Майчинството счетоводно - 102

• 12 773
  • 346
  •   2
Отговори
# 105
Много неразбрано пишете, но отговарям на частта, която горе-долу разбрах:
Бащата може да излезе "майчинство" т.е. да му го прехвърлите след като бебето навърши 6 месеца. Това означава обаче, че няма как да ходи на работа - отпуск за раждане на дете означава, че получаващият обезщетението си седи вкъщи и гледа детето, а доколкото разбирам вие нямате това предвид, а искате само да вземате обезщетението на база неговата заплата, вместо на вашата. Това няма как да стане, или поне не законно.

# 106
Аз се включвам по първата част - горе долу разбрах. Когато сте в изпитателен срок (в полза на работодателя или в полза и на двете страни), работодателя може да ви освободи по всяко време, дори и по време на болничен/отпуска. Така че няма смисъл да отклонявате куриера.

# 107
  • Melmak
Дами, имам въпрос относно 45 дневния. На каква база се изчислява? Имам ПИК от НОИ, като сложа дата на термин ми изчислява среднодневно възнаграждение и съответно 90% от него. Въпросът е как да разбера като 135 дни са болничен колко ще получавам тогава?

# 108
Дами, имам въпрос относно 45 дневния. На каква база се изчислява? Имам ПИК от НОИ, като сложа дата на термин ми изчислява среднодневно възнаграждение и съответно 90% от него. Въпросът е как да разбера като 135 дни са болничен колко ще получавам тогава?

Мисля, че е среднодневното възнаграждение по работните дни в месеца. Ако среднодневното е 100лв, а работните дни в месеца 20 - 20х100=2000лв за месеца

# 109
От първия ден на 45 дневния сте в майчинство

# 110
Момичета, аз от 19та седмица съм в болничен. Как ще ми се отрази на майчинството? Счита ли се за доход?

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 09:03 от ЗЛОДЕИДА

# 111
  • Sofia
Моят въпрос е следният, възможно ли е да се върна на работа само за един или два дни в периода след раждането до изтичането на полагаемите дни за това? На непрекъсна ТД съм.

# 112
Много неразбрано пишете, но отговарям на частта, която горе-долу разбрах:
Бащата може да излезе "майчинство" т.е. да му го прехвърлите след като бебето навърши 6 месеца. Това означава обаче, че няма как да ходи на работа - отпуск за раждане на дете означава, че получаващият обезщетението си седи вкъщи и гледа детето, а доколкото разбирам вие нямате това предвид, а искате само да вземате обезщетението на база неговата заплата, вместо на вашата. Това няма как да стане, или поне не законно.
напротив, ще си стой вкъщи за 6 мес.в майчинство, въпросът е да го доосигурявам т.е.той да се самоосигурява като консултант (работи на заплата над 20 г.стаж има,  и взима около 2500 чисти т.е е на около 3 брутни.,за да хване максиума, аз на работа ще съм е ясно. Аз ако се самоосигурявам на макс.осиг.доход и за ОЗМ т.е.вс.рискове без безработица от 16.11.25 вчера се записах, (ходих в АВ), 12 мес.ще имам работено преди термина, и 15 мес.от последните 24 мес.в осиг.за ОЗМ. Смятам да не излизам в болнични, ще работя от вкъщи (СОЛ).
(Не мога на излезна сега на платено обещетение за оставане без работа (нямам 12 от последните 18 мес., а само 3 г.от последна безработица), а Заповедта  за освобождаването ми от работодателя ме чака вече в Спиди.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 11:29 от izina

# 113
  • В полите на Пирин планина
Момичета, аз от 19та седмица съм в болничен. Как ще ми се отрази на майчинството? Счита ли се за доход?

Няма как да знаем, без осигурителните доходи за 18 месеца назад.
Времето в отпуск за общо заболяване се зачита за осигурителен стаж и осигурителният доход е осреднен на база тези 18 назад преди първия болничен.

# 114

Времето в отпуск за общо заболяване се зачита за осигурителен стаж и осигурителният доход е осреднен на база тези 18 назад преди първия болничен.

А може ли да не се ползва болничен ? И кога точно ще са тези 18 мес.назад? За да може НОИ все пак да изплаща първата и втората година? Т.е ,ако имам 12 раб.мес.до Термина?

# 115

Имам си непрекъснати осигуровки от 14 години. Стаж имам. Въпросът ми е дали месеците през които съм в болничен ще се считат за стаж и като изчисляват майчинството дали там ще има сумата от болничния, да не да не се брои той.

# 116
  • В полите на Пирин планина
Не е сумата на болничния / обезщетението.
Както съм написала времето се зачита са осигурителен стаж.
Доходът за този период е осреднения доход, от който се изчислява обезщетението, на база 18 месеца назад.
Събират се доходите на тези 18 месеца, преди излизане в болничен, делят се на сумата от работните дни за този период и се получава средно дневния брутен и нетен осиг. доход. 80% от брутния се сравнява с нетния и се взема по-ниската сума.

# 117
Аха. Да, разбрах. Тоест тази сума си влиза в изчисленията за майчинството. Защото се бях притеснила. Аз съм с термин началото на април и исках да си работя, но 2 пъти карах тежко вируси, чак до системи в болницата стигнах и следващия ме гинеколог ме накара да изляза в болнични.

# 118
  • Благоевград
Здравейте! Родих на 23.09.2025 г. Третият болничен от личния лекар на детето до остатъка от 135 дни ми е от 04.11.2025 г. до 05.01.2026 г.
Кога и какви плащания трябва да очаквам?

# 119
Началото на декември за дните от ноември; началото на януари едно плащане за целия декември и след това за 5 януари. Това при положение, че се го предали ведната и съответно работодателя към НОИ. Това може да следите с ПИК в сайта на НОИ.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 18:10 от Мануна

Общи условия

Активация на акаунт