Преди това в основното училище се изучаваха също френски, немски, английски и руски език, от 5-ти клас. Живяла съм в малък град преди гимназията, да уточня. Аз учих немски. Ами доста добра подготовка получавахме в основното училище, а за езиковата гимназия да не говорим.
Това, което каза Невена за французите и нивото им на собствения им език го казваше и класната ни. В подготвителен клас ние бяхме по-грамотни от средния феанцузин, по нейни думи. Убедих се, когато се налагаше да поправяме учителката французойка, защото бъркаше родовете на думите. Добре, че с нея имахме 1-2 часа седмично, за цвят, колкото да упражняваме с нейтив😁
Майка ми е 61 набор и е учила френски в училище. Баща ми е 57 набор и също е учил френски, в техникум. Дори се оказа, че един от учителите му ми преподава и на мен във френската, по френска граматика.
За соц-а нямам много съзнателни спомени, бях на 7, когато падна. Помня само, че станах чавдарче. Основно от разкази на близки и от прочетени документални източници ми е инфото за този режим. Много се радвам, че не съм живяла в него в по-съзнателните си години. Баща ми има някакъв пресантиман към този строй и все казва колко положителни неща имало, та често спорим с него по темата. Той си е заклет русофил, живял е и там няколко години като млад и има склонност да ги идеализира, та и за това спорим. Въпреки, че той все пак признава и негативите. Не сме били партийци, нито имаме такива в родата, най-обикновени хора. Не са били по-равни нашите, но и не са казвали да са били репресирани. Само майка е казвала, че е имало период, когато не се е гледало с добро око да ходиш на църква, особено пък тя е била учителка. Казва, че тях още повече са ги следели. Кръстена съм тайно. За дефицитите съм чувала, помня опашките и бананите по НГ, помня и че Коледа не се празнуваше, а дядо Коледа беше дядо Мраз и подаръците бяха на НГ. Но то после дефицити, опашки и купони имаше и през 90-те, та не беше много различно, поне в първите 10-ина години от прословутия преход.
По темата кое ни било провалило - ами ние нито соц истински сме имали, нито демокрация, все някакви извращения.
Проваляме си се сам-самички, с некадърно управление и заспал народ, дето сабя не го сече. Може и да живеем по-добре материално, ама сравнено със соца. Я да се сравним със Запада /доскоро, че вече и той не цъфти и връзва от прекален либерализъм/, съвсем друга е картинката и има още какво да гоним по много параграфи.
)