което ще изберете. В повечето случаи ако усетите, че раждането започва може да позвъните на АГ и да отидете в болницата, те да Ви прегледат, за да установят наистина ли са тръгнали нещата и ако е така да Ви приемат. А вече подробности около самото раждане с избор на екип не мога да споделя тъй като аз бях секцио.

# 91
Здравейте, момичета,

Някоя раздала ли е при доктор Честименова във Вита?

# 92
  • Замък сред облаците
Честименова изражда ли във Вита? Няма я на сайта, иначе дълги години е част от екипа в частната Св. София (на Мазнейкови) на бул. България.

# 93
Всички лекари в болницата насърчават естественото раждане и правят секцио само ако е крайно необходимо. За избора на екип и как да процедирате може да обсъдите с АГ-то което ще изберете. В повечето случаи ако усетите, че раждането започва може да позвъните на АГ и да отидете в болницата, те да Ви прегледат, за да установят наистина ли са тръгнали нещата и ако е така да Ви приемат. А вече подробности около самото раждане с избор на екип не мога да споделя тъй като аз бях секцио.

Във Вита специално секциото е към 70%, та точно естественото раждане не виждам как го насърчават.

# 94
От къде е взета статистиката?

Познавам много дами, родили във Вита, включително такива, които не пишат във форума. Само една срязаха без да има нужда и то беше заради неразбиране между офталмолог и гинеколог. И то при Дойчиновски, който не само секцио не натрапва, ами чака да тръгне спонтанно, без индукция до последния възможен (безопасен!) момент. Всичко друго е я спешно, я стара травма, седалищно и т.н.

Далеч не познавам всяка родилка, разбира се, извадката ми е скромна. Не твърдя, че процента е друг, но при всички причина е имало.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 04:07 от Inferiya

# 95
От къде е взета статистиката?

Познавам много дами, родили във Вита, включително такива, които не пишат във форума. Само една срязаха без да има нужда и то беше заради неразбиране между офталмолог и гинеколог. И то при Дойчиновски, който не само секцио не натрапва, ами чака да тръгне спонтанно, без индукция до последния възможен (безопасен!) момент. Всичко друго е я спешно, я стара травма, седалищно и т.н.

Далеч не познавам всяка родилка, разбира се, извадката ми е скромна. Не твърдя, че процента е друг, но при всички причина е имало.

Официална от МЗ
https://clinica.bg/31903-rajdaniqta-prez-2024-g-

# 96
Вижте сега, едно е статистика (която не оспорвам) друго е отношението на лекарите към секциото. Това, че 70% от ражданията през 2024 са били секцио не означава, че АГ-тата са го натрапили на пациентките си, а Вие точно така се опитвате да го изкарате.

# 97
  • Замък сред облаците
Да не забравяме и че няма разлика в статистиката между секцио по мед.причини и такова по желание.

# 98
В моето обкръжение 80% от майките са родили секцио по една или друга причина, та не съм изненадана от статистиката. Моето лично впечатление е, че повечето АГ не натискат за секцио, но ако майката сама поиска, няма да я разубеждават.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 18:23 от Tessaria

# 99
Имайте предвид че една част от операциите са второ раждане, което при първо със секцио почти задължително са и те такива.

# 100
  • София
Аз бях така. С първото раждане след 11-12 часа контракции и мъки се наложи спешно секцио и следващите 2 бебета също бяха секцио. Нямах избор там.

# 101
А, да, питат, това е така. За мен има огромна разлика между това жената да иска и това лекаря да я убеждава по користни подбуди. Първото е ок, второто - не. Но в България на документи няма "секцио по желание" Simple Smile

Мацката, за която споменах, че беше секцио поради неразбиране, отиде да ражда при зебрите естествено. Никакви грижи. Разбира се, ако има медицински показатели, които не изчезват с времето, няма как. Ако е било седалищно, с по-къса пъпна връв, превия тоталис и т.н. са неща, които една бременност може да ги има, следващата - не. Счупена опашна кост, конизация и т.н. са фактор винаги.

Но и другата крайност не е ок. Позната в Германия попадна на кукувци, за които едва ли не въпрос на чест да не срежат, явно там тия проценти са сериозно предимство. Та нея само дето на челна стойка не я изправиха, за да роди нормално, тя им казала, че е ок да я режат, но ѝ обяснили, че могат да пробват още някакви неща, един куп системи с какво ли не. Накрая все пак я срязали, тя като парцал, след кажи-речи две раждания, бебето натъпкано с какво ли не, само и само да се опитат да си запазят статистиката. Кеф.

# 102
А, да, питат, това е така. За мен има огромна разлика между това жената да иска и това лекаря да я убеждава по користни подбуди. Първото е ок, второто - не. Но в България на документи няма "секцио по желание" Simple Smile

Мацката, за която споменах, че беше секцио поради неразбиране, отиде да ражда при зебрите естествено. Никакви грижи. Разбира се, ако има медицински показатели, които не изчезват с времето, няма как. Ако е било седалищно, с по-къса пъпна връв, превия тоталис и т.н. са неща, които една бременност може да ги има, следващата - не. Счупена опашна кост, конизация и т.н. са фактор винаги.

Но и другата крайност не е ок. Позната в Германия попадна на кукувци, за които едва ли не въпрос на чест да не срежат, явно там тия проценти са сериозно предимство. Та нея само дето на челна стойка не я изправиха, за да роди нормално, тя им казала, че е ок да я режат, но ѝ обяснили, че могат да пробват още някакви неща, един куп системи с какво ли не. Накрая все пак я срязали, тя като парцал, след кажи-речи две раждания, бебето натъпкано с какво ли не, само и само да се опитат да си запазят статистиката. Кеф.

Да, най-добрите системи като Нидерландия, Белгия Австрия, образец за медицина имат какво да научат от България, където лекарят до обяд е срязал 4 жени и си е взел хонорара, вместо да ги чакат всяка за по 12 часа. После по статистика кукувците с най-ниска детска и майчина смъртност, а некукувците по-зле от Мексико, ама нейсе...

# 103
  • Замък сред облаците
Тролче мъч?

# 104
Е чак пък “най-добрите системи”.. Щото в България медицината не е на ниво и нашите университети, в които се учи медицина не бълват от чужденци..
Ако не сте раждали във Вита или не сте били на преглед при поне едно от израждащите АГ-та, за чий Ви е да пишете в темата? Ако сте била на преглед по време на бременност при някой от специалистите им и въпросния без каквато и да било медицинска причина Ви е казал “ще трябва секцио” споделете. Но ако това не е случая изказванията Ви са безпредметни.. Мнение сме дали жени, които са се сблъскали с поне 2 АГ-та от болницата и много добре знаем какво насърчават и какво не.

Общи условия

Активация на акаунт