Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 117
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Аз се чудя защо след като спрях на 9я ден Примолут-а все още не ми е дошло. Вече почти 11-12 дена.
Ако не ми дойде изобщо и всичко приключи, още по-добре!

# 676
Ani888, издут корем - първо кортизол, после прогестерон. Но ако първо са отметнати, като липсващи, чревни проблеми или непоносимости от храни.

Висок или нисък кортизол/протестерон води до издут корем?
А, естрогенова доминантното?
Благодаря, Гали!
[/quote]

# 677
Ani888, издут корем - първо кортизол, после прогестерон. Но ако първо са отметнати, като липсващи, чревни проблеми или непоносимости от храни.

Благодаря, Гали!
[/quote]
Висок кортизол, т.н. ( кортизолов корем), нисък прогестерон- има много симптоми и един от тях е и издуване на корема. Много естроген, се отлага в мастните тъкани около корема.

# 678
Момичета, някоя от вас правила ли така рекламирания скрининг Менопауза? Виждам го в Надежда и се чудя дали е ала-бала...?
По принцип ми липсва преглед с ендокринолог, не знам защо не са включили, ама иначе фармацевт за хранителни добавки има..
Ако някой е правил, обърнаха ли ви внимание?

# 679
Да разбирам ли, че връзката при силен стрес (както имаше при мен) е висок кортизол - пропусната овулация - нисък прогестерон - обилен цикъл?🤔
Мими, благодаря ти, че сравни действието на Примолут Нор с "химично абразио"🤗, защото на 30.12. в Спешното много искаха да ме хоспитализират за абразио и да си прекарам там НГ (а детето болно вкъщи на антибиотик и с 40 градуса температура🤪). Дано съм се разминала с тази процедура!
Аз нямам нито киселини, нито подуване от млечни. Всъщност, не съм забелязала никакви странични ефекти от млечните, хем периодично съм ги спирала за известно време и съм се наблюдавала.

# 680
В България няма или почти няма хора, които да имат непоносимост към млечни (за разлика от Далечния Изток например) - свързано е с начина ни на живот и хранене от столетия. Така както почти не съществуват европейци с алергия към фъстъци, а в Щатите е всеки втори.
Аз ям по 1 кофичка кисело мляко всеки ден и сирене ям също всеки ден. Прясно мляко не консумирам. Основно въглехидрати е другата ми храна, включително в плодовете и зеленчуците. Месо - рядко, 3-4 пъти седмично по малко, яйца същата работа.
Това с млякото е в цялото ми семейство, от поколения, дъщеря ми дори пие кафе с 300 мл прясно мляко абсолютно всяка сутрин (на 18 е).
Купувам сирене и кашкавал само от определено малко стопанство (индустриалните не са ми вкусни), млякото от магазина, но за разлика от други потребители не си правя илюзии за съдържанието му - квасила съм купешко прясно с купешко кисело, в най-различни конфигурации, и мога да преценя на база познанията си по химия, че микробното число на лактобацила е на ниво и млечнокиселата ферментация протича по учебник.
На фона на това, нямам и никога не съм имала проблеми с тегло, ИР, подуване и т.н. Имам щитовидна дисфункция, но тя ми е "подарък" от Чернобил най-вероятно, предвид къде и кога съм израснала.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 23:07 от Параход

# 681
  • Бургас
E, какво да слагат в млечните, нишесте/брашно някакво и вода, че иначе как да изкарат количество.

Има резон. Като знам, че от нискокачествено брашно и нишесте също получавам киселини. Явно мога да служа за радар в кои кис млека слагат нишесте Grinning

# 682
Момичета, в сряда на обяд ми правиха сепарирано абразио. Четвъртък и петък почти нямаше кръв - спря, само понякога леко розово течение имаше. Днес на хартията има червена кръв. Засега не е много. Дали е притеснително. Изходих се със запек, след това беше розово, но 1 час по-късно е червена.

# 683

Благодаря, Гали!
Висок кортизол, т.н. ( кортизолов корем), нисък прогестерон- има много симптоми и един от тях е и издуване на корема. Много естроген, се отлага в мастните тъкани около корема.
[/quote]
Точно това ми беше идеята и на мен, да искам от АГ на глобули Утрогестан, защото нали Дуфастона, като синтетичен, допринася за бавното елиминиране и натрупване на естроген в тъканите. Правилно ли съм разбрала, Галя?
Защото от стреса имам висок кортизол, от лабораторни изследвания имам и нисък прогестерон и това обяснява издутия ми корем, при все че съм 47 кг...нося дрехи ХС, но в областта на талията просто дрехите ми стягат

# 684

Благодаря, Гали!
Точно това ми беше идеята и на мен, да искам от АГ на глобули Утрогестан, защото нали Дуфастона, като синтетичен, допринася за бавното елиминиране и натрупване на естроген в тъканите. Правилно ли съм разбрала, Галя?
Защото от стреса имам висок кортизол, от лабораторни изследвания имам и нисък прогестерон и това обяснява издутия ми корем, при все че съм 47 кг...нося дрехи ХС, но в областта на талията просто дрехите ми стягат
[/quote]
Аз отказах на лекарката прием на Дуфастон и казах че искам биоидентичен прогестерон, който сама си бях поръчала преди това. Дуфастона определено не е ок. Аз лично имах проблеми с нервност, когато се налагаше да го пия.
Пак да си върна въпроса, никоя дама тук ли не си е правила диагностика на менопауза, досега. Живея в Пловдив и се чудя дали да платя, не е много скъпо, но и е свързано с това да си отделя ден и пътуване до София, дали си заслужава?

# 685
Какво  ще покаже тази диагностика?
Реално, ако си над 40, вече си в предмено. Ако нямаш цикъл повече от година- си в менопауза.

# 686
Joana85
"Аз отказах на лекарката прием на Дуфастон и казах че искам биоидентичен прогестерон, който сама си бях поръчала преди това. Дуфастона определено не е ок. Аз лично имах проблеми с нервност, когато се налагаше да го пия."

А, изписаха ли Ви и приемахте ли и какъв беше резултата?

# 687
Какво  ще покаже тази диагностика?
Реално, ако си над 40, вече си в предмено. Ако нямаш цикъл повече от година- си в менопауза.
Ами не е точно така, защото аз съм с генетични предпоставки за ранна менопауза и съм на 42 , нямам раждане все и определено имам проблем с хормоните вече. Още повече че при толкова ранно влизане, преди 45 години (ако се случи), проблеми с остеопорозата са ти в кърпа вързани. Мисля, че е доста важно, а и тази група е за това, затова и попитах дали някой е правил и доволен ли е. Иначе е ясно че сме в предменопауза, ама на мен ми е важно дали вече съм в късна предмено и дали скоро не се очаква да спира съвсем( за което определено не съм готова на 42 години). Сцепвам се да давам пари по лекари, репродуктивни, ендокринолози, но нямам точен отговор какво се случва, действат си по протоколи. В случай на ранно влизане може би е добре да се започне хормонална терапия, но сама да си я назнача не ок.
Joana85
"Аз отказах на лекарката прием на Дуфастон и казах че искам биоидентичен прогестерон, който сама си бях поръчала преди това. Дуфастона определено не е ок. Аз лично имах проблеми с нервност, когато се налагаше да го пия."

А, изписаха ли Ви и приемахте ли и какъв беше резултата?
Аз отидох с ясно съзнание, какво трябва да ми предпишат (имам тежки кръвоизливи и също така правя кисти,  имам нисък прогестерон) Тръгнаха да ми предписват противозачатъчни, аз съм пила 10 години и повече няма да пия такова нещо. После искаше дуфастон, аз казах че искам биоидентичен, но те лекарите не са запознати дотолкова кой какъв е. Пих турския про@гестан, но само един месец, от средата на цикъла.
Не посмях повече, макар че силните кръвоизливи на ден 1-2 продължават.
Затова искам адекватен лекар, който има поглед към менопауза,хормони, но за сега не съм го намерила.
Чета доста сама и си отговарям на въпросите относно моето състояние, доколкото мога.

# 688
Честно да ти кажа Joana не разчитай, че ще намериш лекар, който така детайлно да вникне в твоите въпроси и да намери решение. Ако имаше нямаше да сме всички тук в тая тема.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 13:40 от mimi.7299

# 689
Честно да ти кажа Joana не разчитай, че ще намериш лекар, който така детайлно да вникне в твоите въпроси и да намери решение. Ако имаше нямаше са сме всички тук в тая тема.
Точно до същия извод стигнах, затова си купих доста книги, чета всякаква литература и започнах да си изяснявам картинката. Само дето не мога да се преглеждам сама... и да видя дали и този месец съм с киста.

Общи условия

Активация на акаунт