Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 487
  • 436
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
1996 г. във френската гимназия в Бургас, имахме учителка французойка, на следващата година дойде мъж французин. Изучавахме биология, физика и география на френски. Отделно имахме час по френска литература.
Преди това в основното училище се изучаваха също френски, немски, английски и руски език, от 5-ти клас. Живяла съм в малък град преди гимназията, да уточня. Аз учих немски. Ами доста добра подготовка получавахме в основното училище, а за езиковата гимназия да не говорим.
Това, което каза Невена за французите и нивото им на собствения им език го казваше и класната ни. В подготвителен клас ние бяхме по-грамотни от средния феанцузин, по нейни думи. Убедих се, когато се налагаше да поправяме учителката французойка, защото бъркаше родовете на думите. Добре, че с нея имахме 1-2 часа седмично, за цвят, колкото да упражняваме с нейтив😁

Майка ми е 61 набор и е учила френски в училище. Баща ми е 57 набор и също е учил френски, в техникум. Дори се оказа, че един от учителите му ми преподава и на мен във френската, по френска граматика.

За соц-а нямам много съзнателни спомени, бях на 7, когато падна. Помня само, че станах чавдарче. Основно от разкази на близки и от прочетени документални източници ми е инфото за този режим. Много се радвам, че не съм живяла в него в по-съзнателните си години. Баща ми има някакъв пресантиман към този строй и все казва колко положителни неща имало, та често спорим с него по темата. Той си е заклет русофил, живял е и там няколко години като млад и има склонност да ги идеализира, та и за това спорим. Въпреки, че той все пак признава и негативите. Не сме били партийци, нито имаме такива в родата, най-обикновени хора. Не са били по-равни нашите, но и не са казвали да са били репресирани. Само майка е казвала, че е имало период, когато не се е гледало с добро око да ходиш на църква, особено пък тя е била учителка. Казва, че тях още повече са ги следели. Кръстена съм тайно. За дефицитите съм чувала, помня опашките и бананите по НГ, помня и че Коледа не се празнуваше, а дядо Коледа беше дядо Мраз и подаръците бяха на НГ. Но то после дефицити, опашки и купони имаше и през 90-те, та не беше много различно, поне в първите 10-ина години от прословутия преход.

По темата кое ни било провалило - ами ние нито соц истински сме имали, нито демокрация, все някакви извращения.
Проваляме си се сам-самички, с некадърно управление и заспал народ, дето сабя не го сече. Може и да живеем по-добре материално, ама сравнено със соца. Я да се сравним със Запада /доскоро, че вече и той не цъфти и връзва от прекален либерализъм/, съвсем друга е картинката и има още какво да гоним по много параграфи.

# 391
Демокрацията пред олага активни граждани гласуващи и търсещи отговорност, когат се се отръпнат вакуумът се запълва от малки, силни групи със собствени интереси. Когато има ниски доходи и големи неравенства хората усещат, че системата е в застой ( това се случи преди перистройката), независимо от нейния " дизайн". Исторически погледната авторитарната власт звучи примамливо в трудни времена, концентрира голяма власт което води и до злоупотреби, ноограничава свободата и винаги води до криза. След толкова години вече се чудя в авторитарна власт ли сме и къде изчезна критичната маса от хора, която е коректив на управлението.

# 392
Като ви чета, започнам да се чудя завършила ли съм ЕГ или не съм. Пък и свекърва ми завършила ли е?! Баси и филмите на ужасите. Говоря за преди 1989г.
Понеже в последниге години българското образование се насочи към изучаването на чужди едици, сега искат да го променят.

И аз така. Че моята Езикова има и слава на "люпилня за шпиони" - та само си мълча и чета и цъкам. Simple Smile)

# 393
Купоните не бяха през 90-те, а само през 1990г. и януари 1991г. На 1.02. 1991г. вдигнаха всички цени поне с 500%, а някои над 1000% и купоните отпаднаха. Останаха неизползвани.

Преследването на тези, които посещават църква продължи цели 45години! Изнудваха учителите да дежурят пред църквите по празници. Освен учителите, покрай църквите дежуреха и ченгета.

Някога ходех редовно по митинги.....И в предавания по радиото се обаждах.....И важни теми създадох тук и в други форуми, а дежурните ченгета се подиграваха с тях! Даже ме клеветяха, че пиша за пари! Де да беше така! Нямаше да откажа парите, но за критични теми към управлението никой не дава пари! И критични спрямо близкото ни минало....Някои наричат най-новата ни история политика! И са ме обвинявали, че политизирам темите! Политиката е сега, но преди 20 и повече години???

Безполезна дейност.......Напълно загубено време........Четенето на демагогски публикации също е пропиляно време.
Дори в темата "Алкохолът проблем на нашето време"  имаше доста подигравки. Какъв е смисъла от писането тогава?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 02:11 от vl

# 394
Демокрацията предполага активни граждани гласуващи и търсещи отговорност, когат се се отръпнат вакуумът се запълва от малки, силни групи със собствени интереси. Когато има ниски доходи и големи неравенства хората усещат, че системата е в застой ( това се случи преди перистройката), независимо от нейния " дизайн". Исторически погледната авторитарната власт звучи примамливо в трудни времена, концентрира голяма власт което води и до злоупотреби, ноограничава свободата и винаги води до криза. След толкова години вече се чудя в авторитарна власт ли сме и къде изчезна критичната маса от хора, която е коректив на управлението.
Много добро описание и обяснение, което говори на всеки с достатъчно житейски опит, че демокрацията е по-утопична и от комунизма.

# 395
Няма идеология, която на теория и на практика да е едно и също. Намирам това за нормално. Приложена на практика, всяка форма на управление търпи някаква промяна заради човешкия фактор. Живият живот, както се казва, е изпълнен с различни типажи хора, които имат различно поведение. Дали в комунизъм, дали в демокрация, винаги има някой, който се старае да спазва правилата, някой, който търси начин да ги заобиколи, някой, чиято единствена цел е лична изгода, без да се съобразява с околните.

# 396
Но всеки си носи последствията или както се казва "Всичко се връща". Този принцип внася баланс в системата. Ако не беше така,светът щеше отдавна да е загинал...
Пример. Всички известни партии фалшифицират изборите и заграбват властта. Но пак не могат да постигнат своите цели,защото мнозинството от българите са против тези цели. Всички премиери – Костов,(продаде Нефтохим-а на Русия),Станишев,Борисов...се опитваха да привържат България за Русия,но удариха на камък,защото огромното мнозинство от българския народ не понася Русия...

# 397
  • Paris, France
Nevena Virolan, за кой период от време пишеш? Говоренето на турски език и турските имена бяха забранени. Та не "разумявам" кой и как е учел турски език, пък и било по селата. Това го пиша много плахо, че беше забранено даже да се споменава този въпрос. След 1990 год. нещата се промениха.

Нито французи е имало при нас, нито англичани. Само рускини, които ни преподаваха по руски език.
"Възродителният" процес започна между началото и средата на 1980-те. Преди това турците си носеха турски имена и учеха турски (Ако искат). Имаше и радио предавания на турски език, излъчвани от местно радио, но може би ги е имало само в районите с повече турско население. Радио Стара Загора излъчваше новини на турски език. Говорителката се казваше Мебдже или нещо подобно и работеше в радиото от ....някъде 1945 или 1950г. Беше женена за българин и имаха син. Когато тя се пенсионира, не взеха друг човек. Предполагам е имало и други в екипа.

В кината до някоя година през 1960те е имало преводачи, които са изговаряли репликите. След това излизат субтитрите. Говоря за времена, в които все още е имало неграмотни и слабо грамотни хора. Вече такива отдавна няма. В Стара Загора познавах някои преводачи в кината. Тази от английски ме гонеше да разговаряме на английски. Като го научих в английско училище, лятото установих, че английският и е доста, хм, базов и произнишението и е оле, мале. Учила го е сама, по учебниците на сестра и, която е завършила Американския колеж в Самоков. Даваше и частни уроци. Имаше и преводач от турски. Често пускаха турски и индийски филми. Баба ми ги познаваше, защото беше работила в кината. И от други езици сме срещали по улиците, но вече не ги помня, а и е било през 70-те.

Голяма част от старите туркини изобщо не знаеха български език. На приятелка бабата беше дошла от Разград в София. Една дума не знаеше на български. Викаше по улицата "Гепс, гепс" на една котка. Питах я какво значи. Викала "Гель, писи, гель писи" което значи "Ела, писи, ела писи!" Дядо и е бил високопоставен офицер в българската армия и е знаел български, но бабата бъкел не отбираше. Можеше да пише турски на латиница, което значи, че някъде го е учила или поне в къщи са я научили. Към 1910г е била родена.

Радио София си имаше новини на турски език до 1990г, както на португалски, френски, английски и още 50 езика.

След 1989г турски можеше да се учи в университет и във военната школа в Плевен. Мой съученик го научи в Плевен, докато беше войник. Вземаха само мъже, знаещи поне един чужд език добре. После втората година работеха по турската граница и предполагам подслушваха турските гранични служби.

И молба към всички - като пишете, че нещо не е било така при вас, казвайте поне за кой район става дума! Ясно е, че не е било едно и също навсякъде.

# 398
България отдавна се управлява от демагози, разчитащи на популизма. Това, което се случва в политиката, отразява до голяма степен действията на гласоподавателите. Голяма част от сънародниците ни не се интересуват какво се случва в държавата, което прави заграбването ѝ още по-лесно за политиците мафиоти. Не е проблем демокрацията, а това, че масово хората дори не желаят да упражняват демократичните си права. Както и разбирането, че демокрацията означава свободия без последствия.

# 399
Възродителният процес  е на няколко вълни, които са били още от 60-те и 70-те години, ние хванахме вече през 80-те, когато засегна и наши съученици, познати и приятели дори в София. Писала съм и друг път, че баща ми беше инженер, работеше с турски бригади. Блокът ни беше ведомствен, децата  им ми бяха приятелчета и съученици. Някои се изселиха по време на нещото, наречено цинично Голямата екскурзия  и  си продадоха жилищата на безценица на мародери.

Ужасно беше, просто не искам да си спомням, но трябва да не се забравя този позорен за цялото ни общество епизод.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 14:24 от Iris04

# 400
Както са го казали отдавна - кадрите решават всичко!
Когато започнат да слагат на ключови места хора верни на партията, лично предани на шефовете, и/или  обвързани по някакви начини, а иначе откровено некадърни и неспособни,  виждаме какво става - и на Изток и на Запад, и във всяка посока или държава която си изберете - провал. Провал на държавността, обществото, системата. И това не е от близките години, даже векове. Отдавна ги има примерите, от преди нашата ера.

# 401
В Плевен имаше ШЗО. Турски се е изучавал май във всички военни училища. Съученик на баща ми беше преподавател по турски в морското у-ще във Варна.
Понякога е имало необходимост от спешен контакт с турците. Например през 80-те техен военен кораб е навлязъл в наши териториални води. Как е трябвало да постъпят нашите? Свързали са се веднага с турското командване да питат какво става. Оказало се, че капитанът е пиян и е дал такава безумна заповед. Наредили неговият първи помощник да го отстрани, замести и да се изнасят към Турция.

# 402
Преди 1985г. не е имало "Възродителен процес"по никакъв начин...

А това за пияния военен турски командващ на кораб е типична нагла лъжа на комунистическата пропаганда...

# 403
  • Пловдив
Преди 1985 г. има акции по смени на имената също. Засягат, доколкото съм чела, цигани и българомохамедани и не са в цялата страна наведнъж, а в отделни места "акционно". Къде - със съпротива, къде - без. За българомохамеданите конкретно съм чувала, че паралелно с принудата е имало убеждаване, че като българи по език и етнос им подхожда да носят български имена по произход, несвързани с християнската религия (като Камен, Радослав, разни такива).
За цялата страна и под името "възродителен процес" стартира през 1985, мисля, а кулминацията беше 1989 началото.
Между другото, това са го правили много държави под една или друга форма, вкл. Турция и Гърция, вкл. върху българи. Така са асимилирани останалите в Гърция след двете световни войни българи ("славяногласни гърци"), така са изгонени гърците от Турция през 60-те. У нас просто съвпаднаха юруш за принуда за кратко време и положение на страната в международен план като комунистическа. То всъщност негласна, почти гласна цел си беше точно това - който не иска да се побългари, да се изнесе. Както го е направила преди това и Турция с гърците. Не казвам ни най-малко, че е хубаво и правилно - и освен това рискува държавата да се изложи много; казвам да не си мислите, че е патент на соца или на България. Никоя държава, съвсем разбираемо, няма интерес от големи малцинства и са си действали по въпроса много държави и с морков, и с тояга.

Но да, понеже постът ми е май изтрит - преди 80-те и аз знам, че се е учел турски като майчин в местата с концентрация на етнически турци. Имало е и театрални представления на турски и т.н.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 15:09 от Магдена

# 404
Преди 1985г. не е имало "Възродителен процес"по никакъв начин...

А това за пияния военен турски командващ на кораб е типична нагла лъжа на комунистическата пропаганда...

Да, вдигнали са нашия военен флот по тревога......Разказът е от мой познат, който тогава е служил във флота.

Преименуването се е случвало няколко пъти без да се говори за възродителен процес. Вярно е, че са преименували и цигани и българомохамедани, освен турците.

През 1985г. беше жалка картинка. Изкараха бронираните коли и танковете. Бронираните коли бяха екипирани като за война! "Мероприятието" продължи няколко дена. Спели са в бронираните коли при -10градуса!
Ами "голямата екскурзия" през 1989г.???

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 22:20 от vl

Общи условия

Активация на акаунт