Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 585
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Във финансов отдел е нонсенс да има шеф и само младши специалисти под него. Но ти това го знаеш вече. Нямаш полезен ход освен ако нямаш много свободно време да ги дообучаваш и да им висиш на главата.
Не мога да повярвам, че давам такъв съвети но търси поне един синиър, макар и на същата заплата + 10% . Има фрийзове, стагнация на пазара, може и да намерите някого. Ако им намериш човек с опит на същите пари, няма какво да ти кажат шефовете отгоре.

Или... Остави всичко да се счупи, за да им припари и на тях. Понякога това е единственият начин да видят отгоре, че нещата така не вървят. Докато има някой, в случая ти, който да подпира и компенсира, на тях не им дреме.

# 106
В тази връзка, много лоша идея е да им вършиш работата, когато не се справят. Така се влиза в затворен кръг, от който трудно се излиза, а и тези отгоре остават с впечатление, че няма сериозни проблеми, тъй като нещата вървят някак.

# 107
Аз съм техен дисциплинарен и технически ръководител и съответно нося пълната отговорност за всичко, което излиза от отдела. И пред моите шефове, и пред клиентите, виновните няма да са те, а ще съм аз, защото е моя работа да правя контрол на качеството (както е и редно, де).

В повечето случаи работата я вършат те, но след като съм проверила и върнала два-три пъти за корекция, което отнема адски много време и ми коства дори само за проверката повече време отколкото ако сама го вършех. И това нямаше да е проблем ако се подобрява, но прогресът е много по-бавен отколкото очаквах. Грешки, които изрично са обсъждани и уж са разбрани се появяват постоянно отново. След като между мои командировки, боледувания, срещи почти всеки ден обсъждахме един проект, накрая ще си го направя сама, защото е работа за няколко дена, но не само, че се направи наполовина, но е и все още пълно с грешки (тук работиха основно двама, които скоро няма да са част от екипа).

Моят шеф знае, че работата върви и е много доволен. Когато му казах обаче, че тази година е било много повече от друг път (той знае) и че имам нужда от поне един ресурс с няколко години опит вместо джуниъри, той ми каза, че нямало как нито да се намали обема на работа, нито да се отделят повече ресурси за по-опитен кадър. Очевидно е на мнение, че след като е станало веднъж, ще стане пак, но аз не възнамерявам да повтарям този подвиг догодина. Все пак, междувременно търся идеи как да повишим КПДто на начинаещите.

# 108
Нямате ли качествен контрол? При нас действа ободряващо странични хора да ти драскат с червено и това да сваля общите резултати на целия екип.

Също така, случват ли си повишения? Не специално при теб, но и в другите отдели или по-скоро е почти невъзможно? Идеята ми е дали хората имат мотивация за израстване, защото само за едни 10% на година няма да станат магии.

Отделно, сама как се оценяваш - има ли микромениджмънт от твоя страна? Като на хората не им се дава никаква свобода или отговорност - стават лениви и нищо не ги интересува. Грешките не са кой знае какъв ужас, аз също съм във финансовия сектор, мениджърите поддържат мантрата, че пишем имейли, а не сме мозъчни хирурзи.

# 109
Според мен е хубаво,  когато им проверяваш работата да го правиш в тяхно присъствие, да им подчертаеш и обясниш грешките и да ги помолиш да им обърнат внимание. Можеш да им дадеш и краен срок, в който тези неща да са изчистени и да им кажеш, че от това зависи бонусът или увеличението им.

# 110
От позицията на джуниъра - или очакванията ти са завишени, или не си им оставила въобще автономност. Има вероятност и да пропускаш обяснения , защото си заета с друго. Има също и вероятност те да са претоварени в една посока и да не могат да осмислят задачи в друга посока. Имам същия проблем с моите ръководители в тази и в предишната фирма - започвам с простите задачи, които са прекалено много и колкото и да навлизам в материята и да работя по-бързо, не мога да освободя достатъчно време за нещо по-сложно, без да изляза от работните си часове. А да работя извънредно - говорим за поне час, мас и половина всеки ден - защото фирмената политика е да се оптимизират разходите с наемане на неопитни, няма да стане.
Не знам какво да те посъветвам. Нито ти си виновна, нито малките, нито има какво да направите. Работа за вършене или има, или няма; адекватно заплащане също. Гледам, че на много места последните 3-4 години се оплакват от едно и също - никой не иска да положи изключителни усилия за средна компенсация. Не знам защо за всички е такава новина. Другото, от което масово се оплакват, е как неопитни хора не разбирали и не били ефективни в задачи, които оплакващият се върши от десетилетия, което не знам дори как да го коментирам.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 09:06 от Нарцùса

# 111
Ще сложа в скрит текст отговорите, че стана дългичко, да не ви дразнят.

Скрит текст:

Ако са кратки неща - примерно един, два слайда презентация, правим го заедно. Но анализите варират от 15 до 70-80 страници като обем и е невъзможно да го правя в тяхно присъствие. После заедно преглеждаме целия документ и си обясняваме всички корекции. Случвало се да задраскам 30 страници от един документ, уж се разбрахме, ще видим следващия път.

Няма как да имаме “качествен контрол” от друг отдел, като се замисля не се сещам за какви области това работи по този начин. Може би в IT с тестване на програми или подобно. Ние сме експертния отдел, моят началник, който отговаря за много екипи, има някаква представа от тази материя конкретно, но основно му е друго силата, а и няма време да проверява на джуниърите глупостите по пет пъти. Очаква се, че като му се прати нещо за одобрение, то вече е що-годе прилично.

Не считам, че правя микромениджмънт, точно обратното, и подозирам, че това е един от проблемите, както и че им давам повече отговорност отколкото заслужават - за по-големите неща вече ще им се дава по лъжичка задачите, защото другото, макар да обсъждаме редовно, сякаш е твърде много. По принцип много подкрепям собствена инициатива, идеи и съм го казвала, но пък това което излиза от цялата работа е количество без абсолютно никакво качество, включително в един случай пълен игнор на задачата. Вместо това, някак момчето написа задълбочен пазарен анализ на пазар, който не съществува и си позволи да ми спори, да го цитирам “Защо пък да не съществува.” Като попитах за източници се замисли, че всъщност никъде не го е чел така, но някак така си навързал нещата в главата и писал ли, писал. Един-два пъти се е случвало и да обсъдим нещо, да го финализираме, той след това да реши нещо да подобрява и без мое знание да го изпрати така (и грешно) и аз разбирам буквално в момента в който започне презентацията. Нито веднъж не съм се карала, обяснявала съм, че не се прави така, но тези фалове наистина много ме ядосват.

Вече обаче се усещам, че аз самата не желая да давам толкова гъвкавост, защото дори в малки неща - вчера от един малък репорт, 6 графики и 4 точки с по 3-4 изречения, имаше грешки в две графики и три точки, това на два слайда.

Губя търпение и губя и доверие. Аз не очаквам да работят като човек с 10г опит, но след година и повече очаквам рутинните задачи да се правят без грешка или много рядко да има такива, а почти всеки път се налага нещо да пооправям, къде повече, къде по-малко. Та, моята стратегия “получаваш доверието ми веднага и го имаш докато не го изгубиш” явно в случая не работи.

Не знам обяснения за материята ли им липсват, отговарям на всякакви въпроси, но си имам моя работа, не мога целодневно да държа речи, а съм посочила откъде да се образоват, материали и книги има. И преди съм работила с по-неопитни хора, имало е и много по-зле, имало е и несравнимо по-добре, но някак концентрацията на толкова хора, които едновременно във всички задачи да правят грешки и да не се подобряват последните месеци е твърде голяма за моя толеранс.

Нещо друго, което много ме ядоса, но се сдържах и направих много внимателна забележка на годишните разговори, е че не желая работа, която те самите не могат да свършат, да се дава на стажантите. А те, без мое знание или да ме питат, си дават част от задачите - явно частта, която им е по-скучна - на който е по това време там като стажант, дори ако задачата им е дадена за първи път! Веднъж по случайност разбрах, че трима от тях са си дали работата на един стажант да им я върши! Обмислям това да го забраня съвсем, с една година стаж, а вече искат да шефстват на някого.

По въпроса за повишенията, има такива по принцип, но са според мен про форма. Има по-скоро повишение на заплатата, титлите са малко измислена работа (тип - джуниър, после аналист, после синиър), но задачите малко или много ще им останат същите. И тук също се чудя дали не бъркам. Включвам ги във всички задачи, дават им се и такива над нивото им, с надеждата с времето да се подобряват. Те, без никакво изключение, решават, че ги могат нещата въпреки многото корекции, и започват много бързо да питат дали няма да им прехвърлям клиенти, което на този етап няма как да стане. При много добро представяне и развитие мисля, че с 2-3 години опит мога да започвам да ги включвам в срещите с клиенти, но така както вървят нещата, това е твърде оптимистичен срок.

Много ми беше трудно да реша какво да им обясня в разговора за представянето, реших да съм по-скоро позитивна и да не наблягам твърде много на грешките, а да ги представям като нещо, което се случва в началото, но трябва да се изчисти. Истината е, че някои от тея неща обаче вече ми стават много неприемливи. Но ако го кажа както го мисля ще ги демотивирам и не мисля, че нещата ще станат по-добре.

Ние обсъждаме задачите в 1:1 всеки ден, дава се редовна обратна връзка, но при толкова грешки явно трябва повече контрол.

Мисля, че също ме дразни това, че усещам как развиват едно нездравословно самочувствие спрямо представянето си, но и това е може би моя вина, защото пък не считам за редно да им набивам канчетата, на всички се случват грешки, просто като започнат да се случват много такива адски се вбесявам.

ПП: не ги карам да стоят извънредно, изрично съм казала, че са на договор и никой не може да ги накара да си допринасят личното време. Ако щете вярвайте, половината си висят сами в офиса до късно, какво правят, те си знаят. Мен ме интересуват резултатите. Обсъждаме редовно приоритетите, ако няма време за всичко преценяваме кое по-напред. Със сигурност не са претоварени. Аз работя редовно извън 40те часа, това е ясно, но вече не ми се работи като едно време и уикенда, нещо, което обаче се налага все по-често точно, защото има много за проверяване и грешки за коригиране.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 09:21 от Firebird26

# 112
Имам 10+ мениджърски опит като ръководител на екипи в различни сфери. Започвам с това, тъй като лесно определяш кой колко опит и на какви позиции има, съответно махаш с ръка и не приемаш съвети.
По написаното от теб оставам с няколко впечатления (които няма да ти харесат и ще ги отречеш, но това не промяна фактите)
- млада си, около 30. Все още имаш време и енергия да хабиш за безумни тъпотии, микромениджмънт (доколкото ти позволяват силите в 8 часа на ден), да правиш безкрайни срещи, да връщаш обратни връзки ката час, да говориш ли говориш, да се опитваш, да “помагаш”, да, да, да… всичко, което си изредила. Мениджърите с повече опит могат много ясно да си дадат сметка къде си заслужава да се инвестира време и енергия и къде не. Това първо. Знаят как да настъпят човек да си върши работата, или да го махнат, ако това не се случва. Знаят, че от всяка дрянка свирка не става. И не се чувстват виновни от това. Не се фрустрират и прочие. Така че редица от грешките ти ги отдавам на младата възраст и липсата на по-голям управленски опит в поне няколко фирми.
- комуникацията ти с горния мениджмънт е еднопосочна. Звучи ми като да плуваш с вързани ръце. Но (да използвам пак разпространена фраза) спасението е в ръцете на давещия се. И нямам предвид ти да се нагърбиш с всичко, а ясно и категорично да заявиш какви проблеми виждаш и да поискаш решение. Ако такова не ти се предоставя - оставяш кораба да потъне и напускаш. Работа за кадърни фин специалисти има.
- няма как да мотивираш човек, на който му е все тая, явно няма достатъчен авторитет към теб като ръководител, лъже, не се справя, прехвърля си работата на друг без това да е съгласувано с теб и т.н. и т.н. Знаеш ли кога това ще се случи в моя екип?

Аз с подобни хора работя изключотелно директно и со кротце, со благо, со малко кютек. Като не става - чао, има много търсещи адекватни хора. Ако работата може да се върши от вкъщи, пък може да се наемат изключителни кадри от провинцията, за които тази работа и заплата ще са най-важното им и ще дават 101% от себе си.
Още много мога да пиша, но не знам дали има смисъл.
Честит петък Simple Smile

# 113
  • София
Firebird26, понеже ще е дълго, го пиша в скрит текст.
Работя и онбордвам много младши специалисти, с бих казала, добра успеваемост. Надявам се, че мога да съм ти полезна с някоя идея, ако няма да сработи при вас - игнор Simple Smile

Скрит текст:
1. Подбор - много е важно да си подбираш хора, с които вибрирате на една честота. Аз лично избирам хора, които ми добадат главно като софт скилс, защото при правилна настройка - бързо се учат нещата. Малко или много, обучението в университетите не подготвя директно кадри за бизнеса, а дава обща култура, така че спецификите се учат на място.  Основният въпрос, на който си отговарям е - искам ли да работя с този човек. Досега този подход не ме е подвеждал, зная, че е много субективен, защото хората са различни, но смятам, че хора, с мислене близко до моето, по-лесно могат да разберат как виждам аз нещата и какво очаквам от тях. Откровено си казвам, че отворковци и много наперени понякога много ме натоварват, което обаче не ги прави лоши кадри, в никакъв случай. Но ако такъв човек ме впечатли със знания - добре е дошъл, случвало се е и човекът види, че това е летене в облаците и се посмири - не в смисъл на покроство, а по-скоро в посока - адаптация на очакванията спрямо реалността.
2. Възможности за кериерен растеж - много е важно това да се обясни ясно още на интервюто - какво може да очаква, как да се случат нещата в бъдеще. Няма нужда да се правим на извисени - всички работим за пари. Аз още на интервюто обяснявам, че средно-статистически са необходими 3 години от ниво младши на ниво мид. И поне 5-8 години практически опит от младши до старши специалист. Разбира се, хората са различни, не бива да бъдат слагани в калъп и някои хора успяват да достигнат тези нива по-бързо, а други - никога не могат да достигнат. Ако имате разписани критериите - показваш им ги, а в годишните задачи прозрачно им казваш кой къде е.
3. Онбординг. Аз лично им закачам ментор, който също е отговорен за растежа на младшия кандидат.  Така съм сигурна, че менторът ще отговаря на въпроси и ще помага, защото иначе - на кого не е писнало нон-стоп да обучава хора. А менторът, особено в началото, микроменажира. Така се свиква с критериите, с нивото на детайлност и т.н.
4. Редовна обратна връзка - при теб казваш, че я има, но често, ако се видят серионзни девиации от очаканията - ако трябва и аз влизам лично, включително и в микромениджмънта. Винаги има по 1-2 черни овчици, които ми отнемат около 60% от времето, ама това е положението.
5. Прекратяване на крайни срокове - много  е важно тук - няма нужда да се правиш на бяла и добра. Ако човекът за Х месеца не става, то вероятно няма да става въобще. Това е шанс лесно да се прекрати договора, без последици за компанията. Ти представляваш компанията и трябва да се грижиш за своя интерес на първо място, след това за компанията, едва тогава идва младшия специалист. Ако прецениш, може и по-рано да прекратиш положително пробния срок, но трябва много да мислиш, особено ако някой не се справя.
6. Особености на поколението - те искат всичко тук и сега, голяма част смятат, че на тях им се полага по право и всички са им длъжни. Трудно се изкоренява това, но все пак приземяване от време на време помага. На 4-я си ден един младеж ми каза, че усещал, че ще е по-полезен на компанията като мениджър. Е, с усмивка му обясних, че много сол трябва да изяде, преди изобщо някой да го спряга като възможен мениджър. Не ме разбирай погрешно, не искам да попарвам мечти, ама трябва все пак да живеем в реалността.
7. Спри да си губиш времето с тъпотии! ОВ макс веднъж месечно, че на теб целия ти ден минава в срещи и тунинги, кога изобщо имаш време да работиш? Слагаш ред и не търпиш възражения, точка.
8. Младшите специалисти НЯМАТ право да делегират.  Обясняваш ясно, че задачите са си техни и нямат право да ползват стажантите. И, че ако хванеш такова нещо, ще ги рапортуваш за наказания. При теб, извинявай, ама цари пълен хаос. Как пък няма да търпя, някой си мързеливец, да си прехвъля работата на друг. Че стажантите си имат други задачи, а не да са лични секретарки на младшите.
9. Годишни увеличения - само ако има заслуги. Справя се горе-долу не са заслуги, ти девалвираш индексациите така. И веднага ти казвам - що да се напъвам, като ще взема 5 %. Говори с мениджъра си - хора, които се стараят и работат бързо и качесвтено - 10%, а тия дето скатават - 1%. Така ще си направиш естествен филтър и заплатите на хората, които искаш да задържиш, ще растат по-бързо, а скатавките ще си тръгнат сами.
10. Хората са различни, не са твое копие. Научи се да ги преимаш такива каквито са, а не проектирай твои реакции върху тях, те не са ти и ще реагират не както ти би.
11. По постовете ти прозира, че си неуверен мениджър. Повярвай си, пипай в случаите, в които се налага, с малко по-твърда ръка. Вероятно ти изглеждам много крайна, но в дългосрочен план - работи. Никога не позволявай да те изнудват, защото ако мине дори само веднъж - авторитетът ти изчезва.

Надявам се, че нещо от това ще можеш да си вземеш. Дяволът е в детайлите, така че за много неща вероятно и няма да са приложими. Желая ти успех!

# 114
Да, знаеш как. Но много често нямаш свободата да направиш това, което знаеш, че трябва да се направи. А от теб искат без да ти я дават тази свобода. И нещата стават различни.

# 115
На мен ми прави впечатление частта с презентации по 70 стр., които ти виждаш чак като готов продукт. И нямаш време за обяснения и ги пращаш да четат в книги, обаче това време после го ползваш за редакция.
Ами не ми се струва, нито че ги учиш правилно, нито че ги контролираш на подходящо ниво.
Пример как бих действала:
1. Давам задачата и обяснявам
2. Искам план с точки как се изпълни
3. Искам да ми го обяснят
4. Хващам глупости на тоя етап, връщам, обяснявам и искам нов план
5. Предните точки докато се изчисти
6. Почват работа по плана като на различни етапи се показва изпълнението и ти се обяснява

И последно, на човек, който 2 страници не прави без грешки не се дават да прави 70.

# 116
Благодаря, Слънчезара. Някои точки са релевантни, много неща вече се правят така както си описала, но няма как да опиша всичко за фирмата в един пост. Специално за ползването на стажантите, в другите отдели точно така действат и те явно затова са решили, че няма нужда да питат въобще, а че така се прави. Бях го разказала на друг колега на моето ниво и той ми каза “Е, ти очакваш да те питат за такова нещо ли? Стажантите са там да ни/им помагат.” Обясних също, че няма кой да им дава обратна връзка за нищо, не защото аз горя от желание, а защото освен моя началник, който вече е на много висока позиция, нямаме друг subject matter expert да им проверява нещата. През годините екипът се смени, само аз съм в момента.

Мерин, не са презентации 70 страници, а текст. Също гледам да го правя на части, не се прави на веднъж, но въпреки това е много работа да се проверява. Няма как да не участват, защото това са от основните задачи. Освен това ако ще им давам само каквото могат, ще си стоят без работа 😅 Нали трябва да се упражняват и учат, това става с практика.

Добра идея да искам да обяснят (какво ще пишат по-скоро, структурата е стандартна и там няма място за креативност за повечето неща). Аз обикновено питам дали има въпроси, такива никога няма. Ще пробвам така! Мерси!

На мен скоро ми започва работния ден, така че ви пожелавам успешен такъв и на вас и честит петък 🍀

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 10:22 от Firebird26

# 117
  • София
Честит петък Grinning

На мен ми направиха впечатление следните изрази: на джуниърите глупостите, повече отговорност, отколкото заслужават, позволи си да ми спори, да държа речи и още няколко.
Разбирам, че си фрустрирана, аз съм имала подобни усещания, НО от позицията на синиър, на когото са метнати повече задачи като да им играя пъдар, да им правя куолити чекове и да поемам ескалации и да смилам в готов вид всичко на мениджъра, но без съответната компенсация.
А ти си техен мениджър и от постовете ти лъха, че тия хора за нищо ги нямаш и даже леко ги ненавиждаш. Когато си мениджър, трябва да ги настъпиш така, че да си вършат работата, но все пак са си твоите хора, ако ме разбираш. Във втората част главно е "менажирането", иначе проверител и възложител много хора могат да бъдат.

Успех все пак, със сигурност има значение, че от ръководството са поставили рамки, които изключително затрудняват целите, които искаш да постигнеш за екипа.

# 118
Значи имате достатъчно кандидати, имате реален подбор, а не някой шеф да си назначава роднините и приятелите, имате по-високи от средните заплати, което сред работещите в сферата винаги се знае. Така че съжалявам, но по системата на изключването щом работата не се върши ефективно, значи проблемът си е изцяло при вас вътрешно. Статистически е невъзможно само на некадърници да попадате.

И на мен ми направи впечатление, че говориш не само негативно, но и направо подигравателно за подчинените си. Разбирам, че твоите мениджъри са те поставили в неприятна ситуация, като искат да назначават само хора без опит, но това не значи да си го изкарваш на тези под теб. Единият колега бил мързелив. Според кого? Ако има неспазени срокове добре, но ако срокът е Х дни, а ти очакваш да стане за Х минус 3, понеже има още много работа, която трябва да се свърши, човекът не е длъжен. Другият бил "неефективен", което е крайно субективно също. Също така за мен е недопустимо ти като мениджър да не знаеш защо стоят след работно време и какво точно правят. Едва ли е за раздумка и едва ли при заплатите, които получават, стоят за 20 лева отгоре. Ти си ги отписала че нищо не става от тях, но те явно се стараят и се опитват да постигнат нещо.

Много пренебрежително се изказа и за повишенията - важни били заплатите, а някакви си титли били проформа. Ами не, не са. Никой няма да се пенсионира в тази фирма и на следващото място, където кандидатства, никой няма да го пита колко заплата е получавал и колко повече задължения са му изсипвали на главата. Ще гледат какво пише в СВ-то и ако 3-4 години официално не е мръднал от позиция джуниър, това ще говори зле за него. Следователно не е трудно да разберете защо не можете да задържите хора, които искат да се развиват независимо, че редовно увеличавате заплатите.

А това за стажантите е злобно - значи колегите от други екипи могат да им дават задачи, само от твоя не могат, защото се опитвали да шефстват. А в същото време се оплакваш, че не можете да си смогнете на обемите.

# 119
  • София
А това за стажантите е злобно - значи колегите от други екипи могат да им дават задачи, само от твоя не могат, защото се опитвали да шефстват. А в същото време се оплакваш, че не можете да си смогнете на обемите.

Уникорн, не е злобно. Стажантите имат едни задължения, а младшите други. Значи, младшите специалисти, по правило, получават задачи с инструкции, а стажантите - задачи от общ харекатер. Стажантите се назначават не да са слуги на всички, а за конкретни задачи. И какво излиза, младшите специалисти, вместо да се научат да направят една задача от начало до край, те хвърлят някакви части на стажантите. Никой не знае за това делегиране на работа, следователно, риск стажантите да са претоварени има, защото този, който ги е назначил, им е дал необходимото количество работа. И какво излиза - малко като приказката - казали на лисицата, а тя на опашката си. Стажантите си имат хора, които отговарят за тях, не може всеки да им сипва, не е честно спрямо стажантите, просто не е честно! А и не на последно място стажантите са избирани по други критерии и изобщо не е ясно дали имат квалификацията да изпълняват делегираното им и става манджа с грозде.

Може би изказът не е много политкоректен, но да, за да се ползва ресурс, трябва да се пита дали може (щото стажантите не им рапортуват пряко) и да се убедят, че тези хора наистина имат знанията и уменията да свършат работата.

Общи условия

Активация на акаунт