Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
Точно така, преминавам и аз през него, и споделям от години в темата. Няма друга причина. Постарах се да обобщя този пост с отдавна коментирани неща, защото виждам, че сте нова и не сте длъжна да следите назад.

А вие сте поразително докачлива, но ще го отдам на възрастовите изменения, които определено ни правят по-нервни Simple Smile

Това е непрофесионален форум и не виждам нужда за използване на специфични термини от областта на Гинекология или Ендокринология (Физиологията не виждам какво общо има), ако беше специализиран форум и там отправям питания и лекар ми се сопне,  бих приела забележката. Но вашите изказвания какво разбирам и какво съм възприела и как звучат питанията ми, лично аз ги асимилирам като заяждания. Оттам идва и моята реакция.
И вместо да спрете да нападате, Вие отново продължавате, като намеквате за възрастта ми!!!
Ще спра дотук, защото тази полемика не е в интерес на темата.
Показахте на всички вашия капацитет, бъдете сигурна.
Спокойна нощ пожелавам на всички читателки.
Йоана , кистите са ли от неизчистен естроген? Ако си съгласна, опитай с методи като прием на фибри и добавки, да изкарваш този излишен естроген.
Моята АГ е около 55 годишна и като я попитах за синтетичен и биоидентичен прогестерон и се опули и каза да не вярвам на това, което чета из интернет...
Да, точно така мисля и аз. Естрогена ми миналата година по изследвания беше доста висок (както и прогестерона), на 3ти ден, което е нормално за тези колебания по време на перименопаузата. Сега вече е нисък, даже спрях да изследвам че само допълнително се депресирам, то вече си го усещам чудесно.
Постоянно съм с главоболие преди настъпването на цикъла и до 3-4 ден.
Иначе фибри приемемам колкото мога, добавки различни съм пила, в момента пия предимно за желязо (много ниско) и вит Д, Б12, магнезий, колаген.
Поръчала съм си Убихинол, Нак и ще започна пак да приемам.
Какви може да са подходящи за чистене на естроген?
А относно биоидентичния прогестерон, има вече толкова книги, научни статии, не разбирам какво се опулват тия лекари.
Тук и преди съм препоръчвала и пак ще я: дами прочетет книгата "Наръчник за регулиране на хормоните". Толкова добре и достъпно е поднесена цялата информация.
Точни за нашата възраст и период е.
Йоана, вижте за добавката DIM. Аз никога не я бях чувала, изненадах се, когато разбрах за нея. Пиши, че спомага за отвеждане на излишния естроген от тъканите. Има за нея писано във форума.
Аз ще опитам да консумирам салата от моркови с ябълков оцет и кокосово масло и повече броколи и карфиол, поне за месец и ще пиша какво усещане имам. Намерих препоръки за хуск, че тези фибри също спомагат, но аз установила, че при мен, ако хапвам повече хуск, цикъла ми става по- обилен и стомаха ми е подут.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 22:36 от Ani888

# 706
  • Canada
Ако имаше адекватни грижи и отношение нямаше толкова много жени отчаяно да се опитват да си помогнат сами 😳

Обиколила съм прилично количество лекари, и тук, и докато живеех в Канада. Основно се интересуват от лабораторните изследвания, рядко някой се вслушва в оплакванията и симптомите на пациента. Има и еднорози, разбира се, но са рядкост и достъпът до тях е изключително труден. И да, последните години ходя на лекар основно за да ми кажат какво ми няма, не какво ми има... 🫤

Joana, на мен от ендокринолог ми бяха дадени добавки по схема, ако имате интерес пишете ми на лични.  И аз съм от тези, които не чистят добре естрогена, с миоми и фиброкистозна тъкан на гърдите съм.

# 707
Fonce, абсолютно сте права, защото лекарите си предписват стандартната терапия със синтетиките, а ние не се чувстваме добре и започваме да търсим причината и да се учим, въпреки че не сме завършили медицина. Но, това не пречи да се информираме и да съпоставяме информацията, да се учим от опита на други хора с нашите оплаквания.
Вече, светът е толкова глобализиран, че информацията идва от всякъде, и от социалните мрежи, което е нож с две остриета, затова написах, че аз се старая да съм критична и в крайна сметка вярвам и кредитирам това, което резонира на усещанията ми и знанията ми.
Може в утрешния ден да Ви пиша, за да споделите за добавките.

# 708
Хускът е много коварен.
Трябва да се приема извън хранене, и с  огромни количества вода. За чаена лъжичка хуск, разтворена в чаша вода, трябват още 4-5 чаши вода, за да не стане на топчета в червата.
Аз никога не бях страдала от запек, докато не си го направих сама с хуск.

# 709
Момичета с хуск не виждам какво точно ще чистите. Естрогена няма да е със сигурност...! И да хускът прави запек ако не се пие с много вода...макар, че го изписват при лениви черва.

# 710
  • Бургас
Някой вземал ли е добавката Калциев Д глюкарат? Пише, че е точно за изчистване и детоксикация на естрогена от тялото/черния дроб. Имали ли сте странични реакции и въобще положителен ефект? Макар, че не зная как може да се докаже положителен ефукт.

# 711
  • Canada
Някой вземал ли е добавката Калциев Д глюкарат? Пише, че е точно за изчистване и детоксикация на естрогена от тялото/черния дроб. Имали ли сте странични реакции и въобще положителен ефект? Макар, че не зная как може да се докаже положителен ефукт.

Да, в комбинация с DIM ми се отразяваше чудесно на ПМС-то и цикъла. Ендокринолог ги изключи заради щитовидната.

Някой правил ли е дъч тест, струва ли си?

# 712
Fonce, какво е DIM?

# 713

Да, в комбинация с DIM ми се отразяваше чудесно на ПМС-то и цикъла. Ендокринолог ги изключи заради щитовидната.

Някой правил ли е дъч тест, струва ли си?

А как влияят на щитовидната, че да се налага ендокринолога да ги изключи?

# 714
  • Бургас
Ето затова предпочитам  форума и лично споделеното от хора, а не  какво казали лекарите. Кога иначе ще разбера, че хуска прави запек като навсякъде го дават против запек.

Ани, аз с тази книга отидох на гинеколог, при по-млада от мен жена с идеята, че е в час. Няма да ти казвам как ме погледна, дали изобщо прояви интерес и какво ми каза. Дори и авторката съветва деликатно да споменеш на лекаря си за тази алтернатива, явно и там е трудно.

Не знам защо ми се върти в главата,че съм пила нещо от броколи, когато имах кръвоизливите, но с друго име.

А, да, Миомин се казваше, но тогава нищо не ми помагаше, всичко, което съм чула съм го купила.

От ИИ
DIM (Дииндолилметан)
е хранителна добавка, която представлява естествено съединение, образуващо се в тялото след консумация на кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле и кейл.
През 2026 г. DIM продължава да бъде популярно средство за поддържане на хормоналния баланс при мъже и жени.
Основни ползи

Метаболизъм на естрогена: DIM помага за превръщането на „силните“ естрогени в по-слаби и полезни метаболити, което намалява симптомите на естрогенна доминантност.
    За жените: Използва се за облекчаване на симптоми на ПМС, менопауза (горещи вълни), акне и поддържане на здравето на гърдите.
    За мъжете: Може да действа като ароматазен инхибитор, предотвратявайки превръщането на тестостерона в естроген, което поддържа чиста мускулна маса и здравето на простатата.
    Отслабване: Балансирането на естрогена може да подпомогне изгарянето на мазнини, особено в коремната област и бедрата.

Прием и възможни странични ефекти
DIM обикновено се приема като хранителна добавка. За по-добро усвояване и намаляване на риска от стомашен дискомфорт, може да се препоръча прием с храна. Някои формули на DIM включват BioPerine (екстракт от черен пипер), което може да помогне за повишаване на бионаличността му в организма.
Въпреки че DIM обикновено се счита за безопасен, при някои хора могат да се появят странични ефекти, като най-често срещаният е главоболие. Възможна е и промяна в цвета на урината, която обикновено става по-тъмна или оранжева. При някои хора може да се наблюдават и гадене или стомашно разстройство.
Преди да започнете прием на DIM, е важно да се консултирате с лекар, особено ако приемате хормонални лекарства или страдате от здравословни състояния, повлияни от хормони.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 11:19 от Галчудо

# 715
При мен хуск фибрите нямат ефект на запек, дори ми помага. Явно е до организъм. Пия обаче през ден, една непълна чаена лъжичка с вода, слвд което изпивам още една чаша вода. Аз по принцип пия много вода и може би затова не съм усетила да запича. Освен това и ям доста плодове, които ми действат против запек. Simple Smile

# 716
  • Canada
Вита, Галчудо ме е изпреварила 😊

Teredina, DIM потиска щитовидната, с хипофункция съм.

Никога не ми се налагало да ползвам хуск, магнезий цитрат има лек слабителен ефект.

# 717
Вита, Галчудо ме е изпреварила 😊

Teredina, DIM потиска щитовидната, с хипофункция съм.

Никога не ми се налагало да ползвам хуск, магнезий цитрат има лек слабителен ефект.
И аз съм с хипофункция и затова ДИМ не се препоръчва. Магнезии, бих препоръчала по-добрата формула глицинат (бисглицинат). Цитрата в голям процент хора дразни стомаха.

# 718
  • Canada
Цитрат има слабително действие, глицинат съвсем друг ефект. Аз го ползвам и предпочитам, но нямам проблем с ходенето до тоалетна.

# 719
И аз пия цитрат, добре ми действа на съня!

Общи условия

Активация на акаунт