Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 563
  • 436
  •   1
Отговори
# 105
Изобщо не беше лесно да се излиза дори в източния блок, какви ги говорите. За всичко си трябваше изходна виза и какви ли не разрешения. В Съюза пък съвсем не те пускаха ей така.

Напротив, за източния блок беше лесно и нямаше никаква изходна виза. Тя беше за запада. За СССР с организирана екскурзия беше лесно, а самостоятелно не зная как е било. За запада също беше лесно с организирана екскурзия, докато самостоятелно беше трудно и само чрез СБА. Вярно е, че с всяка група е имало поне 2цивилни ченгета. Освен това организираните екскурзии бяха с Балкантурист и Орбита и никак не бяха евтини. По-евтино излизаше да бъдем сами с нашата кола, но колко пъти сме спали в нея! И тогава нямаше как ченгета да ни следят.
Не зная дали Стоичков чак толкова не помни как е било с езиците. В обикновените у-ща от осми клас нататък задължително се учеше един западен език. Често изборът беше между немски и френски, а после се появи и английски. Но по селата само френски! Ако е имало села с избор, нека, който знае да го напише.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 13:55 от vl

# 106
Интересно е това за екскурзиите, един вика лесно се ходеше, 20 други казват как не са ги пуснали. Явно някои са били по-равни и са можели да ходят.

Точно така - всички са равни, но някои са по-равни. На едната ми баба не са ѝ разрешили да стане учителка, защото баща ѝ напуснал ТКЗС-то, за да се занимава с друго и да може да си изхрани 6-те деца. Другата ми баба е била дъщеря на партиен секретар - тя пък разказва за вносни рокли, приеми, немски мебели и сервизи.

# 107
А защо хората са имали досиета и на какво основание са се пишели тези "сериозни петна" в досието?

# 108
От моите роднини и приятели нито един не е посещавал западна страна. Познавам само три-четирима пътували на Запад. Един тираджия,учителка по френски език,която преподаваше в Мароко и на връщане в България е преминала с кола през Западна Европа,една жена от махалата,чиито родители имат партизански актив – посети Австрия,но сама – мъжът и децата стояха тук като заложници.  А да,имахме семеен приятел окръжен прокурор (той след "10-ти" беше обвинител в делото срещу Андрей Луканов),често пътуваше на Запад,но не го броя,понеже беше от висшата номенклатура.

# 109
За да стане някой учител, търсеха мненията на кварталния партиен секретар и на кварталния председател на ОФ.

От партиен до партиен секретар имаше голяма разлика. Едно е да си такъв на малко предприятие или на у-ще и съвсем друго е да си на градски или окръжен комитет......А в ЦК.....Има ли смилъл да коментираме?

А защо хората са имали досиета и на какво основание са се пишели тези "сериозни петна" в досието?

На основанието на доноси против тях. И сега всички имаме досиета, както не сме ченгета. За мен остава неизяснен въпроса дали ченгетата са имали по още едно досие, или тяхното досие е било по-обширно.
По телевизията говореха и за сваляне от отчет. Някои са били изнудени да станат ченгета и после никого не са топили......Вероятно не са били подли хора.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 16:55 от vl

# 110
Половината от заплатата на председателите на ОК на БКП е била в долари!!! Това нагледно показва защо червеният режим падна и защо не е можело да издеяни повече от 45 години..

# 111
  • София
На 74 години съм. Живяла съм и в онова "мракобесното" време, живея и в сегашното "демократично" време. Нямам жалба по младост. Само се опитвам да разпозная кои от списващите са ми връстници, защото по-младите си личат. И знаете ли по какво? По тоталното отричане на миналото. Няма да ви убеждавам нито хубаво ли е било, нито лошо ли е било. Само ще пиша за пътуванията. Ходила съм многократно в СССР. била съм и в Украйна. Заслужава си да посетите Москва и Санкт Петербург. Москва е административния център. В момента не отстъпва по нищо на западните столици - лъскава, модерна, впечатляваща, с магазини на всички известни модни величия! Всяка една метростанция е произведение на изкуството - нищо общо с мръсните, надраскани, опикани и нас*ани западни метростанции. Идете и вижте Санкт Петербург - културната столица на Русия - Ермитажа, посетете Петродворец (Петерхоф), построен преди 320 години. И всичко това, след като СССР изнесе на гърба си Втората световна война и даде 27 000 000 жертви. Да не говорим за разрушените градове и села. Спирам до тук. Последно бях на север, в Архангелска област преди 15 години. Имам приятел там, с когото си пишем от 1968 - вече 57 години. Сега вече не пишем писма, а ползваме И-нет.  Е как така ме пуснаха да се разхождам из необятната Русия? Към днешна дата, въпреки, че са във война, комуналните им услуги - ток, вода, газ и парно са безплатни за пенсионерите.  Също така транспорт и медицинско обслужване са безплатни. Цените на хранителните им продукти са по-ниски от нашите. Та по време на соца съм обиколила соц. лагера, бях в Италия и  Австрия. Ходих до Судан и два пъти до Египет. Пътувам и сега - интересни са ми северните европейски държави, скоро бях в Испания и отново в Австрия. Все още не съм посетила Гърция и Турция. Но... до Русия поне за сега не мога да отида. Много демократичен акт е забраната на екскурзиите до тази държава. Чух, че глобата за туристическите агенции е около 1 000 000 лв, и то го съобщиха по радиото, ако може да се вярва на тази медия.
Та нито грам пропаганда не влагам в написаното. Само се чудя, когато слушам някои изказвания на връстници - ние по едно и също време ли сме живяли? Всеки гледа от своята камбанария.  Някои истории звучат като градски легенди - направо неправдоподобни. Може пишещите и да са искрени - дано.  Като историята на Стоичков - горкият той! Соцът му е пречил да научи поне един западен език...Между впрочем някой питал ли се е до кой клас е учил уважавания от мен футболист???  Шараните се хващат на въдицата, а папагалите започват да повтарят чутото. Въпрос на интелигентност.
Докато ви разказвах за моите пътешествия по света и у нас, вие започнахте нова тема - какви били заплатите на не Председателите, а Секретарите на Окръжните Комитети на БКП. Това има ли нещо общо със зададената тема в началото?  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 112
  • София
Много не разбрах как възхищението по Русия е свързано с миналото на България, ама имахте ли нещо наум, казахте си го.

# 113
СССР изнесъл войната......А защо не казвате, че съвместно с Германия я подпали чрез нападението на Полша през 1939г.??? Даже през 30-те в СССР са се обучавали немски офицери, понеже след ПСВ е имало забрана това да става в Германия.

Не знаете ли, че Ермитажът е правен от французи и италианци? Идеята е била да наподобява Версай.

# 114
  • София
Стана дума за 90-те - тогава държавите, в които искахме да емигрираме, не даваха току-така визи.
Моя връстничка се запознала с някакъв прошляк (по нейни думи), ама англичанин на нашето море и той пратил покана на нея и гаджето й. Отиде първи път на интервю - имало записани за 3 месеца напред, но поне се записа (посолството беше още на бившия Толбухин). Втори път - дадоха виза, заминаха 1994 и са си там.

# 115
Както обикновено - само фактите, които ви изнасят.
А не я ли подпалиха Англия и Франция, първо с унизителния за Германия договор от Версай за край на първата война и второ, като съюзници на Полша, разбрала се с Германия още преди договора Молотов-Рибентроп за разпарчетосването на Чехия?
=================================
2/3 от дворците в Европа след Луи XIV попример и подобие на Версай. И какво от това? За Версай пък са наемани архитекти и строители от Флоренция и Модена. Е, и?

Стана дума за 90-те - тогава държавите, в които искахме да емигрираме, не даваха току-така визи.
Моя връстничка се запознала с някакъв прошляк (по нейни думи), ама англичанин на нашето море и той пратил покана на нея и гаджето й. Отиде първи път на интервю - имало записани за 3 месеца напред, но поне се записа (посолството беше още на бившия Толбухин). Втори път - дадоха виза, заминаха 1994 и са си там.

Пълни лъжи !!!
От 90-та до 96-та съм ходил всяка година във Франция, сам съм си вадил виза от посолството, беше на Шипка тогава. Имало е опашки, вярно, но не съм имал проблеми с издаването на виза. Жалко, че не пазя паспорта от тогава, бих го снимал за вас. А от Франция съм минавал във всички граничещи с нея държави без виза и без някой изобщо да ме проверява. Специално в Швейцария съм влизал и излизал 2 пъти за ден. През Аннемас в Женева. С трамвая Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 19:12 от Bowerick Wowbagger

# 116
Както обикновено - само фактите, които ви изнасят.
А не я ли подпалиха Англия и Франция, първо с унизителния за Германия договор от Версай за край на първата война и второ, като съюзници на Полша, разбрала се с Германия още преди договора Молотов-Рибентроп за разпарчетосването на Чехия?
=================================
2/3 от дворците в Европа след Луи XIV попример и подобие на Версай. И какво от това? За Версай пък са наемани архитекти и строители от Флоренция и Модена. Е, и?

Този договор бил ли е унизителен за СССР? Тогава защо СССР заграби половината Полша? А после и балтийските държави....И във Финландия нахлу.......Защо Сталин и Хитлер се разбраха за подялба на Европа???
Хитлер получи Чехия през 1938г., но това не го спря да иска още! И подари на своя приятел Сталин много специален и скъп Мерцедес!

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 19:32 от vl

# 117

Иначе не е лошо да прочетете "1984-та". "Свободата е робство, войната е мир." И е писана точно за бъдещето на Великобритания, провидяно от автора.
Самият Оруел опровергава слуховете, че я е написал за сталинистки СССР.

Аз пък мисля, че е написана за цяла източна Европа!

# 118
Така мислиш или някой ти го каза?
Защото Оруел е казал друго.

# 119
Така мислиш или някой ти го каза?
Защото Оруел е казал друго.

Аз го мисля и неслучайно го пиша!

Едва през последните години някои европейски лидери казаха публично, че източна Европа не е получила свободата си през 1945г.

Общи условия

Активация на акаунт