Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 841
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
В инстаграм попадам на лекарка, българка, която пък обратно - говори за ползите от ХЗТ. Спорт и хранене също, но се посочва като иновативност, която повишава качеството на живот.

# 421
  • Бургас
А как се преценява дозата и вида при ХЗТ? Хормоните са много специфично нещо и нормалните нива на един хормон при една жена не са нормални при друга. Навсякъде пише за страничните ефекти при естрогеновата доминантност например.

# 422
  • Бургас
Относно спорта - не е нужно, освен ако не искате и не ви харесва, да се натоварвате много. Винаги съм се възхищавала на жени, които тренират силово, имат изваяни тела, но и аз, колкото и да ми харесва идеята нямам такава енергия постоянно.Това, което може човек да прави, което аз гледам да правя колкото мога редовно, е от лека до средна тренировка. Има толкова голямо изобилие от 10-15-20-30 минутни тренировки без екипировка, с лека трудност, но ефективни упражнения за талия, крака, ръце. Сега в момента явно са популярни някакви на основата на тай-чи, постоянно ми излизат такива. Може просто човек да потанцува, поскача, да се загрее, пак е от полза. Не е нужно нищо толкова специално, нито кой знае какви усилия, дори и 10 минути да е, важното е да е редовно.Ходенето си е ходене, но трябва да се правят и други видове движение ако искаш мускул и талия. Гледах преди време една по-възрастна рускиня - Елена Пятибрат, беше казала за  присядането да го правиш като ходиш до тоалетна по 5-10 пъти, напълно достатъчно за деня и е напълно изпълнимо.

# 423
  • Canada
Може да е полезно за някой :

https://www.instagram.com/reel/DRnbbzLDkX3/?igsh=MTMxbWo1cG9tcmQ3cw==

Да не забравяме и ароматазата все пак.

# 424
  • Бургас
Не казва какви са 3те начини на изчистване на естрогена.

# 425
  • София
А как се преценява дозата и вида при ХЗТ? Хормоните са много специфично нещо и нормалните нива на един хормон при една жена не са нормални при друга. Навсякъде пише за страничните ефекти при естрогеновата доминантност например.
Нали има референтни стойности, в които е добре да бъдат вкарани хормоните, за да няма напр. естрогенова доминантност . Сигурно започват с ниска доза, следят показателите и постепенно вдигат, за да стигнат до определени и безопасни нива и баланс между хормоните.

# 426
Аз, освен задължителните разходки с кучето по 5-10 км дневно, правя 10 мин клякания и лицеви опори - 2 серии по 20. Има си ефект осезаем, в сравнение с положението преди да почна да правя клекове и лицеви, а само на разходки.

# 427
  • на Мелмак
Арвен, може ли координати на вашият гинеколог? Искам и аз ХЗТ.

# 428
Д-р Милка Йонкова, запазва се час в Супердок.
Аз засега съм на Тестогел всеки ден по едно грахово зърно и 10 дни в месеца Утрогестан. Като му дойде времето и ми спре цикълът, ще опитам да прибавя ниска доза естрогенов крем, наблюдавайки миомата изкъсо Blush
Ирен, щом тестостеронът ти е на дъното, нищо чудно, че си парцал. И аз така бях.

# 429
  • Бургас
Това с тестостерона е откакто се помня, т.е. откакто си правя изследвания на хормони, т.е. 20+ години. Даже е имало случаи да е под долната граница.
Откакто навърших 25г страдам от тежко акне и са ми назначавали хормони да ги изследвам. Другите бяха в граници. По принцип при висок тестостерон често има акне. Ама аз съм загадка на медицината Grinning Вече съм на 45г и още имам акне. Е, не толкова тежко като преди, но го има.

А вие как си вдигнахте тестостерона? Мен ме и страх да пия такъв хормон.

# 430
  • Бургас
Не съм изобщо наясно, затова ще питам, няма да ми се смеете!
Този тестостерон, отделно ли се заявява за изследване или е към пълната ПКК ?
И как го обозначават в изследванията?
Извинявам се за глупавите въпроси, но не съм наясно!

# 431
  • Бургас
Отделно е.
То в ПКК няма почти нищо.

# 432
  • Бургас
Оххх, май ще трябва нови кръвни да си пускам...
Започвам да се филмирам покрай тази липса на енергия, сила, постоянна умора...и като включим болките в тялото и ставите.... лошо ми става...

# 433
Тестостерон е мъжкият хормон, а той варира в различните фази на цикъла т.е. трябва да се отбележи преди или след овулация си. Гинеколог или ендокринолог може да ти го назначи и да ти каже кога да го изследваш

# 434
  • София
Irene, тестостеронът може да е под формата на гел/крем за мазане. Не е необходимо да се пие. И моят е под долната граница. Знам, че може да се повдигне малко с натрупване на мускулна маса и силови тренировки.
Karzz, хормоните (полови и щитовидни) се пускат отделно и нямат нищо общо с ПКК. Трябва да ти ги назначи гинеколог или ендокринолог, за да минат по здравна каса.
(Г-жа Рамацоти, съжалявам, че повтарям написаното, но сме писали едновременно)

Общи условия

Активация на акаунт