Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 169
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Надямам се, съдейки по отзивите на хора приемащи ги. Повечето казват, че направо им е "светнало".
Какво е GLP 1

# 616
# 617
Крачката преди инсулина Disappointed

# 618
  • Canada
Колебаех се да го постна, защото не желая (и няма) да изпадам в полемики, но може да помогне на някой да вземе решение.
https://kashif.beehiiv.com/p/the-2-billion-problem-with-ozempic? … 3db184ce9afb5fdbf

Поръчах прогестерон със CBD и крем тестостерон. От него смятам да пробвам с 1/10 от дозата два пъти седмично.

# 619
  • Бургас
Крачката преди инсулина Disappointed

В какъв смисъл?

Колебаех се да го постна, защото не желая (и няма) да изпадам в полемики, но може да помогне на някой да вземе решение.
https://kashif.beehiiv.com/p/the-2-billion-problem-with-ozempic? … 3db184ce9afb5fdbf

Всяко лекорство крие рискове. ХЗТ, която се цитира тук може да причини тромбоза или рак на гърдата.

# 620
Дами, имам нужда от съвет. На 44 г съм и имам няколко случая, в рамките на две години, на цикъл, който е обилен и продължителен.
Изследван е прогестерон , оказа се нисък 3,10 при норма от 5,8 до 72 - стойности при лутеална фаза.
Изследван ми е ТСХ-2,29, при стойности 0.300-4.200.
АГ ми предписа Дуфастон за 4 месеца, след което два да не приемам нищо и да отида за контролен преглед.
Чета, обаче, че Дуфастона не е ок, защото било синтетично... Да търся ли друг лекар?

# 621
Записвам се и аз в темата. По-скоро засега информативно (не мисля, че имам симптоми на перимено, дори ПМС нямам). През последните месеци имах доста силен стрес, вследствие на което имах пропуснат цикъл и след това МЦ ми дойде с 5 дни зацапване и после ужасни кръвоизливи със съсиреци и така 17 дни.🤪 За това време не съм броила колко са били дамските превръзки с размер ХЛ, обаче освен тях заминаха и над две кутии от по 36 броя тампони супер...
От 06.01. съм на Примолут нор 5 мг два пъти дневно по 1 таблетка за 10 дни. Още след второто хапче кървенето почти изчезна. Сега съм на нещо като зацапване, много оскъдно. Това ли се очаква или трябва и зацапване да няма? Гинекологът ми каза, че няколко дни след последното хапче Примолут Нор трябва да очаквам цикъл, който да е близък до нормалния ми цикъл (досега преди стреса винаги е бил редовен, точен, безболезнен и с продължителност 3-4 дни "същински" цикъл плюс малко зацапване след това). После пак на гинеколог, за да погледнем как вървят нещата. Докторът каза, че най-вероятната причина за кръвоизливите - въпреки възрастта ми, 44 г - е силният стрес, пропусната овулация и разбърканите след това хормони (особено предвид редовния преди това цикъл и липсата на някакви други симптоми). Вследствие на обилното кървене сега съм и с анемия - хемоглобин малко над 90 (на 30.12.2025 беше 111 - ходих в Спешното тогава), феритин под 15 (преди години доста трудно го повиших да е над 80-100, дотогава имах и силен косопад), желязо под долната граница...Ушите ми бучат при някакви елементарни движения, главата ме стяга при по-бърз ход, отпаднала съм и т.н. Тези симптоми се появиха след посещението в спешното, т.е. след задълбочаването на анемията. Чакам още няколко дни да видя накъде вървят нещата и дали ще има пак усилено кървене и почвам да пия пак желязо (засега лекарят е забранил, каза първо да се овладее кървенето). Поне знам кой точно продукт работи при мен (Сорбифер, Фероградумет). След анемията преди години си наблюдавах железния панел и нещата бяха ок, но сега с този последния "цикъл"🤪 всичко замина и пак съм на изходна позиция.😑

# 622
Dolce Miele, да не би да сте и с нисък прогестерон, като мен?

# 623
Ani888, не съм изследвала прогестерон досега, но гинекологът спомена, че сега след стреса вероятно е нисък (при толкова продължително и обилно кървене). Когато имало пропусната овулация, било така. Факт е, че още след второто хапче Примолут Нор обилното кървене се сведе до леко зацапване.

# 624
Питам, защото и аз имах огромен стрес, в месеца, когато беше обилното кървене и АГ каза, че ниския прогестерон не бил свързан със стреса. Стреса спирал цикъла.
Сега трябва да реша дали да бъда 4 мес на Дуфастон...

# 625
Irene, колко ти е инсулина на гладно та още чувстваш умора. Като падне под 10 нещата се подобряват. Споменатите лекарства, да, водят до отслабване, но повечето ми познати продължават стриктната диета и задължително включиха движение, не напрягащо, вървенето пак помага! Нямаш ли желание поне да се разхождаш?

# 626
Когато имало липсваща овулация, естрогенът доминирал (като няма овулация и достатъчно прогестерон, лигавицата продължавала да се удебелява и после не се излющвала нормално и затова са тези кръвоизливи със съсиреци). На мен ми каза, че лигавицата ми на ден 17 от обилното кървене изглеждала така, все едно съм едва на ден 2-3 от цикъла. Много ми е интересно оттук нататък, ако реша да изследвам прогестерон, кое точно ще се брои за нормален цикъл - този веднага след спиране на Примолут Нор или трябва да изчакам и следващ цикъл?🤔
Irеne Adler, за умората може да има и други причини освен инсулина. Всъщност, не е важен и само инсулинът на гладно, ами и след хранене какво точно се случва, КЗ как е, има ли евентуално проблеми с щитовидната жлеза, железен дефицит и др.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 22:46 от dolce miele

# 627
Аз мисля, че поне месец трябва да се изчака, без прием на синтетичен прогестерон, да дойде МЦ и на 21-ви ден да се изследва.

# 628
  • Бургас
Irene, колко ти е инсулина на гладно та още чувстваш умора. Като падне под 10 нещата се подобряват. Споменатите лекарства, да, водят до отслабване, но повечето ми познати продължават стриктната диета и задължително включиха движение, не напрягащо, вървенето пак помага! Нямаш ли желание поне да се разхождаш?

Когато ме диагностицираха беше 25 на гладно. С диета падна на 15. Не съм свалила нито грам от теглото си.

# 629
Аз мисля, че поне месец трябва да се изчака, без прием на синтетичен прогестерон, да дойде МЦ и на 21-ви ден да се изследва.
Половите хормони не се ли изследват между 3-5 ден от МЦ?🤔
Irene Adler, aз с инсулин 15 се чувствах ужасно...С толкова се самодиагностицирах.🙂 Ако успееш да свалиш някакво тегло с хранителен режим/движение, много вероятно ще падне още и инсулинът (макар че по-скоро като падне инсулинът се свалят кг по-лесно).

Общи условия

Активация на акаунт