Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 150
  • 740
  •   3
Отговори
# 645
  • София
Мен пък точно тази част ми идва преекспонирана и съответно смятам наличието на сега модерните "people managers", които нямат оперативно знание, а само уж лидерски умения, за напразно.

Какво вдъхновяване, какво водене, каква работа за него. Хората работят за себе си и за компанията. И много ме дразни, когато тийм лийдерчета се опитват да облажат чрез усилията на екипа. Всички в една голяма компания са наемници, не трупи на Александър Македонски.

# 646
Аз не знам какъв е този мениджър без екип. На какво си мениджър тогава, на процеси, проект или каквото и да е там, по същество това не е мениджър. Просто опаковано "по-красиво" да се хареса на служителя.

# 647
Мениджър, като титла, се дели на два вида - мениджър на хора или мениджър на определени процеси. Или и двете заедно. И в двата случая се управлява нещо, така че си е напълно адекватна титла.

# 648
  • София
Хората не се управляват, те се наемат и работят за пари, за храната си, за децата си и за дома си, за собствено удовлетворение и за развитие, не за мениджъра, неговото развитие и интересите на великата компания, която работи за печалбата си, логично.
Който разбрал, разбрал.

# 649
  • Melmak
Иска ми се да мисля, че хората не работят само за пари, прехрана и издръжка. В материален свят сме, да, но кариерното ни ориентиране в днешно време все пак зависи от интересите ни. Не вярвам всеки човек да е сбъднал мечтата си, но и не мисля, че всеки брои минутите в офиса/предприятието и само гледа колко има в банковата сметка.
Мениджърите имат задължението и да помагат на тези, които управляват да се развиват.

# 650
Иска ми се да мисля, че хората не работят само за пари, прехрана и издръжка. ...
Да, някои работят И за слава, други И за удоволствие, трети И за стаж за пенсия Smiley

# 651
Лично аз се чувствам много по-добре, когато се чувствам мотивирана, оценена и в добър колектив, който не минава през трупове и не е “всеки за себе си”. С толкова възможности в наши дни със сигурност не бих работила само за прехрана в обстановка, която ми е неприятна. Не знам какво е това развитие с посредствен мениджър, който няма да си направи устата да бъдеш повишен. Ако искаш хората да помагат на теб, то трябва да им връщаш със същото.

Съгласна съм и с Пандора, лично аз си харесвам работата, ходя с желание и не я приемам за някаква жертва от моя страна. Напротив.

# 652
  • София
Хората не се управляват, те се наемат и работят за пари, за храната си, за децата си и за дома си, за собствено удовлетворение и за развитие, не за мениджъра,
Иска ми се да мисля, че хората не работят само за пари, прехрана и издръжка. В материален свят сме, да, но кариерното ни ориентиране в днешно време все пак зависи от интересите ни.

Ако постът е в отговор на моя, много неточно е цитирана само първата му част и е извъртян.

Това, примерно, се нарича манипулация. Не софт скил.

# 653
Умението да манипулираш е много ценно, когато управляваш хора. Въпросът е да го впрегнеш за добри цели.
Една утопия от мен - Организация на работата, при която задължения, отговорности и йерархия са достатъчно добре дефинирани, за да лесно проследимо, кой колко е свършил, кой е забавил кого с несвършената си работа или пък се е раздал и е допринесъл за успешното свършване на работата. Кой какъв човек е и кой кого харесва няма значение.
Колкото по са важни меките умения, толкова по неорганизирано е мястото.

# 654
  • Melmak
Хората не се управляват, те се наемат и работят за пари, за храната си, за децата си и за дома си, за собствено удовлетворение и за развитие, не за мениджъра,
Иска ми се да мисля, че хората не работят само за пари, прехрана и издръжка. В материален свят сме, да, но кариерното ни ориентиране в днешно време все пак зависи от интересите ни.

Ако постът е в отговор на моя, много неточно е цитирана само първата му част и е извъртян.

Това, примерно, се нарича манипулация. Не софт скил.

Не е манипулация. Хората се мотивират от различни неща, не отричам парите, но е хубаво да не са само те. Пряко за мениджъра никой не работи в голяма фирма. И мениджъра, особено 1st liner е просто един служител, като всички останали.

# 655
  • София
Манипулация е, защото смисълът на поста е, че хората работят за себе си и собствените си цели, били те материални или не (също изброени и удобно пропуснати), а ти хващаш една част от него и започваш да го дъвчеш в равнина материално, т.е. на адресираш целия пост, а вкопаваш малка част от него в друг контекст.
Deflection се нарича на английски.

Солничка, за да манипулираш някого или трябва да е податлив, или ти трябва да имаш много опит, или трябва да си по- умен от него. Много мениджъри се надценяват и си мислят, че могат да изработят хората. А те понякога си мълчат единствено защото си пазят заплатата. Не щото са идиоти и се връзват. Иначе, специално в корпоративна среда книги могат да се напишат по темата.

# 656
  • Melmak
Хората работят за собствени цели (прехрана, издръжка, удовлетворение) и няма значение дали са мениджъри, или редови служители. Дори мениджърите, управляващи екипи е странно ако се имат за голямата работа, като пак казвам, те са служители в същата фирма, не са някакви богоизбрани.
Поне нашите имат клауза в договора да помагат на служителите да се развиват. При съкращение, обаче, най-често мениджъра е спасен, служителите не винаги.

# 657
  • София
За съкращение ясно, но при несправяне на екипа, много рядко се гледа мениджърът под лупа, а махат хората, които под друг мениджър, примерно, да работили добре.
Няма логика, но е така, да.

# 658
  • Melmak
Мен ако ме питаш, за 10 г. почти не съм видяла да махнат и служители. Все в международни и големи фирми съм била. Имало е скандални случаи, на хора, които още по време на изпитателния срок са доказали колко са зле и едвам се съгласяват да ги махнат. Ако махат някого е преди договора да стане постоянен. След това е почти невъзможно, дори мениджъра да е с огромно желание да се раздели с такъв служител. Мисля, че фирмите много се пазят и са склонни повече да чакат сам/а да напусне, а не да стигат до дисциплинарни уволнения. И не говоря за притискане. Последният такъв случай беше в сегашния ми екип. Колегата спря да идва в офиса, правеше го нарочно, оставяше несвършени неща и опитваше да ги вмени на друг колега. И самоотлъчка не му писаха, а мениджъра искаше много да задейства такива процедури. Обаче над него не дадоха. И в крайна сметка изтърпяхме дружно този колега да си ходи на интервюта и да си намери работа, за да напусне.

# 659
Мисля, че тук в темата го бях прочела, но не съм сигурна. Мениджър, който предпочита да има бюджет за неговата допълнителна работа, а не действа в посока заплащане на допълнителния труд на служителите си, според мен заслужава сам не само да управлява хората си, но и да си върши сам процесите.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 14:49 от brumm

Общи условия

Активация на акаунт