Майчинството счетоводно - 102

• 12 773
  • 346
  •   2
Отговори
# 240
Някой знае ли къде изчезна опцията за проверка на болничните - дали са подадени от работодател и кога ще се изплатят? Досега проверявах на този линк, но сега не я виждам.

https://www.nssi.bg/administrativno-obslujvane/epeu/e-uslugi-i-s … vki/po-egn-i-pik/

# 241
Някой знае ли къде изчезна опцията за проверка на болничните - дали са подадени от работодател и кога ще се изплатят? Досега проверявах на този линк, но сега не я виждам.

https://www.nssi.bg/administrativno-obslujvane/epeu/e-uslugi-i-s … vki/po-egn-i-pik/
Услугата беше активна до 31.12, но не знам с какво ще бъде заменена или просто ще я обновят.

# 242
Здравейте! През последните 24 месеца съм работила и към момента продължавам да работя на трудов договор, с непрекъснати здравни осигуровки.
Интересувам се, при евентуално излизане в болничен, да кажем от 5-тия месец на бременността, поради естеството на работата ми, дали това ще повлияе негативно върху размера на майчинството, което ще получавам през първата година след раждането?
Благодаря предварително!

# 243
Здравейте! През последните 24 месеца съм работила и към момента продължавам да работя на трудов договор, с непрекъснати здравни осигуровки.
Интересувам се, при евентуално излизане в болничен, да кажем от 5-тия месец на бременността, поради естеството на работата ми, дали това ще повлияе негативно върху размера на майчинството, което ще получавам през първата година след раждането?
Благодаря предварително!
Не би следвало да повлияе. Майчинството от 45 дневния болничен нататък винаги се изчислява на база осигурителен доход за 24 месеца назад.

# 244
  • Варна
Здравейте! Скоро ще започне втората година от майчинството ми, но съм отново бременна. Искам да попитам мога ли да изляза в болничен за бременността (вероятно по-изгодно чисто финансово), вместо да използвам втората година майчинство и изобщо какви опции имам в моят случай ? Благодаря.

# 245
  • София-Младост
Можете. Имате право на 180 дни непрекъснати за една календарна година.

# 246
Здравейте!

Бременна съм в 5г.с., но се очаква проблемна бременност тъй като имам цервикална недостатъчност (скъсена шийка на матката). Работя като учител в държавно училище, но договорът ми не е постоянен (изтича на 10.09.26 г.) Знам, че имам право на 180 дни болничен  и 45 дни преди термин. Термина ми е г/д на 01.09.26г. След като договорът ми изтече какво се случва? Ако съм постоянно в болнични това ще повлияе ли в размера на майчинството?
Все още не съм казала на шефката, че съм бреминна, но това, че ще й го сервирам в средата на учебната година може да я вбеси и да ми направи много мръсотии 😖

# 247
  • В полите на Пирин планина
Какво означава "да прави мръсотии"? Има си закон за тази работа.
Ако още от сега се вземат болнични листове, то тези 180дни няма да стигнат. Трябва да се явите на ТЕЛК за продължение.
След изтичане на срока на договора, то той се прекратява автоматично. Ако вече ползвате отпуск за бременност и раждане, то ще си получавате обезщетение до изтичане на 410 дни, но времето не се зачита за осигурителен стаж. След това вече няма да може да ползвате отпуск за гледане на дете, защото няма да сте осигурено лице.

# 248
@lady Brinne, О, всичко мога да очаквам от тази жена. Най-вече психически тормоз.

От коя седмица ще мога да изляза в болничен и тези 180 дни да ми стигнат?

Т.е. аз и да не искам може да се наложи да взема болничен. Ако ми направят серклаж едва ли ще мога да издържа 8 часов работен ден на крака.

# 249
180-те дни са без прекъсване за съответата календарна година и са приблизително 6 месеца, т.е. горе-долу от  12-та седмица ще стигнат.

# 250
45 дни преди термин започва майчинството, което не е към тези 180 дни. Сметнете си кога Ви е термина, върнете 45 дни назад и до тази дата пребройте 180 дни. Аз съм в болничен от 8-ма седмица поради усложнения и ми стигнаха перфектно, но моя термин по документи и ултразвук се различаваше и на всеки преглед бях в различна седмица. Постоянно си броях дните и се стресирах ще ми стигнат ли, понеже работя в детска градина, също с недоброжелателна директорка, отделно забременяхме към 3-4 колежки накуп и отношението беше леко враждебно.

# 251
Благодаря, момичета!

Мисля да ходя на работа поне до 12 седмица стига да няма усложнения...и някак си да поднеса новината и да няма голям отзвук понеже ще е трудно да намери заместник, (аз съм ресурсен учител) защото няма много специалисти.
Все пак най-важното е да износя здраво бебе, другото все някак ще се нагласи.

# 252
Здравейте! Терминът ми е 04.03.2026. Имам ползван болничен от 09.09. - 01.10. Последно проверявах в сайта на НОИ в края на октомври месец какво се очаква средно дневното възнаграждение за първата година майчинство и тогава показа 186,16лв (осигурявам се на максималния праг) и септември с болничния си излизаше на същата сума като останалите месеци. Реших сега пак да погледна справката и вече сумата е 77,16евро, което е 150,91 лв. Септември месец вече излиза с коригирана сума, разделена на работни дни и болничен. Мислех си, че ако няма промяна в осигурителния доход за последните 24 месеца, болничните не би следвало да променят майчинството. Благодаря за коментарите!

# 253
  • Melmak
Аз нямам болнични, моят термин е април месец. Извадих си пик от нои преди два месеца и имах една сума. Сега като отворя е по-малка. Не я превалутирам грешно. А също съм на максималния праг.

# 254
Здравейте! Терминът ми е 04.03.2026. Имам ползван болничен от 09.09. - 01.10. Последно проверявах в сайта на НОИ в края на октомври месец какво се очаква средно дневното възнаграждение за първата година майчинство и тогава показа 186,16лв (осигурявам се на максималния праг) и септември с болничния си излизаше на същата сума като останалите месеци. Реших сега пак да погледна справката и вече сумата е 77,16евро, което е 150,91 лв. Септември месец вече излиза с коригирана сума, разделена на работни дни и болничен. Мислех си, че ако няма промяна в осигурителния доход за последните 24 месеца, болничните не би следвало да променят майчинството. Благодаря за коментарите!

Аз нямам болнични, моят термин е април месец. Извадих си пик от нои преди два месеца и имах една сума. Сега като отворя е по-малка. Не я превалутирам грешно. А също съм на максималния праг.

Обезщетението за общо заболяване е на база 18 месеца назад, а обезщетението за бременност и раждане - на база 24 месеца назад. В максималния осигурителен доход има промяна през годините, т.е. ако сте били на него - има промяна, а не е една и съща сума за целия период от 24 месеца.
През 2025 г. той варира, като е 3750 лв. до 31 март (и през 2024 беше толкова), а от 1 април става 4130 лв.

Общи условия

Активация на акаунт