Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 23 541
  • 687
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
На мен АГ ми препоръча да не се ваксинирам против коклюш, но предполагам всичко е индивидуално.

# 106
Това е безотговорен съвет, каква е причината?

# 107
  • Sofia
Това е безотговорен съвет, каква е причината?
В понеделник съм отново на преглед и ще попитам за подробности. Доколкото разбрах, може би ще ми изтеглят раждането в период, в който се слага ваксината. Ще пиша пак, за да съм точна.

# 108
Какви ваксини докато сме бременни момичета? Абсурд.

# 109
Какви ваксини докато сме бременни момичета? Абсурд.

Никакъв абсурд не е. Ваксината за коклюш и за RSV предпазва бебето, след като се роди, докато е прекалено малко за собствена ваксина. Коклюшът е много опасен за новородените. За RSV няма одобрена ваксина за бебета, но той също е много опасен за бебетата. Хубаво е и за грип да се сложи ваксина, защото грипът е много опасен за бременните също.

На бременните не може да се слагат живи ваксини като тези за шарките.

# 110
  • Melmak
Аз се ваксинирах за сезонния грип. Обсъдих го с АГ и тя каза, че е напълно ок. Рядко боледувам, но ако ме хване грип и бременна трябва да го преживея на единия парацетамол, мерси!
За RSV не бях запозната, лекарката ми ме посъветва да помисля по въпроса. Ваксината дава имунитет на бебето после. Обмислям да я сложа, но по-нататък, защото се прави в определен период.

# 111
  • Телиш/Плевен
Никой не може да гарантира как ще реагира съответният организъм, нито пък има кой да поеме отговорност, ако се получи усложнение след ваксина. По тази причина, както и защото не се правят достатъчно клинични проучвания върху бременни и кърмещи жени, има лекари, които не искат да поставят ваксини на бременни и кърмещи. Аз също не бих си сложила в това състояние.
Ваксините за грип нещо не понасят добре на моя организъм и не си слагам вече. Най-тежките ми боледувания са били точно в годините, в които съм слагала ваксината, та заради това и заради реакцията на организма ми след поставянето, разбрах, че няма смисъл при мен.

# 112
Никой не може да гарантира как ще реагира съответният организъм, нито пък има кой да поеме отговорност, ако се получи усложнение след ваксина. По тази причина, както и защото не се правят достатъчно клинични проучвания върху бременни и кърмещи жени, има лекари, които не искат да поставят ваксини на бременни и кърмещи. Аз също не бих си сложила в това състояние.
Ваксините за грип нещо не понасят добре на моя организъм и не си слагам вече. Най-тежките ми боледувания са били точно в годините, в които съм слагала ваксината, та заради това и заради реакцията на организма ми след поставянето, разбрах, че няма смисъл при мен.

Попринцип е така, но конкретно за тази ваксина има много проучвания,  ваксината се използвана от много години в много държави, това че не се прави в България не значи, че не се прави изобщо и няма медицинска литература и опит по тази тема.
То и никой няма как да ми даде гаранция ако не сложа, че детето няма да хване коклюш първите два месеца и как би се развило.
Не казвам да е задължителна, но да им информираност и вариант. Всеки да има право да се информира и най-вече АГ да информират (не задължават). При мен за сега и АГ, ЛЛ и специалиста на ФМ я препоръчаха.
В момента си има кампания за безплатна ваксинация на бременни срещу коклюш.
2024 имаше две починали новородени под 2 месечна възраст от коклюш.
А 2025 си имаше и бум на коклюш в началото на годината.
Проблема е липсващата реимунизация за възрастни и те разпространяват вируса много.

# 113
Как ще няма изследвания, според вас как се одобряват ваксините? С изследвания, и да, върху бременни жени също. За кърмещи пък съвсем - повечето лекарства не са даже проблем при кърмене, за ваксините да не говорим.

Рискът от болестта е многократно по-голям. Грипът дава много усложнения на бременни и на бебета. Не е просто настинка, не че настинката е приятна по време на бременност.

А коклюшът е голям риск за новороденото.

https://youtu.be/S3oZrMGDMMw?si=d6xMk4bX4VkPKx4O

Вижте този клип и преценете искате ли това да е вашето бебе? Рискът от не ваксинирането е това, рискът от ваксината - несъществуващ

# 114
  • Сан Франциско
При нас в Калифорния ваксината за коклюш е силно препоръчителна за бременни, защото както е вече споменато - тя предпазва бебетата, а 96% от смъртните случаи от коклюш са на новородени. Ваксината е задължителна за деца, за да ходят на училище. Има в последните години скок на случаите, защото родители, които си учат децата вкъщи са решили да не я слагат. Да, ама тези деца пак излизат и се смесват с другите и извън училище и така.

# 115
  • Телиш/Плевен
То и никой няма как да ми даде гаранция ако не сложа, че детето няма да хване коклюш първите два месеца и как би се развило.
Не казвам да е задължителна, но да им информираност и вариант. Всеки да има право да се информира
Същото казах и аз, но с други думи. Пълна гаранция няма за нищо в този живот, а информация има достатъчно и всеки може да прочете и да реши за себе си как да постъпи, какъв риск да поеме и т.н.

# 116
Не казвам да е задължителна, но да им информираност и вариант. Всеки да има право да се информира
Същото казах и аз, но с други думи. Пълна гаранция няма за нищо в този живот, а информация има достатъчно и всеки може да прочете и да реши за себе си как да постъпи, какъв риск да поеме и т.н.

Да де, но ако детето ми се разболее от коклюш преди ваксинацията аз трябва да поема отговорност, че не съм се опитала да го предпазя реално Simple Smile това е важно да сме информирани за полза/ вреда. В случая особенно при зимно бебе, батко в градина за мен ползата от ваксината е в пъти по-голяма.

# 117
Здравейте, искам да закупя инхалатор за бебета и деца. Бихте ли ми препоръчали.

# 118
  • Телиш/Плевен
Здравейте, искам да закупя инхалатор за бебета и деца. Бихте ли ми препоръчали.
В тази тема се обсъждат покупките за бебето - https://bg-mamma.com/?topic=1814464

# 119
В средата на октомври си сложих противогрипна ваксина - 2 дни болки около мястото на убождането.

Началото на месец ноември си сложих ваксина против коклюш - сложена е в София, в мед. център Малчовците. Не знаех че има кампания за безплатно слагане, но в РЗИ срещу предварително записан час и амболатпрен лист, съдържащ г.с. слагат по тази програма.

След два дни ще си сложа и RSV - отново в Малчовците.

Предпочитам да знам, че съм направила всичко, което зависи от мен, за да предпазят бебето, отколкото после да съжалявам (имам батко на 3, който си боледува).

Не разбирам защо в България бременна и кърмеща жена се смята за нещо нищожно, което не може да се лекува... Има толкова неща съвместими с двете състояния, просто трябва да се седне и да се провери...

Общи условия

Активация на акаунт