Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 100
  • 750
  •   3
Отговори
# 690
Йоана , кистите са ли от неизчистен естроген? Ако си съгласна, опитай с методи като прием на фибри и добавки, да изкарваш този излишен естроген.
Моята АГ е около 55 годишна и като я попитах за синтетичен и биоидентичен прогестерон и се опули и каза да не вярвам на това, което чета из интернет...

# 691
Йоана, направи си изследване за остеопороза. То ще покаже състоянието ти по отношение на костите. На такова изследване бих се доверила.

# 692
Йоана , кистите са ли от неизчистен естроген? Ако си съгласна, опитай с методи като прием на фибри и добавки, да изкарваш този излишен естроген.
Моята АГ е около 55 годишна и като я попитах за синтетичен и биоидентичен прогестерон и се опули и каза да не вярвам на това, което чета из интернет...
Интересното е, че това ми го казаха и двамата лекари онколози за биоидентичния прогестерон - мамолог и гинеколог. И двамата са светила в профисията си, ходят на конгреси, обучения...

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 14:55 от mimi.7299

# 693
Да, и това за съжаление не е само у нас.

# 694
Ами, сигурно са прави, а всички жени, които приемат биоидентичен прогестерон, че е на капки и споделят подобрение? Лъжат ли?

# 695
Ами, сигурно са прави, а всички жени, които приемат биоидентичен прогестерон, че е на капки и споделят подобрение? Лъжат ли?
Не лъжат...но и при другия - примолут нор, дуфастон и пр. има подобрение. Просто мен ме е страх да купувам хормони като добавка от сайтове ...без лекар!

# 696
И аз съм като вас, Мими! Ако стане нещо, нали пак до лекарите опираме, какво ще обясним в такъв случай?
Просто ме учудва, защо никъде не се споделят тези известни неща, пък във Инстаграм все попадам на клипове с американски лекари, които убеждават колко е подходяща тази терапия с естрогенова пластири и прогестеронов крем.

# 697
Ми то и нашите лекари изписват кремове...пластири.  😁 Аз имам изписан естрогенов крем, от лекар, само естроген, защото нямам матка! На следващия преглед ще искам пластири!

# 698
Ani888,
Писала съм много пъти какъв е научният консенсус за добавките. Ако имаха сигурен и измерим ефект (с double-blind, controlled randomized, достатъчно големи кохорти в клинични проучвания), щяха да са регистрирани като лекарства.

Разбира се, тези растителни екстракти не са без фармакологично действие и индивидуално може да действат добре на някоя жена, а на друга  - зле, но поради начина им на производство (практически нерегулиран) и регистрация (слабо регулирана) нищо не може да се каже и докаже със сигурност. Освен това фармакинетиката им е такава, че в повечето случаи има нужда от седмици и месеци прием, за да се забележи ефект.

В масовия случай си остават просто пазарен трик с цел печалба на търговеца, по-малък принос за здравето. Що се отнася до кремовете за мазане по кожата, при тях системната резорбция е нищожна и трудно може да се говори за измерими резултати извън плацебо ефекта. !Това не се отнася за вагиналния прием през лигавица, там е съвсем различно.!

Ако симптоматиката е тежка, тогава се прибягва до същинска хормонозаместителна терапия, макар че лекарите в БГ не са много компетентни и заинтересувани от тези въпроси. Но все пак има и такива, които четат и се интересуват. Затруднени са допълнително от факта, че заради малкия и неразвит пазар предлагането на някои видове продукти (като естрогенови пачове например) е ограничено до никакво.

Не знам кое е по-добре. В някои страни като САЩ менопаузата е огромна пазарна ниша и в момента се третира като златна мина - буквално на всяка жена над 40 се изписва "нещо", като в много от случаите ХЗТ продължава до 80-90-годишна възраст (абсолютно недопустимо според мен и според текущите протоколи, които може и да се променят, докато ние станем на 80 все пак).

Няма да ви убеждавам в нищо, най-малкото защото не се познаваме. Моето предложение е да изберете специалист/-и, на когото да гласувате доверие и с него да водите тези разговори, на база вашите нужди и неговата квалификация. В момента изглеждате като човек с минимални до никакви познания по физиология, който се е назобал с мантри от ютюб и фейсбук групи. Някои от хората в тези групи са просто невежи, а други откровено злонамерени.
Защото стана много дълго - извинявам се за фермана - ще се спра само в едно изречение на това колко е глупаво и безсмислено от научна гледна точка демонизирането на думата "синтетичен хормон". Синтетичните хормони са причината за радикално подобрение в третирането на други широко разпространени хормонални дисфункции, като диабет и хипотиреоидизъм, и в някои случаи значително превъзхождат като терапевтичен ефект и минимизиране на нежеланите лекарствени реакции аналозите си, които са произведени от естествени субстанции.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 18:51 от Параход

# 699
  • София
Корема от забил инсулин. А е забил заради пременото...
Аз тия дни пак съм без цикъл, което е чудесно, обаче се върнаха топлите вълни и много ме дразнят. Добре, че поне навън е студено.

# 700
Параход, благодаря за разяснението за добавките, аз съм коментирала другите неща с лекаря, при който съм била и точно защото не съм получила отговорите, съм потърсила съмишленици и тук.
Критичен човек съм и не спирам да търся информация и да я проверявам. Не се доверявам сляпо на никой.
Пък, защо решихте, че имам минимални познания по физиология, не знам и не ме интересува, но подобни заключения, и то така остро изказани, включително кой с какво се е "назобал"говорят по-скоро за вас.
Днес, се сетих, че и в България, през годините 80,90 също на жените в менопауза се е предлагала ХЗТ. Сещам се, баба ми имаше такива таблетки, но после майка ми каза, че е спряно, поради проучвания, че продължителна употреба води до рак. Така че, САЩ не са кой знае какви пионери.

# 701
Пък, защо решихте, че имам минимални познания по физиология
То се вижда от начина, по който са формулирани постовете, но от сърце ви пожелавам да намерите решение, което ви кара да се чувствате добре в кожата си. Периодът наистина не е лек за всички жени.

# 702
Бъдете по-добронамерена в изказа си!!! Не виждам в обидата какво толкова постигнахте. Няма да падна дотам, че да ви питам конкретно, пък какъв термин съм употребила, че да заслужа такова заключение...
Благодаря за пожеланията!
Успех и на вас, щом сте в тази група, предполагам че и Вие преминавате през такъв период. Съмнява ме да има хора тук, само, за да изпъкват със знания.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 21:16 от Ani888

# 703
Точно така, преминавам и аз през него, и споделям от години в темата. Няма друга причина. Постарах се да обобщя този пост с отдавна коментирани неща, защото виждам, че сте нова и не сте длъжна да следите назад.

А вие сте поразително докачлива, но ще го отдам на възрастовите изменения, които определено ни правят по-нервни Simple Smile

# 704
Да, точно така мисля и аз. Естрогена ми миналата година по изследвания беше доста висок (както и прогестерона), на 3ти ден, което е нормално за тези колебания по време на перименопаузата. Сега вече е нисък, даже спрях да изследвам че само допълнително се депресирам, то вече си го усещам чудесно.
Постоянно съм с главоболие преди настъпването на цикъла и до 3-4 ден.
Иначе фибри приемемам колкото мога, добавки различни съм пила, в момента пия предимно за желязо (много ниско) и вит Д, Б12, магнезий, колаген.
Поръчала съм си Убихинол, Нак и ще започна пак да приемам.
Какви може да са подходящи за чистене на естроген?
А относно биоидентичния прогестерон, има вече толкова книги, научни статии, не разбирам какво се опулват тия лекари.
Тук и преди съм препоръчвала и пак ще я: дами прочетет книгата "Наръчник за регулиране на хормоните". Толкова добре и достъпно е поднесена цялата информация.
Точни за нашата възраст и период е.

Общи условия

Активация на акаунт