Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 280
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Специално за прогестерона, той се изследва обичайно на ден 21 или след потвърдена овулация. Вижте го в нета. 
Има хормони, които се изследват на ден 3-5, мисля че естрадиола беше в този случай.

# 631
По въпроса с движението аз пък съм на друга крайност. Имам време и възможност, но нямам никакво желание и сили. Заради ИР се чувствам вечно уморена и дори от мисълта за физическо натоварване се уморявам. Не пия метформин, спазвам строга диета и успях да сваля нивата на инсулина (има още какво да се желае), но все още се чувствам уморена. Да не говоря пък, че имам и мозъчна мъгла на моменти. Мисля скоро да посетя ендокринолога си и да я помоля да ми изпише да пробвам направо от групата GLP-1. Някой взема ли такива лекарства и как му се отразяват?

И аз съм на това дередже. Вече съм в менопауза, но това в случая е без значение, ИР ми е проблемът. Преди година ендикриноложка искаше да ми изпише от групата GLP-1, аз се запънах като магаре на мост, хем безплатно, щото си имам диагноза "диабет". Засега съм на глюкофаж, но нямам воля за диета, тоест, малко като имам стрес и става неуправляемо, после по течението, ужас е. И като съм качила килограми, съвсем работата е зле. Може би тази година, ще кандисам на оземпик или подобно. Иначе, ако съм на твърда диета, нещата се нормализират. Но пак не свалям много.

# 632
Ирене, да 25 е много, 15 пак е много. Наистина както казва Долче ако се свалят кг и инсулина пада доста. Аз също бях парцал, но се насилих да вървя, след десетина дена вече свикваш и не е така тягостно...и постепенно енергията се връща.

# 633
Факт е, че при инсулин 15 чак вечерта след много ходене ми изчезваха симптоми като болки в стъпалата, умора. Вместо да е обратното. Иначе сутрините не бяха никак лесни, дори не искам да си ги спомням...

# 634
  • София...........
...
Чакам още няколко дни да видя накъде вървят нещата и дали ще има пак усилено кървене и почвам да пия пак желязо (засега лекарят е забранил, каза първо да се овладее кървенето). Поне знам кой точно продукт работи при мен (Сорбифер, Фероградумет). След анемията преди години си наблюдавах железния панел и нещата бяха ок, но сега с този последния "цикъл"🤪 всичко замина и пак съм на изходна позиция.😑

dolce miele, аз съм с железодифицитна анемия вече 15 години и за съжаление съм с обилен цикъл и почти постоянно на железен препарат .... Сорбифер е много добър !!! Много важно е докато кървиш не приемаш никакви железни препарати , защото засилват кървенето... Миналия месец изследванията са ми желязо - 7,2, а феритина 11,7......
При продължително кървене последния вариант е Примолут нор ... Пробва ли първо да спреш кървенето с КалциумФосфоЦ или Дицинон???  Иначе 3-4 дни след спиране на Примолут си идва като сила и продължителност все едно нормален цикъл.

# 635
divna_, не съм пробвала с Дицинон и КалциумФосфоЦ (това го чувам за първи път, хомеопатия ли е?). По принцип съм с много безпроблемен, необилен цикъл и ме бях изобщо подготвена какво да правя. Честно казано, не исках и да си самопредписвам нещо на своя глава. В Спешното ми предписаха вит. С и капки вит. К1 - имаха някакъв ефект, но лек. За Рутаскорбин съм чела, че помага при обилен цикъл (май по някаква схема преди МЦ се пие обаче), но в крайна сметка дочаках прегледа на вит. С и К1. Дано наистина да дойде МЦ подобен на нормалния ми цикъл!
Аз само със Сорбифер (и то с 3 пъти по 3 таблетки на ден за месеци наред) успях преди години да си оправя анемията. Не се изясни тогава от какво беше, със сигурност не от обилен цикъл, възможно е да съм имала проблем с усвояването на желязо, недостатъчен прием с храната също и да се е развивала анемия с години (тогава нямаше и кой да ми каже да изследвам и феритин). Като достигнах до нива на феритина 80-100, започнах да приемам вече поддържащо Сорбифер и след това го замених с Фероградумет. По-евтин е, а също е с удължено освобождаване. Вероятно това е важно при мен за по-добро усвояване, защото само от тези два железни препарата съм имала по-значително стабилизиране на железния панел. Преди това феритинът ми не можеше да стигне над 20.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 22:37 от dolce miele

# 636
Крачката преди инсулина Disappointed
В какъв смисъл?
Всяко лекорство крие рискове. ХЗТ, която се цитира тук може да причини тромбоза или рак на гърдата.
Глутидите са рецептурни лекарства и се изписват при диабет тип 2 и  ясно определени медицински показания:
диетата и движението не са достатъчни,метформин не е ефективен или не се понася,има нужда от по-добър контрол на HbA1c.Ако и те не помагат се назначава инсулин
Това е медицинско лечение, не „козметично отслабване“.Ефектът е само докато се приемат.При спиране без промяна в навиците  теглото често се връща.За жалост стана мода и за много хора това е лесния вариант,вместо да положат малко усилия.
Сравнението с ХЗТ не е коректно,съвсем различни неща са.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 08:07 от dt

# 637
dolce miele, бих си набавила рецепта за кръвоспиращо на твое място. Изчаквам седмица цикъл и ако не спре - сутрин и вечер от него + капсула от це те бе, 3 дни. После продължаваш це те бе-то, докатото се стабилизираш 100%, сутрин и вечер.
Някой беше питал по-нагоре какво да прави с нисък прогестерон, ако не иска да взема хормон. Пробвах крема с див ямс на аквасорс, проработи веднага (хормони не съдържа). Продължавам с него.
Скрит текст:
Навсякъде умните глави призовават към намаляване и изключване на млечни продукти при хормонални смущения.

# 638
Не само млечните. Месо също, особено ако е купешко.

# 639
divna_, не съм пробвала с Дицинон и КалциумФосфоЦ (това го чувам за първи път, хомеопатия ли е?). По принцип съм с много безпроблемен, необилен цикъл и ме бях изобщо подготвена какво да правя. Честно казано, не исках и да си самопредписвам нещо на своя глава. В Спешното ми предписаха вит. С и капки вит. К1 - имаха някакъв ефект, но лек. За Рутаскорбин съм чела, че помага при обилен цикъл (май по някаква схема преди МЦ се пие обаче), но в крайна сметка дочаках прегледа на вит. С и К1. Дано наистина да дойде МЦ подобен на нормалния ми цикъл!
Аз само със Сорбифер (и то с 3 пъти по 3 таблетки на ден за месеци наред) успях преди години да си оправя анемията. Не се изясни тогава от какво беше, със сигурност не от обилен цикъл, възможно е да съм имала проблем с усвояването на желязо, недостатъчен прием с храната също и да се е развивала анемия с години (тогава нямаше и кой да ми каже да изследвам и феритин). Като достигнаха до нива на феритина 80-100, започнах поддържащо да приемам Фероградумет. По-евтин е, а също е с удължено освобождаване. Вероятно това е важно при мен за по-добро усвояване, защото само от тези два железни препарата съм имала по-значително стабилизиране на железния панел. Преди това феритинът ми не можеше да стигне над 20.

Аз също съм с анемия, при мен от обилен цикъл. Вижте си нивата на вит.Б 12- ако те са ниски каквото и желязо да взимате няма да има ефект, поне така знам. Аз също приемам Сирбифер, но вече започнах само по едно хапче и по една седмица в месеца, гледам да е след цикъл, или по време, но миналият месец май се засилваше от него.
КалциумФосфо Ц е калций и фосфор, не е хомеопатия. Рутаскорбинът укрепва кръвоносните съдове и е вит. Ц и рутин. Те имат ефект да понамалят обилността, но ако има хормонално нарушение не решават проблема. Кръвоспиращ препарат не ви ли предписват? Преди години аз пиех Метергин, но вече го няма на хапчета у нас, сега изписват Дицинон.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:19 от Lotus32

# 640
Кремът от див ямс изобщо не ми помогна. Все едно нищо не слагам.
Долче, не се притеснявай ще спре кървенето от примолут нора. След като го спреш 2 до 4 дни идва цикъл, това не е цикъл в буквалния смисъл, а отпадно кървене. Понякога в редки случаи е обилен, но не като кръвоизлив ...в повечето случаи е добре. Примолута излющтва лигавицата на матката, един вид химичен кюретаж, за да изтънее и да не дава при следващите цикли обилни кръвоизливи. Ако ти го е изписала за няколко месеца попии го, регулира хормоналния дисбаланс  и нормализира циклите.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:35 от mimi.7299

# 641
  • В полите на Пирин планина
Не знам как може да се подтикват жени в пременопауза да откажат месото... Какво ще правят мускулите ни без протеин?! Мисля, всички са чували за остеопороза, също.
Да не говорим, че ако се откаже месото, остава да се ядат предимно въглехидрати, които още повече ще разбъркат хормоните. Но всеки сам си преценява и решава...

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:17 от Lady Brinne

# 642
Не знам как може да се поддикват жени в пременопауза да откажат месото... Какво ще правят мускулите ни без протеин?! Мисля, всички са чували за остеопороза, също.
Да не говорим, че ако се откаже месото, остава да се ядат предимно въглехидрати, които още повече ще разбъркат хормоните. Но всеки сам си преценява и решава...
Абсолютно, че и повечето сме с ИР и не трябва да ядем ВХ!

# 643
А за бъкано с хормони и антибиотици месо , да сте чували? - това подчертах .
Има и други източници, макар и по-ниско биодостъпни за организма.
Аз лично не спирам месо, но аз не купувам месо от магазина.

# 644
  • В полите на Пирин планина
Че то и на хората им изписват антибиотици...

Общи условия

Активация на акаунт