Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 457
  • 436
  •   1
Отговори
# 405

През 1985г. беше жалка картинка. Изкараха бронираните коли и танковете. Бронираните коли бяха екипирани като за война! "Мероприятието" продължи няколко дена. Спели са в бронираните коли при -10градуса!
Ами "голямата екскурзия" през 1989г.???
Уикипедия:
"След 1985 г. съпротивата добива организирани и престъпни форми. На 9 март 1985 г. на гара Буново турски терористи взривяват бомба във вагона за майки с деца от бързия влак София-Бургас, при което загиват 4 жени и трима непълнолетни, тежко ранени са 9 души (двама от които непълнолетни). Атентатът е използван от режима като оправдание за масовите репресии срещу турското население през следващите години.[24] Във Варна през 1985 г. е образувана организацията „Турско националноосвободително движение в България“.

А как да реагира държавата? Да направи гей-парад в Смолян? Да не говорим и за двамата заклани български офицери там.

# 406
  • София
Ох, Сашо Сладура и Белене се веят като знамена и за 50-те, и за 80-те. Има разлика, но за който умее да мисли.
А да оправдаваш атентат срещу невинни жертви и повече да те е грижа, че бил повод за еди-какво си... Добре са ви промили мозъците, няма спор.
Ако сте гледали Опенхаймер, темата за "идеологическият враг" е застъпена (и не само там, но все пак сравнително нов и награден филм)
Пропагандата и дезинформацията далеч не са единствено комунистически похват, но само за тях е осъдително.
Изразът „Той може да е кучи син, но е наш кучи син“
Скрит текст:
(He may be a son of a bitch, but he’s our son of a bitch) е свързан с диктатора на Никарагуа Анастасио Сомоса. Фразата се приписва на Рузвелт през 1939 г. Той я използва, за да оправдае подкрепата на САЩ за Сомоса, въпреки че е бил авторитарен и корумпиран лидер. Макар Сомоса да е диктатор, той е пропагандирал проамериканска политика и е бил удобен съюзник в региона.
Сомоса управлява Никарагуа от 1936 г. до убийството си през 1956 г., а след това властта остава в семейството му.
САЩ дълго време подкрепят режима му, защото е антикомунистически и защитава американските интереси в Централна Америка.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 13:57 от Cuckoo

# 407

През 1985г. беше жалка картинка. Изкараха бронираните коли и танковете. Бронираните коли бяха екипирани като за война! "Мероприятието" продължи няколко дена. Спели са в бронираните коли при -10градуса!
Ами "голямата екскурзия" през 1989г.???
Уикипедия:
"След 1985 г. съпротивата добива организирани и престъпни форми. На 9 март 1985 г. на гара Буново турски терористи взривяват бомба във вагона за майки с деца от бързия влак София-Бургас, при което загиват 4 жени и трима непълнолетни, тежко ранени са 9 души (двама от които непълнолетни). Атентатът е използван от режима като оправдание за масовите репресии срещу турското население през следващите години.[24] Във Варна през 1985 г. е образувана организацията „Турско националноосвободително движение в България“.

А как да реагира държавата? Да направи гей-парад в Смолян? Да не говорим и за двамата заклани български офицери там.

Преименуването, както и изкарването на бронираните коли беше в края на 1984г. и през януари 1985г., тоест преди въпросния атентат! Пак демагогия......И то комунистическа при положение, че комунистическият режим у нас е паднал преди 36години!

Сашо Сладура и много други убити по лагерите са жертва на престъпния комунистически режим! Илия Минев докога е бил по затворите? Ами някои отвлечени от западна Европа от ДС и докарани в нашите затвори?!

https://desebg.com/filmi/109-2011-02-13-10-02-41

https://www.168chasa.bg/article/6382291

https://hristianstvo.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0% … 1%81%D0%BA%D0%B8/

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 14:18 от vl

# 408
Чак такива екстри не си спомням да е имало, по селата нейтив учители по езици . То и в София имаше възможности, но не бяха чак толкова.
Скрит текст:
Имаше Дворец на пионерите в сградата на сегашната Семинария (тя сградата си е на семинарията по принцип), и в този Дворец имаше различни кръжоци, но все пак не обхващаха всички желаещи деца от цяла София. Там бяха Росна Китка и Бодра смяна, танцов ансамбъл и прочут хор, имаше драмсъстав и  кръжоци по амвиомоделизъм и ветроходство, както и единствената писта за картинг в София. Кръжоци имаше в училищата, като сегашните клубове, но по-малко.
И горе долу това беше.

Сетих се как, във Войната на таралежите май беше, Баба Гинка водеше едното малко братче, Тончо, на английски и казваше на другата съседка "Като го поведа Тончо на алианс, смърт му е" Simple Smile

Но факт е, че хората много искаха децата им да научат чужд език и криво-ляво намираха начин. Веднага след Десети избухнаха всякакви школи, те вече бяха с нейтив спикъри,  дойдоха тука всякакви мисионери, в нашия квартал имаше протестантска школа едно семейство. Малко ги подозираха, че са секта, тогава всички се страхуваха много от сектите, но не бяха такива.

Започнах да уча чуждият език, който говоря, на възраст 5 години и половина (преди 1-ви клас). В читалището на село Симеоново. Което си беше точно село, а не свърталище на мафиоти както сега. Учителката беше българка, женена за швед, и живяла 20г във Франция.
Какво е това "нейтив"? Недостатъчно познание на майчиния език? Парадиране с 3-те думи на английски на кръст, които знаем?
При мен  "нейтив" означава индианец, може инуит или кри (ескимоско племе, но нали има забранени думички, ескимос е една от тях).
Вие наричате ли българин, живеещ в България - "нейтив"? Що за подлагачество на "мулти-културализма" (друга лицемерна думичка от новговора)?

# 409
  • Paris, France
Не съм била родена когато Симеоново е било все още село, но беше много хубав квартал/предградие през 70те. Казвали са ми, че около 1960-та година е присъединено към София. Имам много мили спомени от симеоновския лифт. Като ходехме в София, гледаха да ме заведат на Витоша. Ходехме пеша от лифта докъм края на Витоша, който е към Люлин и после слизахме с автобус.

Не само в Симеоново имаше учители по западни езици или чужденци. Майка познава немец, който след пенсия се беше оженил с българка и живееха на село при нейните родители за да им помагат. Преподаваше в селото немски, както и в още 2 села.

Като бях дете трудно се намираха места за курсове по английски. Незаписалите детето като е на 3 или 4г не намираха места и чакаха някое дете да се откаже за да влезе тяхното. Същото ставаше на някои места с балет, художествена гимнастика, плуване итн. Баба ми и още няколко баби редовно ходеха да проверяват отворило ли се е място. За балет и гимнастика им казаха, че съм едра и вероятно ще стана към 1.80м висока предвид ръста на баща ми и не ме взеха. Не станах 1.80м, ама..... Вече за елитен спорт, кръжоци на високо ниво искаха и талант, опит, отдаденост и те започваха към 7г възраст.

А Възродителния процес си го спретнаха комунистите за да се отърват от някаква човешка маса и да прикрият настъпващия фалит. И точно възродителния процес и голямата екскурзия килнаха властта и отвориха границите.

И комунизмът, и преходът след него бяха гадни.

# 410

Какво е това "нейтив"? Недостатъчно познание на майчиния език? Парадиране с 3-те думи на английски на кръст, които знаем?

native означава, че езика е роден (първи език) усвоен в детството в съответната езикова атмосфера,
говорим без акцент. За българин роден в България и живял в България първите 7-10г, да нейтив е българския
освен ако не е бил в някоя ломска циганска махала израстнал сред роми. Simple Smile

# 411
Такъв наплив към спортни занимания и школи по езици или изкуства не съм видяла в ученическите си години. Дори обратното. Треньори обикаляха по училищата, влизаха във всеки клас и избираха ученици според телосложението и килограмите. Подходящите деца, според техните критерии, ги уговаряха да се запишат в спортните зали.
Много исках да се запиша на курс по стенография. Имахме само едно занятие- не се събра необходимия брой ученици и курс нямаше повече.
В различни части на Бг нещата са протичали по различен начин, вероятно.

# 412
Родноговорящ звучи по-добре от нейтив....

# 413
Обикновено винаги имаше нужда от учители по западни езици.За руския не е имало проблем. Ако не със руски произход, то от Славянската филология учители бол. Немския също беше добре представен.
За спорта и аз така помня - издирваха по училищата талантливи деца. Независимо дали са бедни и от селата. Имаше пълен пансион за тях.
Някои от ,,западните" спортове не се толерираха.

# 414
Във всички университети с педагогически профили имаше специалност Руска филология и до към 2000 год. студентите продължаваха да се записват в тази специалност, макар в училищата интересът да бе насочен към западните езици масово. Много бавно предприеха промени във ВУЗ-те по това отношение.

# 415
То и сега се изучава руска филология, имаме руска гимназия. Езикът е богат, спор няма. Виж, с българския сме го закъсали. Майчин език, роден език, не нейтив. Ако ще ползвате смесица от български и английски, поне пишете native.

# 416
  • Пловдив
Не мисля, че езиците се делят на богати и бедни.

# 417
Е то си има богати и бедни. С малък или по-голям лексикален и речников запас. И това зависи от най-различни фактори и развитието на дадения език през времето.

# 418
Обикновено винаги имаше нужда от учители по западни езици.За руския не е имало проблем. Ако не със руски произход, то от Славянската филология учители бол. Немския също беше добре представен.
За спорта и аз така помня - издирваха по училищата талантливи деца. Независимо дали са бедни и от селата. Имаше пълен пансион за тях.
Някои от ,,западните" спортове не се толерираха.

За Невена специално - в Симеоново семейството ми и аз живяхме 2 години под наем, точно в 70-те. И не беше никакъв квартал на София, освен може би административно. Натурално село си беше. Наемите бяха много по-ниски и това е причината да родителите ми да го изберат, след като ни изгониха от Оборище. (е, на една от преките на Оборище живеехме, в интерес на истината).
Защо се въздържате да назовете кои са тези "западни" спортове? Защото ще бъдете изобличени в поредната лъжа. Тениса "западен" спорт ли го водите? В по-късните 70, когато се върнахме да живеем в София, баща ми ме водеше да играем тенис на кортовете на Левски - срещу печатницата Димитър Благоев. Имаше си часове за свободна игра, и такива за трениращите. Баща ми имаше една стара дървена ракета Шлезинджър, с постоянно късащ се кордаж, а на мен ми купи една детска нова, полска, алуминиева. 30лева. На кортовете имаше и машина за кордажи, но не беше евтино, 5-6 лева си бяха пари тогава.
Ските "западен спорт" ли са? Wink Никога не съм виждал толкова скиори на Витоша, както края на 70-те, началото на 80-те години.  Опашката за Романски е стигала до върха на първия пад на пистата - повече от 200м. По-дребните се пререждахме Simple Smile, към децата имаше по-толерантно отношение.

П.С. Забравих да спомена - семейството ми беше от крайно бедните.

# 419
Има голяма разлика между "баща ми ме водеше да играем тенис" - където си е плащал и не е било евтино, но му е харесвало и е искал да ви достави радост и другата част " тренирах тенис и бях с картотека в Левски" - където всичко беше безплатно - ракети, маратонки ( един вид адидас годишно 😃, анцунг), топки, кордажи, треньори, дори двуразови тренировки - яки връзки трябваха, бяха деца на бивши спортисти или на някое началство близки. Баш за тенис никога не са ходили да ги събират от ученическия чин за разлика от плуване и плувни спортове, лека атлетика, хапбал и т.н. и по- бюджетни и масови спортове.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 16:35 от mauigirl

Общи условия

Активация на акаунт