За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 8 071
  • 294
  •   4
Отговори
# 285
Здравейте, момичета!

Ситуацията е следната: имам бебе, което наскоро навърши 8 месеца.
До скоро развитието му протичаше без отклонения, докато не се прояви остра реакция след прием на жълтък. Наложиха се два последователни хоспитализации вследствие на обилно повръщане. При първото постъпване реакцията не беше разпозната като свързана с прием на жълтък (детето бе захранено с него приблизително две седмици преди проявата), а се предположи вирусна етиология.

Допълнително консултирахме детето с алерголог, който извърши кожно-алергичен тест. Резултатът беше отрицателен за алергия към яйчен жълтък.🤷♀

След тези събития детето категорично отказва прием на твърда храна – включително пюрета и каши – и вече повече от седмица се храни единствено с адаптирано мляко.

Все още не може да поддържа стабилна седяща поза без опора, не проявява опити за пълзене или лазене, а преди хоспитализацията се наблюдаваха начални опити за самостоятелно сядане. В момента може да стои по корем, извършва ротации във всички посоки и се обръща от по корем по гръб и обратно, но липсва прогрес в по-сложни двигателни умения.

Личният лекар към настоящия момент не счита, че има отклонение, но според мен съществуват основания за притеснение.
Не знам как да процедирам…

# 286
Самата клечка я стисти и завърти в пръсти, разтегли надолу малко памучето. Намокри я малко с физ и с въртеливи движения може да го изкараш.
Не знам дали обяснявам добре, но избягвам аспиратора по този начин плюс пинсетка за сополки (засъхналите с нея дърпам).

# 287
Нямам такава пинсетка, а моята е бая широка и няма да влезе…

Опитах това с памучетата и клечките, но се страхувам, че ще отиде навътре.

# 288
Не, не с друга изобщо не пробвай. Онази е със заоблени краища, пластмасова…
Къде да отиде? Кое да отиде? Сополчето и да отиде назад просто ще го преглътне.

# 289
Isabelle, не мисля, че му има нещо на детето, изглежда и педиатърът ви не е притеснен. Нищо от написаното не е сериозно отклонение от нормата. Бебето е преживяло голям стрес с тези хоспитализации, дай му време да се съвземе.

# 290
Основното ми притеснение е свързано с отказа от твърда храна. До този момент бебето нямаше изцяло заместено хранене, като непосредствено преди хоспитализацията беше започнало да достига необходимото количество пюре за едно хранене.
Колебая се как най-правилно да наваксам, за да не пропусна подходящия период за въвеждане на останалите алергени – глутен, риба и млечни продукти.
Препоръката на алерголога беше да не ги въвеждам в един месец, ама то като ми отказва всичко-как да стане…

# 291
Моето бебе на 11м и има дни, в които категорично отказва твърда храна заради зъбите, може да започнете да предлагате млечни, моето киселото мляко много го харесва, защото му е студено и явно си охлажда зъбите.

# 292
Основното ми притеснение е свързано с отказа от твърда храна. До този момент бебето нямаше изцяло заместено хранене, като непосредствено преди хоспитализацията беше започнало да достига необходимото количество пюре за едно хранене.
Колебая се как най-правилно да наваксам, за да не пропусна подходящия период за въвеждане на останалите алергени – глутен, риба и млечни продукти.
Препоръката на алерголога беше да не ги въвеждам в един месец, ама то като ми отказва всичко-как да стане…

Нормално е след такова състояние да отказва храна. Не насилвайте детето. Ще вкарате и другите групи храни. Не е задължително да е всичко в определен прозорец, за да не получи алергия. Няма гаранция от това. Просто изчакайте детето да се възстанови и продължете бавно със захранването. Няма бърза работа.

# 293
  • Пловдив
Вторият ми син прояде твърда храна около годината. Преди това само хвърлях. Редовно плюеше или хапваше 3 лъжица и това беше. Не съм го назорвала. Имаше един период, където бях спряла и да предлагам. В един момент просто започна да яде. Замести от раз храненията като около два месеца търсеше АМ при заспиване.

# 294
Здравейте, да попитам относно прегледите при ортопед и нефролог, които се правят на 6 месеца, дали могат да се отложат за седмия. Оказа се, че днес като звънях за записване на час за всички добри лекари най-ранните са в края на декември когато бебето ще е вече 7++ месеца. Дори не знам направление дали могат да ми дадат тогава.

Плюс-минус един месец не е фатално.

Общи условия

Активация на акаунт