За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 15 204
  • 539
  •   2
Отговори
# 480
  • Пловдив
В НЗОК е зададено по този начин, вероятно затова започнахме да плащаме ехографа при ортопед.
Клинично изследване за дисплазия на тазобедрените стави с определяне на риска от дисплазия - 2 пъти, при навършване на 1-месечна и 4-месечна възраст

Докато при нефролога си е
Ехографско изследване на отделителна система - еднократно на шестмесечна възраст.

# 481
Нашата педиатърка само за ортопед ни е давала направление и насочвала, а помня с първото дете, че и на ехограф ходихме. Трябва ли да я попитам изрично, предвид, че вече е на 10месеца и за някои от прегледите, за които пишете, времето е минало?

# 482
Мами помощ!

Някоя мама със злоядо бебе? Не само за твърди храни, но и за мляко. Винаги е яла наполовина на другите бебчета, няколко пъти е намалявала количествата драстично, но на 7 месеца и половина да яде 500 мл храна общи ми се струва много малко.

# 483
Ами моята яде на 4 часа, няма нощни хранения (освен като не е в криза на растежа), винаги яде оскъдно😀 все се притеснявам, ама в крайна сметка и да искам, тя не иска, дави се, бута, плаче, повръща ако й тикам шишето. Утре става на пет месеца, започнах днес захранване, ще я видим. Ама си е такава. Пък си наддава, жизнена, весела, много активна.
Характер от корема ми още.
Последните дни събира по 550-600 мл за 24 ч АМ. За две седмици покрай регресията вкара едно хранене в 22-23ч и си викам разгеле, ще има повече мл за денонощие и сега пак си се върна към нормалния режим. Не мога да я храня на 3-3:30ч, тя още в края на третия месец мина на 4ч интервал.
Аз дори не знаех и я тъпчех, мислейки, че има друг проблем. Изпадаше в истерии, накрая я оставих да поспи и казах, че ще я чакам да си огладнява и да си покаже кога. Сега като е гладна отдалече отваря уста за шишето, ако приключи заключва устните и край, та има и такива бебенца.

# 484
Момичета, има ли как да проверя издадени направления на бебка, които все още не са използвани? (За текущия месец, тоест не са изтекли).
В НЗОК с пик кода ми от НАП виждам само вече минали прегледи и съответно усвоени направления.
Но как да проверя дали ни е издадено такова, преди да идем при специалист?

# 485
  • Пловдив
В приложението е-здраве, родителят има достъп до досиетата на децата до 18 годишна възраст

# 486
Ами моята яде на 4 часа, няма нощни хранения (освен като не е в криза на растежа), винаги яде оскъдно😀 все се притеснявам, ама в крайна сметка и да искам, тя не иска, дави се, бута, плаче, повръща ако й тикам шишето. Утре става на пет месеца, започнах днес захранване, ще я видим. Ама си е такава. Пък си наддава, жизнена, весела, много активна.
Характер от корема ми още.
Последните дни събира по 550-600 мл за 24 ч АМ. За две седмици покрай регресията вкара едно хранене в 22-23ч и си викам разгеле, ще има повече мл за денонощие и сега пак си се върна към нормалния режим. Не мога да я храня на 3-3:30ч, тя още в края на третия месец мина на 4ч интервал.
Аз дори не знаех и я тъпчех, мислейки, че има друг проблем. Изпадаше в истерии, накрая я оставих да поспи и казах, че ще я чакам да си огладнява и да си покаже кога. Сега като е гладна отдалече отваря уста за шишето, ако приключи заключва устните и край, та има и такива бебенца.

Нашата мадама днес е на 340 мл мляко и 110 грама пюре. 😬

# 487
Еми явно ще иска пюре😀 сигурно ще се регулират в един момент. Ако си качва и е добре, какво повече да искаме😀

В ездраве на мен ми излиза още откакто родих, на моето бебе профила. От там може да следиш дали са издадени направления, рецепти, дали са изпълнени (то и за теб де, като цяло).
Имунизационния календар също.

# 488
Здравейте, имам въпрос към майките на момчета. Синът ми е на 1 месец, като се роди и двата тестиса му бяха еднакво големи, но от седмица ми прави впечатление, че левият е по-малък. Значително по-малък, не си въобразявам. Някой има ли опит, нормално ли е? Дали и другият ще се намали. Имам някакъв спомен, че на първата консултация педиатърката каза, че бебетата се раждат с оток на тестисите и би трябвало да изчезне, но не помня с подробности. След десетина дни сме на консултация и ще я питам, но сега малко се притеснявам.

# 489
Здравей! Не мисля, че имаш повод за притеснение. И ние бяхме така. Единият тестис все едно се подуваше, доста по-голям от другия. Това е вероятно физиологично хидроцеле и при вашето бебче, течност се задържа, но отшумява отсамо себе си
 Много бебета го имат. И наистина няколко месеца и отшумя при нас.

# 490
Здравейте,сина ми е на 14 месеца и от по-малко от месец,започна да опира палеца в безименния пръст,средния или показалеца на едната ръка,понякога и на двете. Когато го прави държи другите си пръсти леко свити.Сякаш си масажита пръста,или нещо такова.Прави ми впечатление,че го прави най-често като е изморен,или като се загледа,но и през деня. Като се опитам да му ги изпъна се дърпа и си продължава. Вечер докато го кърмя,също прави нещо с ръцете си под завивката. Звънях на лекарката,тя не се притесни,но аз се тревожа. Случвало ли се е при вашите бебета и какво мислите за това?

# 491
Здравейте, бебето ми е на 4,5 месеца и се чудя откога е удачно да спра да стерилизирам, може ли да споделите вие кога сте спряли?

# 492
Моя мъник е на 5+ и мисля в 6ти месец да почна да разреждам - първата седмица да стерелизирам 2 пъти, втората 1 път и след това край. Макар че и от раз да се направи не мисля, че ще е проблем. По принцип и сега да спра няма да е голяма драма, защото ръчичките му пипат всичко и след това са му в устата Satisfied

# 493
Аз около седмица след като навърши 6м спрях да стерилизирам шишетата всеки път, а след още седмица директно спрях изцяло, а защото захранвам от края на 4м
/началото на 5ти, то купичките и лъжичките му ги измивах с гореща вода и бебешкото веро, то така продължих и шишетата. Той така или иначе обарва и лапа всичко, като го сложа на земята на килимчето каквото му беше в обсега му стигаше в устата.

# 494
По принцип се стерилизира, защото между млякото и бебешката слюнка се образуват бактерии, а не защото вече лази и лапа всичко. На мен не ми пречеше и го правих до годинката някъде. Не съм фанатик на тема вируси и бактерии, но не виждах защо да спирам. Иначе нейните прибори до скоро ги мих само с бебешко веро. Сега, както дойде. Като ми свърши бебешкото веро не смятам да купувам повече.

Общи условия

Активация на акаунт