За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 23 199
  • 758
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
Бебе на 4 месеца само на кърма не е акало вече 5 - ти ден, има си напишкани памперси и коремчето му е меко. Чета че било нормално за кърмачета, така ли е??
Притеснявам се , досега не се е случвало.. Педиатърката не ми е отговорила все още..

# 706
Здравейте,
Бебе на 4 месеца само на кърма не е акало вече 5 - ти ден, има си напишкани памперси и коремчето му е меко. Чета че било нормално за кърмачета, така ли е??
Притеснявам се , досега не се е случвало.. Педиатърката не ми е отговорила все още..
Правете масажи на бебето, вижте видеа за такива в ютуб. Иначе, нормално е, но все пак не е желателно. Яжте сушени сини сливи, круши, разхлабващи неща, за да премине през кърмата.

# 707
Моля препоръчайте гелчета при никнене на първи зъбки (бебето е почти на 4 месеца). Днес взех от аптеката gengigel и калогел, но не знам дали са достатъчно добри и дали няма нещо още по-ефикасно?

Не бих слагала никакви гелчета, в много държави са забранени, защото е лесно да се предозира с тях. Ибупрофен наистина помага, но той може да се пие чак след 6 месеца. Засега само парацетамол може. Дайте гризалки от хладилника или даже такива за от фризера - студеното облекчава.
Здравейте,

По принцип не е проблем изобщо. Но може да пробвате ей този масаж:

https://youtu.be/Fcn6gVX5y4I?si=WMmPFxamT5QKsOQX

# 708
Здравейте, бебчето ми е на 12 дни , храни се с АМ Hipp Combiotic, по 60мл ,понякога изпива и 70-80, не издържа 3 часа в никакъв случай, понякога става след час , друг път на 2 часа след като е пил мляко.Затова е трудно да изградим режим.
 Давам за коликите Инфакол и Еспумизан Комфорт по препоръка на педиатър и Биогайа. Притесняваме плача му, който е много интензивен понякога в продължение на 2-3 часа. Предимно беше вечер, а сега започна през деня и вечерта,почти през целия ден плаче. Започна и да спи много накъсано през деня събужда се на час, два. Въпроса ми е дали го прехранвам, или остава гладен ? Или са просто колики ?

Последна редакция: нд, 15 фев 2026, 12:33 от CvetielinaD

# 709
Здравейте, бебчето ми е на 12 дни , храни се с АМ Hipp Combiotic, по 60мл ,понякога изпива и 70-80, не издържа 3 часа в никакъв случай, понякога става след час , друг път на 2 часа след като е пил мляко.Затова е трудно да изградим режим.
 Давам за коликите Инфакол и Еспумизан Комфорт по препоръка на педиатър и Биогайа. Притесняваме плача му, който е много интензивен понякога в продължение на 2-3 часа. Предимно беше вечер, а сега започна през деня и вечерта,почти през целия ден плаче. Започна и да спи много накъсано през деня събужда се на час, два. Въпроса ми е дали го прехранвам, или остава гладен ? Или са просто колики ?

Ориентировъчни количества на 12 дни
На едно хранене:
60 – 90 мл АМ
обикновено на всеки 2.5 – 3 часа
това прави около 8 хранения за 24 часа
Общо за 24 часа:
приблизително 480 – 720 мл на ден
Това съответства на препоръките на организации като Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия, които често изчисляват нуждите и според теглото.
По-точна формула според теглото
Новородените имат нужда от около:
150 мл мляко на килограм тегло за 24 часа
Примери:
3.0 кг бебе → около 450 мл/ден
3.5 кг бебе → около 525 мл/ден
4.0 кг бебе → около 600 мл/ден
Разделя се на 7–9 хранения.
Признаци, че количеството е достатъчно
Бебето:
се успокоява след хранене
спи спокойно между храненията
има 6+ мокри пелени на ден
наддава тегло
Признаци, че може да не стига:
плаче скоро след хранене
търси още
суче лакомо и бързо изпива всичко
Признаци, че е много:
често връща голямо количество
подува се
изглежда неспокойно след хранене

# 710
Аз две неща със симетикон не бих давала.

# 711
Аз две неща със симетикон не бих давала.

Какво бихте ме посъветвали ?

# 712
Едно от двете или без.
Ако е с колики съм ползвала лактазен продукт и билкови от типа на газ бимби, чай съм правила също за бебета и пробиотик. Изкара доста леки месеци, колики е имала рядко.

# 713
Едно от двете или без.
Ако е с колики съм ползвала лактазен продукт и билкови от типа на газ бимби, чай съм правила също за бебета и пробиотик. Изкара доста леки месеци, колики е имала рядко.

При него коликите са много силни .

# 714
Бебето ми имаше силни колики до 10 месеца. Давах Био амика,Биогая,Лефакс и gripe water(нощните).Последните две си ги поръчвах от сайтове и определено от капките с еспумизан,Лефакса беше единствения,които помагаше да изкара газовете. Другото е масаж на коремчето,топли компреси и много гушкане.

# 715
Момичета, какви показатели могат да се изследват в 7ми месец с кръв от пръстчето? Пуснаха ни направление за ПКК и урина, но съм чувала, че и витамин Д3 може да се изследва? Бих искала да си доплатя, така и така ще я боцкат..🤔

# 716
Може, да.

# 717
Ние бяхме пускали и желязо и ЖСК.

# 718
И аз съм пускала желязо от пръста. Не знам колко е било вярно.

# 719
То зависи и в коя лаборатория отидете. Аз отидох с нагласа да пускам гореспоменатите, но от лабораторията(Лин@) ми казаха, че трябва да е венозна, съответно се отказах. В други лаборатории ще ви ги пуснат, но да, не се знае колко може да се разчита на резултати от пръстчето.

Общи условия

Активация на акаунт