За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 983
  • 289
  •   1
Отговори
# 60
Според мен режимът преди бебето да е на минимум 2, а по-добре и 1 дрямка е напълно излишен и само води до нерви. Че дори и на една дрямка да е, пак не е задължително да работи режимът и има смисъл, ако детето ходи на ясла примерно. В това число слагам и следене на интервалите за будуване, които са някакви средни стойности за груб ориентир според възрастта. Според мен и те по-скоро водят до стрес. Много по-лесно е да се водим по бебето и когато иска да спи, да спи. Може като се съберат два часа будуване както е по интервала, да се мъчим да слагаме бебето да спи, като то не иска, или пък може това време да го прекараме в игри с бебето и разходки. Може например да сложите бебето в раницата и да излезете на разходка и то като е готово, ще заспи, а и вие си правите упражнения междувременно с носенето.

Много ми харесва книгата The Little Discontented Baby Book на д-р Памела Дъглас. Не видях да има превод на български, но я има в Амазон. В общи линии съветът и е да се радваме на бебето, пък то като заспи, ще заспи и така. И като бебето недоволства и нищо не действа, изкарайте го навън и това често е достатъчно. Тя е и автор на програмата Посум за сън

https://possumssleepprogram.com/

В общи линии, единственото "правило" е да будите бебето всяка сутрин по едно и също време долу-горе и веднага да го изложите на светлина, за да се рестартира циркадният ритъм.

Белият шум е супер, но той е най-ефективен при новородени. На 4 месеца може да помогне при заспиване, а също и по врвме на сън, но не е такъв моментален ефект както при едно новородено

# 61
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебето ми е на 4 месеца и много трудно заспива, опитвам се да следи интервалите за будуване да не превишават 2 часа. Приспивам я в гнездото като давам биберон и люлея с краката гнездото, понякога мрънка, плаче, но заспива. Напоследък грам не иска, плаче, давам бибероната, тя я вади с ръка, плаче и пак я търси, безкраен кръговрат едно и също. Не мога и режим да направя, понякога заспива в 19-20 вечерта, става в 3-4 да яде и спи до 7-8 сутринта, понякога заспива чак към 22:00, става към 5-6 да яде и после спи до 10-10:30 сутринта. Къде бъркам, трябва ли режим да спазвам, да я будя. Имате ли ритуал за сън.  Всякакви съвети ще са ми от ползва.  На апаптирано мляко е.
Може да попитате в тази тема Даниела Атанасова консултант по детски сън.

https://bg-mam.ma/t/1389633

Тегаво е наистина с режимите, но ако имате някакви насоки как да процедирате може да закърпите положението.

# 62
Момичета, на 3 месеца сме и ни предстоят вторите ваксини. Миналия месец минахме леко с отпадналост 12 часа и лека температура около 37.9 ректално. Педи ни препоръча подготовка с хомеопатия:
3 дни преди и 3 дни след ваксината по 3 таблетки Шуслерови соли 2 и 4 а в деня на ваксината по 3 таблетки 2,3 и 4, разтворени в малко преварена вода.
Някой ползвал ли е и има ли наблюдения?🤔🩷

PS: Zimk, знам какво ще кажеш🙈😅

# 63
Според мен няма нужда от шуслерови соли и какъвто и да е вид подготовка за ваксина. Панадол под ръка, ако вдигне над 38.

# 64
При нас третите ваксини /вече не помня кои бяха по име/ се понесоха с висока температура и давах само Панадол.
Бях се притеснила доста, понеже за първи път ми се случваше дете да вдига температура от ваксина.

# 65
С нищо не съм подготвяла децата за ваксини. По принцип е нормално да вдигнат температура, това е знак, че имунната система е активирана и ваксината си върши работата. Не бих давала нищо, освен ако детето не вдигне опасно висока температура, 38.5 - 39 градуса.

# 66
Момичета, на 3 месеца сме и ни предстоят вторите ваксини. Миналия месец минахме леко с отпадналост 12 часа и лека температура около 37.9 ректално. Педи ни препоръча подготовка с хомеопатия:
3 дни преди и 3 дни след ваксината по 3 таблетки Шуслерови соли 2 и 4 а в деня на ваксината по 3 таблетки 2,3 и 4, разтворени в малко преварена вода.

При последната ваксина, която биха на дъщеря ми също направих тази схема, но с други хомеопатии, тъй като частната ни педиатърка е квалифициран хомеопат( изключително добър) та и се доверявам за всичко на нея, детето ми е на 7м и досега всичко сме борили само с хомеопатия, панадол бебе съм давала веднъж до сега.

# 67
Би ли споделила с какви хомеопатии?
И как понесе ваксината след тях?
Притеснявам се, че в тези има лактоза и пшеничено нишесте макар и в минимални дози, все пак не е захранена още, а този глутен...

При последната ваксина, която биха на дъщеря ми също направих тази схема, но с други хомеопатии, тъй като частната ни педиатърка е квалифициран хомеопат( изключително добър) та и се доверявам за всичко на нея, детето ми е на 7м и досега всичко сме борили само с хомеопатия, панадол бебе съм давала веднъж до сега.

# 68
Здравейте. Преди време писах, че след боледуване малкото ми дете намали млечните си хранения от 5 на 4, а нямаше нито едно заместено хранене, защото изяждаше по няколко лъжици твърда храна. Сега проблема се задълбочи и малката изведнъж отказа да се храни от бутилка, а храненето с лъжичка е може би макс до 50 гр. в петък едва успях да и дам 4 пъти малко мляко, а вчера едва 2 пъти. Водата, която пие не знам какво количество е защото доста бива изплювана. Четох статии по въпроса с отказа на биберон в интернет за съвети и дори и дадох нурофен в слючей че нещо я боли. Основното, което ме притеснявам е за приема и на течности, който вече не мога да следя. Искам да и върна млечните хранения, поне да си дояжда с мляко. Знам, че сме за лекар вече, но тука пиша, за съвет, ако има друга мама изстрадала като мен. Реве ми се вече.

# 69
Аз мисля бях писала, ние по препоръка на педиатърката даваме 5 гранули туя 9сн май беше, в деня преди ваксината, а може и още 5 в същия ден, но не съм давала повече от 5 предния ден.

Притеснявам се, че в тези има лактоза и пшеничено нишесте макар и в минимални дози, все пак не е захранена още, а този глутен...

3 дни преди и 3 дни след ваксината по 3 таблетки Шуслерови соли 2 и 4 а в деня на ваксината по 3 таблетки 2,3 и 4, разтворени в малко преварена вода.

# 70

3 дни преди и 3 дни след ваксината по 3 таблетки Шуслерови соли 2 и 4 а в деня на ваксината по 3 таблетки 2,3 и 4, разтворени в малко преварена вода.

Да, разбира се
Silicea 9CH
Thuya occidentalis 9CH
Nux vomica9CH
По 5 гранули , разтворени в малко вода

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 12:19 от Molishein

# 71
Фрида на колко месеца е детето?
За млякото единствения ми съвет е ако успявате в просъница да ѝ го пробутате.

# 72
Здравейте. Преди време писах, че след боледуване малкото ми дете намали млечните си хранения от 5 на 4, а нямаше нито едно заместено хранене, защото изяждаше по няколко лъжици твърда храна. Сега проблема се задълбочи и малката изведнъж отказа да се храни от бутилка, а храненето с лъжичка е може би макс до 50 гр. в петък едва успях да и дам 4 пъти малко мляко, а вчера едва 2 пъти. Водата, която пие не знам какво количество е защото доста бива изплювана. Четох статии по въпроса с отказа на биберон в интернет за съвети и дори и дадох нурофен в слючей че нещо я боли. Основното, което ме притеснявам е за приема и на течности, който вече не мога да следя. Искам да и върна млечните хранения, поне да си дояжда с мляко. Знам, че сме за лекар вече, но тука пиша, за съвет, ако има друга мама изстрадала като мен. Реве ми се вече.

На колко месеца е бебето? Пробвали ли сте различни шишета и размери биберони? Или да давате млякото в чаша, със сприцовка, сламка?

Възможно ли е да е алергия? Ниското желязо води до слаб апетит, изследвали ли сте феритин и хемоглобин?

# 73
Благодаря за отговорите Бла Бла и Тessaria. От вчера реших проблема като давам пюрета от най-течните с лъжичка, чиято дръжка се пълни. Малката не е отказала нито едно до сега. Тя е на 1 година и когато 6еше на 6, 7, 8 месеца ядеше с тази лъжица, но после спря и си хапваше едва-едва. Буквално изяждаше няколко лъжици и затова беше на АМ. Сега излиза, че съм заместила всички хранения от раз. Не си го преставях така. Днес ще се пробвам да дам млякото с по-мек биберон.
Давах мляко с преходна чаша, но малката госпожица го изплю, същото стана и с биберона на кикабуу. От сламка още не е схванала как да пие, макар че показвам. Преди и давах АМ в просъница, но в събота успях само два пъти а вчера едва след като се върнахме от спешното, озверяла от глад малката изпи 40 мл само сутринта и през ноща и давах но тя стискаше устни или както е заспала започва да реве и да се дърпа. Все още не съм и пускала изследвания. Скоро ще правим редовните и ще питам,ако желязо и феретин могат от пръст да се изследват, че да и вземат кръв от вената на челото ми се вижда страшно.
Дежурната педиатърка каза, че са възпалени венци и ни изписа гел за венци.

Тук да попитам, която майка ги е ползвала, как поставяте гелчето - само с пръст ли го нанасяте на венеца или става и като се сложи на биберон-залагалката

# 74
Ако е зле с храненето, сигурно и показателите ще са ниски. Хубаво е да ги видите. Аз изследвах желязо, феритин и жск с кръв от пръста. Не знам дали да им вярвам на резултатите, но тя си се храни добре.
Давай от сламка. Бързо ще се научи за 2/3 дни. Моето момиче не успя да свикне да пие от тия преходни чаши с човка. Като й дадох шише със сламка, тогава вече започна да пие вода като хората. Смятам скоро да почна да я тренирам да пие и от нормална чаша като съм взела силиконова, за да не си наранява зъбките в началото.

Общи условия

Активация на акаунт