Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 529
  • 436
  •   1
Отговори
# 285
Айде, де, да няма нито една Кристина, родена в Русе, Варна и т.н. преди 1990?
Силно ме съмнява.
Какво око да си затварят в общината, като официална забрана за имена извън списъка всъщност - изненада - никога не е имало.

В Русе имах съученичка Кристина, а също и Кристин. И учителка Кръстина......Наричахме я Кина.

Обаче наши познати във Варна се оплакаха, че нар.власт не им разрешила да кръстят дъщеричката Габриела и били принудени да я кръстят Галя. В София познавам Габриела, която е родена около 1970г. или малко по-рано.

# 286
  • София
DNT177, вчера прочетох нещо, което ти пасва идеално:
"Колкото по-късно след 10 ноември си роден, толкова по-добре помниш колко лошо е било по байтошово време".

Не правите разлика между 50-те, 70-те и 80-те години, слушаме само за лагери и печати по бедрата на момичетата. А това за отчетите как хората ще да си прекарат отпуската.... жднб.

Това с имената си е имало регионални особености. Разбира се, че на някои места е имало натегачи, на които им е било кеф да имат власт и да забраняват. Моята най-добра приятелка до 7 клас не са разрешили да я запишат Ирен, беше Ирена.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 14:57 от Cuckoo

# 287
  • Русе
DNT177, вчера прочетох нещо, което ти пасва идеално:
"Колкото по-късно след 10 ноември си роден, толкова по-добре помниш колко лошо е било по байтошово време".

Наблюденията ми са точно обратни ,но всеки чете каквото му пасва на разбиранията. Няма защо да чета - живяла съм не малко по въпросното време. Не искам за нищо на света да се връща.

# 288
  • Пловдив
А то хубаво ли беше по бай-Тошово време?
Или горният лаф за хубаво не важи? Аз съм срещала не по-малко родени след 1990, които помнят и колко щастливо и спокойно е било.

# 289
  • София
Наблюденията ми са точно обратни ,но всеки чете каквото му пасва на разбиранията. Няма защо да чета - живяла съм не малко по въпросното време. Не искам за нищо на света да се връща.
Наблюдения върху какво?
Аз съм срещала не по-малко родени след 1990, които помнят и колко щастливо и спокойно е било.

Не схващате ли подтекста?

# 290
А то хубаво ли беше по бай-Тошово време?
Или горният лаф за хубаво не важи? Аз съм срещала не по-малко родени след 1990, които помнят и колко щастливо и спокойно е било.

Точно, и моите впечатления са такива.  Родените доста след 10 ноември по-често ще чуеш, ако въобще коментират за онова време, защото повечето не ги интересува, е колко било спокойно и се ходело по цял месец на море - въобще,  типичните неща чути от родители и баби и дядовци, които явно са били от доволните.

Най много от младите  само се дивят на подробностите за някои неща, с които ние сме живяли, толкова им е далечно. Те просто не разбират как в магазина може да няма, аптеката в софийски квартал да е единствена и всякакви такива битови липси само ги разсмиват, а за същинската част на нещата въобще нямат на какво познато им да я оприличат, та да я проумеят.

# 291
  • Русе
Наблюдения върху какво?

Наблюдения върху зависимостта на възрастта и отношението на сътответния период.  Надали родените след това са наясно с ограниченията ,които имахме в избор, локация, позиция,за каквото и да се сетиш

# 292
На мнение съм, че човек може да няма много лични спомени и впечатления от даден период, но все пак да е информиран от документални източници.

# 293
  • София
На мнение съм, че човек може да няма много лични спомени и впечатления от даден период, но все пак да е информиран от документални източници.
Така е, но кой тийн ще седне да чете документи? Каквото пише във ФБ, където не е ясно на какъв "капацитет" ще попаднеш.
Синът ми понякога пита по повод някоя бомбастична информация, която с баща му разясняваме. С уточнението, че това е нашият частен опит.

# 294
Когато децата питат, пуснете им документален филм.

"С всички сили пет за четири" на Мария Чернева и Марта Илиева
"Подмяната десети" на Пламен Петков и Красимир Михайлов
"Забранена истина, България 1944-1989" на Ирена Даскалова
"Горяни" на Атанас Киряков
"Второто освобождение" на Евелина Келбечева
"Народен дом на терора" на Стойчо Шишков
"Оцелелите - Лагерни разкази" на Атанас Киряков
"Слънчев бряг - експрес към ада" на Степан Поляков

и други, но тези са просто задължителни.

# 295
Не може да се четат такива книги.
Само идеализация на ония мракобесни времена. Паметници трябва да се издигнат.
Който изрича истината, ще бъде критикуван и осмян. Като не можеш да отречеш информацията, очерни източника на информация.

Странно е, че 35 год. по- късно има хора, държащи на всяка цена действията на репресивният апарат от ония години да бъдат забравени.

# 296
Или гледайте с тях стари филми, там има всичко между редовете, в случая - кадрите.

"Пуснаха чушки!"  на нас много ни помогна да обясним ситуацията с дефицита Simple Smile

# 297
  • София
Та аз съм се редила за банани (не от 3 лв., тях си ги имаше в показния магазин, ама при заплата 200 лв...), на прочутия митинг на Орлов мост през 1990 г. хванах един познат с мотор и отидохме на пазара в Дружба-2, където бяха пуснали наливно олио. Ходила съм в 7 сутринта за кисело мляко в Лукановата зима, заедно с брат ми и се правим, че не се познаваме, та да вземе всеки определен брой.

Ама да обобщава и да се пеняви някой, нероден тогава, колко добре/зле е било....айде няма нужда.
Нито всички са били в лагери, нито всички партийци и семействата им са яли нектар и амброзия, нито всички са били недоволни.

# 298
Скачаш, като че ли теб обрисуват и като че ли лично те касае какво са преживели другите.

Апропо, 1990 год. не можехме да си купим повече кисело мляко. Бяхме с купони. Нямаше значение колко хора ще се наредим на опашката, купонът беше купон и повече бройки не ни продаваха.

# 299
Доколкото си спомням купоните бяха за ориз, захар, брашно, не за кисело мляко.За олио не си спомням как беше, но и то липсваше както всичко останало.Знаете като видиш хора пред магазина, питаш:За какво е опашката?

Общи условия

Активация на акаунт