Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 16 520
  • 336
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте момичета!Нова съм тук,на 43 г.,родила преди 2 години.Знам ,че сигурно сте изговорили тези неща ,но просто ми се реве и трябва да питам .След раждането от стрес (раздяла с партньор,пребиране в друг град при родители с бебе и тн)ми се отключи неописуема тревожност депресия ,за безсъние да не говорим направо.Пих антидепресанти ,но ефект не видях кой знае какъв.Като че ли се пооправих и от само себе си,НО проблемът с неспането остана.Преди раждането не съм спала перфектно ,но сега е ад.Спане по теи часа,будене на всеки час,някакви реалистично сънища и чувство за недоспалост.Две години вече!За цялата година дали имам десет хубави маспивания.Имамтежък предменструален,който вече не е само три дни преди цикъл,ами направо си трае две-три седмици.Тревожна съм без причина нон стоп,безсънието ме кара да съм апарична.Не съм за антидепресанти усешам,но това безсъние е ужас.Според вас в предменопауза ли съм и дали раждането я е провокирало още по-сериозно.С това неспане и умора с две годишно дете е ужас.Рева всеки ден.Искам само да спя .Пробвах тежки артилерии ама все тая-зопиклон клонарекс,но не искам да съм зависима.Взех триптозин и валериан.Преди години ми е помагал ама сега се чудя по ков време на деня д аго пия.На всичкото отгоре правих изследвания на хормони и всичко е в норма????Извинете за дъъъъъългия пост!

# 46
  • София
Според мен, си за терапия.
Вземи си някоя добавка с Мелатонин и Валериан и си я пий редовно вечер, преди лягане.

# 47
И според мен си за терапия назначена от психиатър и работа с психолог.Прием на лекарства не означава непременно зависимост,информирай се по темата. Намери добър ендокринолог.Изследвания в норми не означава оптимални нива.

# 48
A за мен си с дефицити на витамини, минерали, може би и щитовидните хормони не са ок.
Направи си си едни обстойни кръвнинизследвания:
вит Д, Б, желязо, феритин, щитовидни хормони, инсулин и кръвна захар, кортизол, магнезий.
Някои може да ги изпише ендокринолог по ЗК.
Прочети и това и го коментирай с енокринолога:
https://swansonvitamins.bg/blog/pregnenolonut-kakvo-predstavljav … kakvi-sa-polzite/

# 49
Помагат ли ви с бебето? Половинката споделя ли домашната работа? Майка, леля, баба, приятелка имате ли, с които да си споделяте и да си помагате? Много често жените след раждането живеят изолирано (поради грижите по бебето) и се чувстват самотни. Да не би да липсва подкрепа, утеха? Това ,нали ,би могло да бъде емоционалната част от проблема.

# 50
Няма половинка.

# 51
Половинка няма,стресът е огромен.Имам час при психиатър,гинеколог и сомнолог.Аз  самата съм психолог и съм наясно с неща,но това странно безсънние просто ме убива .пия валериан и мелатонин ,но самомпо теи часа дйстват Рева в момента от отчаяние

# 52
Хормони изследвали ли сте? Според мен е вероятно да са разбъркани + дефицит на вит. Д евентуално....
Хубаво е, че сте записали часове при лекари.
Дано бързо намерят и решат проблемите
Домъчня ми за вас

# 53
Стрес+ период след раждане+умора на тялото след бременност( тук са дефицитите)+възраст= на тази силна тревожност.
Ендокринолог задължително нека Ви пусне основните изследвания, които написах.Дори без Вашия стрес, тази възраст води до промени в тялото, които чисто биохимично влияят на психиката- това сте го учили, щом сте психолог.Има начин, спокойно!

# 54
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
Половинка няма,стресът е огромен.Имам час при психиатър,гинеколог и сомнолог.Аз  самата съм психолог и съм наясно с неща,но това странно безсънние просто ме убива .пия валериан и мелатонин ,но самомпо теи часа дйстват Рева в момента от отчаяние
[/quo
Привет Simple Smile

Натрупали са се доста събития при теб и е нормално да си се разбутала хормонално.
Най-важното е да възстановиш съня за да надградиш след това с терапия.
Ако нямаш помощ задължително се опитай да намериш. Открадни си време САМО за себе си. За да е добре детето ти, първо ти трябва да си добре.

Това е само част от пътя. Ще се справиш.

От скоро пия тези капки и съм много доволна.

https://iherb.co/EhD8Wk6T?rcode=MYR8858&utm_medium=appshare

# 55
Проблема да се чувствате така е комплексен и не е само в главата ви със сигурност. Струпали са ви се много неща наведнъж и стреса който изживявате допълнително затруднява цялостната работа на организма ви. Антидепресантите не помагат, защото проблема не е в главата ви. Направете си подробни изследвания, включващи щитовидни хормони, както ви е писала ДХЗ.  за щитовидните хормни нива в норма не са ок. ФТ4 и ФТ3 трябва да са в горни референти граници.

# 56
Сега прочетох по-обстойно, съжелявам за раздялата с партньора и другите перипетии. Понякога душевната болка предизвиква такива симптоми . Натрупаните разочарования , гняв, умора,тъга, безпомощност пред някаква ситуация, не са леки за преживяване неща. Ако не излязат медицински причини наяве би било добре да се поработи над възстановяване на душевното/ емоционалното здраве.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 11:52 от •MERA•

# 57
Много добри съвети и мнения ми давате и благодаря.Хормоните  и витамините всички бяха наред преди месеци,но според мен това не означава нищо,на тази възраст и с предменструалния синдром  те си варират нагоре надолу.Сънят е неописуемо зле ,през деня още по-зле.Интересното е ,че просто тялото се буди и край.Сега съм с детето на разхока всеки ден,влачейки де каъо труп.А работа трябва да почна.Да са живи и здрави родителите ми.Имам чувство за вина че не я гледам нон стоп а други помагат,заради състоянието ми.Определено изпитвам гняв макар и подсъзнателно към бащата ,който постъпи нечовешки.От весел енергичен и способен човек се превърнах в сянка ,желаеща само да умре .. Извинявам се за правиписните грешки,пиша докато тичам по детето.Изви ете за дългия пост!.При гинеколог Любомир Джеров съм записала час.Мисля ,че е добър

# 58
За годините на които твърдите че сте и професията би трябвало да сте се научили как да отработвате негативите по-лесно.Смятам,че там е голяма част проблема,което не изключва и физиологичните причини.
ПП.Аз също страдах от такова безсъние в продължение на 9 месеца и знам какво е.

# 59
За годините на които твърдите че сте и професията би трябвало да сте се научили как да отработвате негативите по-лесно.Смятам,че там е голяма част проблема,което не изключва и физиологичните причини.
ПП.Аз също страдах от такова безсъние в продължение на 9 месеца и знам какво е.

Да наясно съм ,но почнах да изпадам в паника ,защото забелязвам ,че безсъниетое не се повлиява от нищо.Не изпадам в дълбок сън и почнах да мисля че е нещо органично.А то отключи висока тревожност и депресивни симптоми.междудругото антидепресантите ,които пих миналата година дадоха старт на безсънието .Мислих,че като ги спра ще се оправи ,но уви

Общи условия

Активация на акаунт