Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 164
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
За мен всички тия екстри, от които ви се оплаквам втора година в темата, са хормонална... аномалия. Хайде да не е "нарушение", защото лекарското съсловие ме обявява за клинично здрава. Та затова подхождам така. Почнах да търся алтернативи, био, мио, щом консервативната медицина не предлага решение.

# 661
от някъде ми е влезло в главата, че студени крака се дължат на нисък естроген, така ли беше?
моите по принцип са студени, но има дни в които са още по-студени, т.е. такова е усещането ...

# 662
За пръв път го чувам.Може да е от оросяване,щитовидна,анемия...

# 663
Крачката преди инсулина Disappointed

В какъв смисъл?

Колебаех се да го постна, защото не желая (и няма) да изпадам в полемики, но може да помогне на някой да вземе решение.
https://kashif.beehiiv.com/p/the-2-billion-problem-with-ozempic? … 3db184ce9afb5fdbf

Всяко лекорство крие рискове. ХЗТ, която се цитира тук може да причини тромбоза или рак на гърдата.
Да, далеч по-рядко. А при редовно следене - почти никак.
А така модерният Оземпик може да те “зарадва” с парализиран стомах и черва ей така от нищото.

# 664
Дами, за ниския прогестерон и изписания Дуфастон, адекватно лечение ли е според вас или да търся второ мнение?
Нали по Рей Пит трябвало да не е синтетичен а биоидентичен, за да не стимулира допълнително естроген.

# 665
Дами, за ниския прогестерон и изписания Дуфастон, адекватно лечение ли е според вас или да търся второ мнение?
Нали по Рей Пит трябвало да не е синтетичен а биоидентичен, за да не стимулира допълнително естроген.
Адекватно е да, изписал ти го е лекар...!

# 666
Дами, за ниския прогестерон и изписания Дуфастон, адекватно лечение ли е според вас
Да, за вашия проблем това е нормалната и обичайна терапия. Обикновено се изписва за 3 месечни цикъла, но щом лекарката ви е казала за 4, предполагам, има нещо предвид.

Вече дали да се доверите на акушер-гинеколога си, когото предполагам познавате и посещавате от години, или на Рей Пийт (или по-скоро на полуграмотните му последователи), вие си решавате Grinning

# 667
тук сме "Бг Мама", Рей Пийт - ряпа да яде SmileySmiley

# 668
Да, момичета, благодаря, че ме приземявате. Съвсем изгубих разсъдък с този Рей Пит.
А, в дългосрочен план, какво ползвате, за да поддържате оптимални нива на прогестерон и естроген? В смисъл на добавки.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 15:59 от Ani888

# 669
Smurfie_, Lotus32, да, вероятно на следващия преглед ще обсъдя да ми предпише и нещо кръвоспиращо за всеки случай.
Lotus32, да, освен железния панел и приема на желязо, следя и приемам и Б 12, фолиева киселина в подходящи форми.
Относно месото и млечните, аз не съм спряла нищо и хапвам от всички видове. Но от млечните ежедневно консумирам май само по малко сметана в кафето и/или масло, другите не са ежедневно в менюто и не прекалявам с количествата. Риба, яйца също ям често. Чувствам се добре така. Преди години, когато бях диагностицирана с тежка анемия, ядях доста по-малко месо, риба и яйца (за сметка на повече вгх и доста големи салати - в някои от които уж има големи дози желязо). Впоследствие се оказа, че съм и с дефицити на Б 12, вит. Д, с ИР и с хипофункция на ЩЖ също...Не съм била веган тогава и не съм се лишавала съзнателно от месо, просто тогава имах други представи за балансирано хранене в сравнение със сега.
Забелязала съм, че някои от лабораториите имат пакети "За вегани" - на сериозна сума. Обикновено включва повече неща от разширените пакети за анемия.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 17:03 от dolce miele

# 670
А, имате ли впечатления при издут корем, към кои хормони следва да се обърне внимание? Питала съм АГ, изобщо не обърна внимание.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 19:55 от Ani888

# 671
Поствам един подкаст за хранене и хормони, може да ви е интересен. В началото засягат кортизол, после ИР, сега съм на женските хормони от 34-та минута.
https://youtu.be/BnIGdkaM6XQ?si=4AAk2DxYPlNyRqB1

# 672
  • Бургас
Относно млечните аз ги ограничих максимално. Не зная в БГ какво слагат но от повечето кисели млека получавам кисилини. В сиренето също слагат нещо от което имам дискомфорт. Откакто ги ограничих и акнето ми изчезна.
Интересно като съм в Турция се наливам само с техните айряни и нямам такива проблеми.

Аз съм на мнение (това е мое мнение, не твърдя, че съм права) това, че човек трябва да се тъпче с млечни зарати калций си е чиста маркетингова стратегия. Няма друг бозайник, който след отбиването си да се тъпче с мляко  и учудващо костите им не са се разпаднали.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 20:00 от Irene Adler

# 673
Относно млечните аз ги ограничих максимално. Не зная в БГ какво слагат но от повечето кисели млека получавам кисилини. В сиренето също слагат нещо от което имам дискомфорт. Откакто ги ограничих и акнето ми изчезна.
Интересно като съм в Турция се наливам само с техните айряни и нямам такива проблеми.

Аз съм на мнение (това е мое мнение, не твърдя, че съм права) това, че човек трябва да се тъпче с млечни зарати калций си е чиста маркетингова стратегия. Няма друг бозайник, който след отбиването си да се тъпче с мляко  и учудващо костите им не са се разпаднали.
Да, ваше мнение е само, защото човекът е доста по-различен от бозайниците, които нито работят нито живеят дълго като хората. Ям от 40 години кисело мляко в БГ, нито акне, нито киселини...така че опита си е само ваш...

# 674
E, какво да слагат в млечните, нишесте/брашно някакво и вода, че иначе как да изкарат количество.

Ani888, издут корем - първо кортизол, после прогестерон. Но ако първо са отметнати, като липсващи, чревни проблеми или непоносимости от храни.

Общи условия

Активация на акаунт