С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 7 781
  • 182
  •   3
Отговори
# 75
Не ме дразни Хелоуин. Аз лично не го отбелязвам по никакъв начин, освен че си купих някои есенни украси от Синсей и Пепко. Украсите включват тикви и есенни листа. Не ме влекат пластмасовите черепи и паяжини. Не съм се вдълбочавала в същността на празника, но гледам, че децата много се радват като се правят на страшни, маскират се и им е интересно. Безкрайно по-интересно от житията на будителите.

# 76
  • UK
Ние празнуваме Хелоуин, много е забавно при нас по улиците, когато плъзнат групички маскирани деца. Миналата година успяха да напълнят кофите до горе с лакомства. Тази няма да обикаляме, но отивам на кино с малката дъщеря на  "Да пеем с Кпоп Демон хънтър". За утре, както всяка година съм подготвила нова книжка на български език.

# 77
И мен не ме влекат паяжини, ама като няма кой да се катери да ги обере... Joy

# 78
  • Другата България
Наистина ли Вси светии се дава като пример за еквивалент на Хелоуин?
Разбирам явно неограниченото свободно време и желанието да се пишат несметни количества постове навсякъде по темите, ама това вече /за мен/ е прекалено.

# 79
Наистина ли Вси светии се дава като пример за еквивалент на Хелоуин?
Разбирам явно неограниченото свободно време и желанието да се пишат несметни количества постове навсякъде по темите, ама това вече /за мен/ е прекалено.

Ами то другите имена на Хелоуин са си баш "Вси светии" - All Hallows' Eve или All Saints' Eve.  Поне по име е същото, а и имат и общи корени - нашият и западният празник. Това, че после са се отклонили и се се развили по друг път не отменя общия им произход.
https://pravoslavenhram.com/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B … 3%D0%B8%D0%BD/251

Аз пък не разбирам тази агресия спрямо мен, все пак по никакъв начин не съм те нападала... А и твоите постове хич не са малко. Та какво провокира този злобен тон на поста ти??? Ако споделяш различна гледна точка изложи я, а не скачай така!

# 80
  • Другата България
Изобщо не е агресия, не знам защо така го приемаш, ако не срещах някаква безумна логорея, на моменти противоречаща с моите разбирания за определени ситуации, случки и събития, просто подминавам.
Но когато се пишат неща, с които не съм съгласна, реагирам.
Не знам какво значение имат брой на постове, или нападки, доста интелигентен събеседник си, но това желание да си последна инстанция поне за мен е отблъскващо. Казах каквото имах за казване, сега те оставям както обикновено да си последна с изясняване, доуточняване и т.н. Blush

Съгласна съм за общия произход на двата празника, но той няма нищо общо с начина на ....бих казала празнуване, но ще използвам отбелязване. Защото именно за това ставаше въпрос в предходните постове, и сравнението с Вси светии на мен ми дойде като “кръпка“. Излишно. Да речем - кофти аргумент, с който човек да оправдае личните си симпатии към нещо.
А и по принцип съм чувствителна към християнските празници.

За протокола - споделям мнението, че Хелоуин не е наш празник, който се комерсиализира прекалено много, и от който печелят основно търговците, и да - китайската индустрия.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 18:27 от Merri_An

# 81
Украсата и маскирането за Хелоуин не цели възхваляване на злото, точно обратното. Със страшните образи се смята, че злото ще бъде уплашено и прокудено. Точно както при нашите кукери, които също нямат православен произход.

Точно това дразни - че някои хора се опитват да сменят първоначалното значение на добре познат празник и да си го извъртят както си поискат. Утре може да им скимне, че украсяването на коледни дръвчета е сатанистко, защото има корени в езичеството.

# 82
За мен всеки празник, на който хората се веселят, особено ако става дума за децата, е светъл и хубав празник. Разбирам, че на нашите попове не им харесва, ама те сами са си постлали да не ги слуша никой.

# 83
Хелоуин е езически празник, който е супер гротеска. И аз го намирам за излишен. Особено пък деца да се мацотят на вампири и с кръв... объркана работа. Или в случая с офиса на Frezialina, също е супер неадекватно. Наистина шефът ви няма никакъв такт.

# 84
Православната Църква празнува,една седмица след Петдесетница(Света Тройца),Неделя след Петдесетница на всички светии.Тази година беше на 15 Юни,ако помня правилно. Хелуйн е езически празник,аз съветвам децата си да не го празнуват,особено дъщеря ми и всяка година говорим,защо не е хубаво.

# 85
Когато Римската империя приема християнството за официална религия много хитро избират да не се борят със старите езически вярвания, а да ги интегрират и претопят. И църкви са строени на местата на езически светилища, и празници с приемани и похристиянчвани, за да ги приемат хората. Та така кой християнски празник е без езически корени?

https://www.hera.bg/s.php?n=396

https://www.flagman.bg/article/291442

# 86
  • Другата България
Скрит текст:
Украсата и маскирането за Хелоуин не цели възхваляване на злото, точно обратното. Със страшните образи се смята, че злото ще бъде уплашено и прокудено. Точно както при нашите кукери, които също нямат православен произход.

Точно това дразни - че някои хора се опитват да сменят първоначалното значение на добре познат празник и да си го извъртят както си поискат. Утре може да им скимне, че украсяването на коледни дръвчета е сатанистко, защото има корени в езичеството.
Много добре казано.

И пак за Хелоуин, понеже стана въпрос - винаги, когато и ако деца са звъняли на вратата, съм давала не само бонбони, дори преди години им бях подготвила направо пликчета с лакомства. Но какви неща съм виждала на входни врати на съседи, които не са отворили, или по някаква причина са преценили, че няма да дават нищо /все пак в магазина не раздават безплатно, всеки си прави сметка/.....омазани врати, дори счупени брави, вратата на входа я бяха ритали и блъскали....ето това е побългаряването на нещо, вероятно породено от тоталното неразбиране значението на в случая Хелоуин. Дори снимат и качват после в социалните мрежи как “са отмъстили“, че някой не им е дал бонбони.
Няма как да съм ок с такива прояви, за мен това е вандалщина, не празник.
Разбира се, не обобщавам, далеч не всички дечица са такива, има и много възпитани и усмихнати, на които с удоволствие да им дадеш, че дори и без да е Хелоуин.

# 87
Когато Римската империя приема християнството за официална религия много хитро избират да не се борят със старите езически вярвания, а да ги интегрират и претопят. И църкви са строени на местата на езически светилища, и празници с приемани и похристиянчвани, за да ги приемат хората. Та така кой християнски празник е без езически корени?

https://www.hera.bg/s.php?n=396

https://www.flagman.bg/article/291442
Истинското християнство не зачита езически неща. Едното е монотеизъм, другото е политеизъм. Има съществени разлики.
Това, какво са правили с политически цели, влиза в сферата на политиката. Две грешни неща не правят едно вярно.
Разбирането и практикуването на религия е въпрос и на личен избор и отговорност.

# 88
В България не празнуваме Хелоуин, ние го живеем....😁😁😁

# 89
Всички църкви са политически формирования и водят политика за власт, влияние и пари. Все пак Константин е създал църквата съвсем прагматично с политическа цел. И от тогава насам си е все така. Истинската вяра е в човека и не се нуждае от цъква и канони, нито от свещеници, които да му казват точно как и в какво да вярва.

Общи условия

Активация на акаунт