Отговори
# 465
  • София
Не познавам човек, който да си мисли, че е с болна психика, дори да е с такава.
Даже е правило, че колкото по-мръднал е човек, толкова по-убеден е, че останалите не са наред.

Преди години тук се разпространяваше линк към една много ценна книга "Параноя на страстта". Там много достъпно е обяснено защо някои хора "обичат твърде силно", защо като им кацне някой на травмата и няма откачане от него, става незабравим.

# 466
Няма хора с нормална и ненормална психика, а има хора с различни състояния на психиката, които могат да са гранични и тогава да твърдим, че е болна. Може да е временно, може да е за постоянно.
Докато човек осъзнава действията и мислите си, че има проблем и работи над това, колкото и да му е болна психиката, минава за нормален.
Когато пердето падне и загубиш адекватност и граници, тогава вече влакът е изпуснат.

# 467
  • София
Има много психични заболявания и разстройства, при които човек си дава сметка, че нещо не е наред, но няма контрол върху това. ОКР е ярък пример, както и повечето тревожни разстройства. Дали човек, който от тревожност с натрапливости харчи цялата си заплата за пет дни, за да си провежда изследвания за несъществуващи болести и междувременно плаче през повечето време, е нормален, не знам. Знам, че като си изпие лекарствата вече наистина е нормален и функционира нормално. Същото е и като някой зачертае всяка здрава логика, чувство на достойнство и мярка, и се тръшне с години по друг, който го отхвърля, или наранява, или дори откровено тормози. Това си е за лечение. Просто едно е да видиш, че нещо в кръвната ти картина не е в норма и да се лекуваш, друго е от страх, че си ненормален, изобщо да игнорираш факта, че някои психични показатели са напълно извън норма.

# 468
Човек, който съзнателно работи по оздравяването си не минава за неболен. За лекуващ се да, но не и за здрав.

пп. Натрапчивост не е ли по-правилно от натрапливост?

# 469
  • София
Човек, който съзнателно работи по оздравяването си не минава за неболен. За лекуващ се да, но не и за здрав.

пп. Натрапчивост не е ли по-правилно от натрапливост?
По учебник се водят натрапливости, или поне така беше като термин. Както анорексията е нервоза, не невроза.

# 470
Има много психични заболявания и разстройства, при които човек си дава сметка, че нещо не е наред, но няма контрол върху това. ОКР е ярък пример, както и повечето тревожни разстройства. Дали човек, който от тревожност с натрапливости харчи цялата си заплата за пет дни, за да си провежда изследвания за несъществуващи болести и междувременно плаче през повечето време, е нормален, не знам. Знам, че като си изпие лекарствата вече наистина е нормален и функционира нормално. Същото е и като някой зачертае всяка здрава логика, чувство на достойнство и мярка, и се тръшне с години по друг, който го отхвърля, или наранява, или дори откровено тормози. Това си е за лечение. Просто едно е да видиш, че нещо в кръвната ти картина не е в норма и да се лекуваш, друго е от страх, че си ненормален, изобщо да игнорираш факта, че някои психични показатели са напълно извън норма.

Не съвсем. Мога да дам примери с ОКР, когато терапията ги лашка от мания в депресия, и се налага допълваща такава, за модулиране на емоционалния и поведенчески спектър.
Бази, не е така. Болна психика, при самоучастие в лечението не е равнозначно на нормален.

# 471
  • София

Не съвсем. Мога да дам примери с ОКР, когато терапията ги лашка от мания в депресия, и се налага допълваща такава, за модулиране на емоционалния и поведенчески спектър.

Дадох пример за тревожно разстройство с натрапливости за болест. ОКР е друго ниво, както и биполярното, ако това имаш предвид под мания и депресия. Но са си заболявания, дори да няма психоза, което е обичайният повод да наричаме някого луд.

# 472
Няма как да знаеш, че като си изпие лекарствата е нормален, защото не отчиташ НЛР и взаимодействия и други фактори, което съвкупно във висока степен влияе на функционирането и КЖ. Не е толкова просто на практика, теорията е знаем.
В момента работя с пациентка, с описаните от теб симптоми. На фона на фармакотерапията, тя продължава да обикаля специалисти и да търси органична причина за състоянието си. Има съвсем реално основание за това, макар да липсва органична причина. Разбирането и модулирането на подобно поведение обаче, изисква доста по-задълбочен подход, в сравнение с - ми, пий си хапчетата.

# 473
  • София
Няма как да знаеш, че като си изпие лекарствата е нормален, защото не отчиташ НЛР и взаимодействия и други фактори, което съвкупно във висока степен влияе на функционирането и КЖ. Не е толкова просто на практика, теорията е знаем.
В момента работя с пациентка, с описаните от теб симптоми. На фона на фармакотерапията, тя продължава да обикаля специалисти и да търси органична причина за състоянието си. Има съвсем реално основание за това, макар да липсва органична причина. Разбирането и модулирането на подобно поведение обаче, изисква доста по-задълбочен подход, в сравнение с - ми, пий си хапчетата.
Както знаеш не съм лекар и много фактори не отчитам. Дадох пример лековато и от човешка гледна точка.
Успех с пациентката!

# 474
  • Обран бостан ;)
Мда, както казваше един от митбастърите "Аз отхвърлям реалността и я заменям с моя".

Вчера се събрахме на по чашка 4-ма приятели и от дума на дума се заговорихме за неизживяните любови.
Като цяло нищо по-различно от написаното в темата, но някак си се обединихме около заключението, че ако несъстоялите се връзки се бяха състояли, някои от състоялите се, нямаше да се състоят.

Малко е сложно, но е много вярно.

# 475
Е нищо сложно няма, естествено, че ако неосъществената се беше осъществила всичко щеше да е по-различно. То гаранции няма дали е нямало да се превърне доста скоростно в разочарование, но ако е успешна, следващи е нямало да има за известно време или за винаги.

# 476
  • Out of the Mix
След една възраст всичко започнах по преценка да "осъществявам и осребрявам". JoySunglasses

# 477
Скрит текст:
Мда, както казваше един от митбастърите "Аз отхвърлям реалността и я заменям с моя".

Вчера се събрахме на по чашка 4-ма приятели и от дума на дума се заговорихме за неизживяните любови.
Като цяло нищо по-различно от написаното в темата, но някак си се обединихме около заключението, че ако несъстоялите се връзки се бяха състояли, някои от състоялите се, нямаше да се състоят.

Малко е сложно, но е много вярно.
Това буди съжаление или облекчение, че не разбрах?

# 478
Демек - облекчени са, че са си останали ергени. Търсят си оправдания, че и така са си добре. Инак някоя змия е щяла да им изпие живота. Или им го е изпила, ако има женени в компанията.
Грешни представи за жените, грешни очаквания, очаквани резултати.
Мъже, които живеят с нагласата, че всички жени са зло и змии, резонно това и получават от живота.

# 479
Ми за съжаление си е, ако беше осъществена независимо дали успешно или не, нямаше да имам толкова истории с които да дразня някои потребителки тук. Щях или да се оженя за нея и да си спестя много любовни драми ( както и при нея разбира се), или пък вместо да се занимавам с много други, които хич не можеха да ме впечатлят, щях да мина през още няколко връзки и евентуално разочарования.
Но пък в крайна сметка ми се получи каквото исках и в текущата реалност.

Общи условия

Активация на акаунт