Ситуацията е следната: имам бебе, което наскоро навърши 8 месеца.
До скоро развитието му протичаше без отклонения, докато не се прояви остра реакция след прием на жълтък. Наложиха се два последователни хоспитализации вследствие на обилно повръщане. При първото постъпване реакцията не беше разпозната като свързана с прием на жълтък (детето бе захранено с него приблизително две седмици преди проявата), а се предположи вирусна етиология.
Допълнително консултирахме детето с алерголог, който извърши кожно-алергичен тест. Резултатът беше отрицателен за алергия към яйчен жълтък.🤷♀
След тези събития детето категорично отказва прием на твърда храна – включително пюрета и каши – и вече повече от седмица се храни единствено с адаптирано мляко.
Все още не може да поддържа стабилна седяща поза без опора, не проявява опити за пълзене или лазене, а преди хоспитализацията се наблюдаваха начални опити за самостоятелно сядане. В момента може да стои по корем, извършва ротации във всички посоки и се обръща от по корем по гръб и обратно, но липсва прогрес в по-сложни двигателни умения.
Личният лекар към настоящия момент не счита, че има отклонение, но според мен съществуват основания за притеснение.
Не знам как да процедирам…