Пране на кожени, лачени и латексови дрехи

• 609
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, мами. People Bride With Veil

Мъчи ме един много деликатен въпрос. Имам много кожени дрехи - панталони, поли, рокли, къси панталонки и 1 блузка. Ще съм ви изключително благодарна, ако ми помогнете да разбера как най-правилно се перат кожените дрехи - от истинска (естетвена) кожа и изкуствена (еко) кожа. Wear Dress Wear Bikini Wear High Heel Wear Jeans

Трябва ли да се перат в пералня на бърза или бавна центрофуга, или да се изпират на ръка с хладка вода. Използвате ли белина, прах за пране или сапун, когато перете кожените дрехи. Nature Boom Nature Fire

Страхувам се да не се свият, напукат, протъркат, избелеят или смачкат след намокрянето и съхненето след това на простора. Nature Zap

Как поддържате кожените дрехи лъскави и блестящи? Мажете ли ги с вазелин за кожа, крем или други подобно субстанции? Nature Sparkles

Благодаря предварително за отговорите!

Целувки! Kiss

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:18 от Moderator1

# 1

Мъчи ме един много деликатен въпрос. Имам много кожени дрехи - панталони, поли, рокли, къси панталонки и 1 блузка. Ще съм ви изключително благодарна, ако ми помогнете да рязбера как най-правилно се перат кожените дрехи - от истинска (естетвена) кожа и изкуствена (еко) кожа. Wear Dress Wear Bikini Wear High Heel Wear Jeans

Трябва ли да се перат в пералня на бърза или бавна центрофуга или да се изпират на ръка с хладка вода. Използвате ли белина, прах за пране или сапун, когато перете кожените дрехи. Nature Boom Nature Fire

Страхувам се да не се свият, напукат, протъркат, избелеят или смачкат след потапянето им във водата и съхненето след това на простора. Nature Zap

Как поддържате кожените дрехи лъскави и блестящи? Мажете ли ги с вазелин за кожа, крем или други подобно субстанции? Nature Sparkles

Целувки! Kiss
Не се перат, ако може само на хическо чистене се дават, но и там има риск да ти ги съсипят. Затова дрехи от кожа освен горни(якета, палта, манта) други не се купуват и носят иначе стават само за едно две обличания и са за хвърляне.

# 2
По принцип на химическо чистене се носят. Иначе баба ми ми е казвала, че може да се забърсват с течен парафин (от аптека), който защитава кожата и я прави да изглежда по-свежа и лъскава.

# 3
  • София

Мъчи ме един много деликатен въпрос. Имам много кожени дрехи - панталони, поли, рокли, къси панталонки и 1 блузка. Ще съм ви изключително благодарна, ако ми помогнете да рязбера как най-правилно се перат кожените дрехи - от истинска (естетвена) кожа и изкуствена (еко) кожа. Wear Dress Wear Bikini Wear High Heel Wear Jeans

Трябва ли да се перат в пералня на бърза или бавна центрофуга или да се изпират на ръка с хладка вода. Използвате ли белина, прах за пране или сапун, когато перете кожените дрехи. Nature Boom Nature Fire

Страхувам се да не се свият, напукат, протъркат, избелеят или смачкат след потапянето им във водата и съхненето след това на простора. Nature Zap

Целувки! Kiss
Не се перат, ако може само на хическо чистене се дават, но и там има риск да ти ги съсипят. Затова дрехи от кожа освен горни(якета, палта, манта) други не се купуват и носят иначе стават само за едно две обличания и са за хвърляне.

Здравейте!

Много Ви благодаря за отговора! Да, като се замисля наистина кожени панталони, поли, гащвризони и рокли не се купуват, защито като се изперат и после не стават за носене, както казахте Вие.

Искам само да попитам - имате ли все пак поли, рокли и панталони от кожа? Ако да, как ги поддържате да са лъщящи през зимата? Мажете ли ги с нещо? Как кожените дрехи се предпазват от солта и водата, които пръскат по кожата, когато ходите по мокрите улици през студените месеци?

Благодаря предварително за отговора.

Лек ден!

# 4
Много хора си перат дрехите от естествена кожа, обсъждано е многократно в други теми.
Пускате ги на програма за деликатни тъкани, ниска температура (30° или по-малко), с много омекотител, сушите на сянка далеч от пряк източник на топлина. Също трябва много да внимавате да не се намокрят повторно, докато се сушат.

# 5
Питай патило, т.е най-добре моторист/магазин за мотоекипировка/мотофоруми. Перат се, за предпочитане на ръка с хладка вода и бебешки сапун, суши се на сянка, стайна температура и далеч от нагреватели (съхне с дни!). Като изсъхне напълно, се маже с естествено масло/крем за ръце/специализиран препарат за кожа (последните също от мотомагазини). Това за естествената, изкуствената е PVC и няма смисъл да се маже.

# 6
  • София
Аз си нося дрехите от естествена кожа на химическо. Дрехите от изкуствена кожа пера на деликатна програма с препарат за вълна и коприна и след това суша на закачалка.

# 7

Здравейте!

Много Ви благодаря за отговора! Да, като се замисля наистина кожени панталони, поли, гащвризони и рокли не се купуват, защито като се изперат и после не стават за носене, както казахте Вие.

Искам само да попитам - имате ли все пак поли, рокли и панталони от кожа? Ако да, как ги поддържате да са лъщящи през зимата? Мажете ли ги с нещо? Как кожените дрехи се предпазват от солта и водата, които пръскат по кожата, когато ходите по мокрите улици през студените месеци?

Благодаря предварително за отговора.

Лек ден!
[/quote]
Имала съм манта и кожена пола, но преди много, много години, когато такива бяха на мода. Почиствах само подплатата с мокра кърпа и мек сапун, а после само с чиста вода и накрая със сухи, чисти кърпи. Горната част - кожата почиствах също с навлажнена кърпа и после със суха. Не съм ги мазала с нищо. След носене два -три сезона едното манто го занесох на хим. чистене и там го съсипаха. Кожата стоеше като надраскана на места. После всичко изхвърлих. От тогава не нося кожи. ММ има яке и шуба и тях така поддържам. Сега може би има по-модерни препарати за поддържка, но пак ще стават само за връхни дрехи. Панталони, елечета и поли не са ми хигиенични и не бих носила. Синът ми има якета от изкуствена кожа и си ги пере в пералня на 30 градуса и суши на закачалка на сянка.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 16:24 от Fatalina

# 8
  • София
Здравейте отново, мами People Bride With Veil

Имам въпрос към вас относно държането на кожените поли и панталони в гардеробите ви - тях по какъв начин закачате на окачалка:
1. на рамената на окачалката
2. защипвате полите на щипките на закачалката?

- Ако се защипват на острите зъби на щипките, кожата не се ли наранява, разкъсва или надупчва? Питам това, защото имам една много хубава дълга кожена тип "молив", но кожата ѝ е натисната от външната част на талията и се чудех как да възстановя натиснатото място... Disappointed Много ме е жал за кожената пола. Тя не го заслужава това, но предишната собственичка е била доста безкомпромисна с нея и не я е жалила изобщо... Disappointed Relieved

- Бих окачала кожените поли и панталони на рамената на закачалките, но кожената материя много се разтяга около местата, на които е окачена и кожата се разширява прекалено много и се деформира. При по-продължително висене на закачалката, ще се напукат и няма да стават за носене, нали? Nature Zap

Вие по кой от двата начина държите кожените си дрехи? Wear Dress

Благодаря предварително.

Целувки! Kiss

# 9
Повечето имат дръжки/примки от вътрешната страта и ги закачам на кукичките на закачалка.
Които нямат ги държа сгънати, както плетените дрехи.

# 10
  • София
Повечето имат дръжки/примки от вътрешната страта и ги закачам на кукичките на закачалка.
Които нямат ги държа сгънати, както плетените дрехи.

Привет!

Вие имате ли кожени дрехи? Мачка ли се кожата, ако стои прибрана в шкаф/гардероб сгъната?

Целувки!

# 11
Имам и от естествена, и от изкуствена кожа. Ако се държат сгънати дрехите, остава сгъвка, но се отпуска, не е перманентна. Най-добре е да си ползвате примките, разбира се.
Връхните дрехи ги държа на закачалка най-стандартно.

# 12
  • София
Естествена кожа пера в пералня, с препарат и програма за деликатно или ръчно пране, нормална центрофуга (800-1000 за тези програми). Пера си кожените якета, разни меки чанти, една пола от ест, кожа, портмонето... Нямам поражения. Изкуствена кожа нямам, но и да имах, не бих рискувала с пране. Също дрехи от изкуствена кожа не бих държала сгънати, вероятно при сгъвката ще се нацепи и изрони, както става с колани и дръжки на чанти. С истинската няма проблем.

# 13
  • София
Имам и от естествена, и от изкуствена кожа. Ако се държат сгънати дрехите, остава сгъвка, но се отпуска, не е перманентна. Най-добре е да си ползвате примките, разбира се.
Връхните дрехи ги държа на закачалка най-стандартно.

Здравейте отново Simple Smile

Виждам, че имате сериозен опит и знаете как да се справяте с кожените дрехи. Wear Womans Clothes

Понеже и аз обичам дрехите от кожа, моля, споделете какви кожени дрехи от естествена и изкуствена кожа имате. Искам само да обменим опит, защото не всяка дама обича и носи лъскави дрешки Wear Dress

Какви модели и кройки предпочитате и имате:
- къси или дълги
- тесни или свободни и разкроени
- с копчета, джобове и ципчета или изчистени / дълги ципове от горе до долу или с шлицове (цепки)

Благодаря предварително!

Желая лек ден.

Целувки! Kiss

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 09:22 от Силвия Стратиева 2

# 14
Изкуствената кожа се рони от претъркване. Когато седи сгъната в шкафа, не се търка активно в нищо, така че няма цепене и изронване по ръба на сгъването.
В момента имам кожени якета и поли от естествена и изкуствена кожа. Преди съм имала и панталони, но сега съм дебела и не успявам да си намеря, иначе за зимата са екстра, че не събират мъхчета от вълнените дрехи.
Що се отнася за блясък и лъскавост- аз предпочитам матов зъвършек, така че не мога да коментирам как да си направите дрехите да стоят по-лъскави, но по този въпрос вече Ви посъветваха по-нагоре.
Чантите и обувките също си ги пера, не им се кланям много-много, но тях пера на ръка, да за пазя пералнята 😄

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 09:23 от kikithealien

Общи условия

Активация на акаунт