Майчинството счетоводно - 102

• 12 468
  • 331
  •   2
Отговори
  • София

Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

За всички консултанти:  
Ала-Бала; Lady Brinne; Elfita; Viva 123; pantera666; Шана; ДейзиГ; Стики Flowers Hibiscus

Memo Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки
Memo  Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й)

Telephone Receiver Телефонни номера, e-mails  и адреси на офисите на НОИ в страната, където може да искате информация и да задавате своите въпроси - Контакти

Pencil2 Необходими документи за обезщетенията - Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство

Pencil2 Във форума
- Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ

Pencil2 Справки може да си правите в сайта на НОИ с ПИК- персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ може да получите безплатно срещу лична карта.Nature Zap

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Например:
Pencil2  "Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за  … т и раждане"

Pencil2 Справка за това на какви суми са ви осигурявали –
"Справка за социалното осигуряване"
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

Pencil2 Справка за изплатените болнични -
"Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО ч … НОИ по ЕГН "
Pencil2 справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
[url.https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/]"Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и  помощи от ДОО"[/url]

Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

# Болнични за Общо заболяване (всички различни от 45-дневния болничен за бременност и последващите за раждане)
КСО чл.41 - Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, .... от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# Болнични за Бременност и раждане
КСО чл.49 - Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Кога се изплащат болнични? - Счетоводството/работодателят представя в НОИ документите до 10-то число на месеца следващ месеца, в който вие сте му предоставили болничния/декларацията.(т.е.ако вие предадете болничен през септември, то работодателят има срок до 10-ти октомври да го подаде в НОИ).Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

Link Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Link Какво включва майчинството?

Link Застъпване на майчинства

Link Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г.

Link Данъчни облекчения за деца

Link Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Предходна тема: Тема 101

# 1
Здравейте,
Имам лек казус с 3тия болничен [от 135 дни]

1ви болничен -42 дни [19.09-30.10]
Вториат ми го издадоха 72 дни,[ педиатъра на детето] до 10.01.2026 , но според сестрата трябва да е до 09.01.2026 [71 дни]

Термин при гинеколога 13.10 , [първия ден на болничния трабваше да е 29.08 но не съм излизала. Изгубих 21 дни. Сега остатъка от 24 +48 дава 72
Проблемът е че на болничния от болницата пише термин 12.10
Та се чудя кое е вярното 71 или 72 болничен ми трябва.

# 2
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Имам лек казус с 3тия болничен [от 135 дни]

1ви болничен -42 дни [19.09-30.10]
Вториат ми го издадоха 72 дни,[ педиатъра на детето] до 10.01.2026 , но според сестрата трябва да е до 09.01.2026 [71 дни]

Термин при гинеколога 13.10 , [първия ден на болничния трабваше да е 29.08 но не съм излизала. Изгубих 21 дни. Сега остатъка от 24 +48 дава 72
Проблемът е че на болничния от болницата пише термин 12.10
Та се чудя кое е вярното 71 или 72 болничен ми трябва.

Според това, което пише като термин на БЛ, т.е. 12.10.2025 се изчислява. Според този термин би следвало да излезете на 28.08. в болничен 45 дни преди термин. Губите дните до 18.09., които са 22 дни, т.е. последния БЛ трябва да е 71 дни. Ако си държите на другия термин, то следва да идете в болницата да го коригират и преиздадат.

# 3
  • Melmak
Здравейте! Извадих си ПИК днес за НОИ. Прибирам се сега и опитвам да вляза - не работи.
Каква може да е причината? Въвеждам правилно кода.

# 4
  • София-Младост
Здравейте! Извадих си ПИК днес за НОИ. Прибирам се сега и опитвам да вляза - не работи.
Каква може да е причината? Въвеждам правилно кода.
Къде точно влизате и какво ви дава след въвеждане на кода?

# 5
  • Melmak
Здравей, ала бала, благодаря за отговоря, смених браузера и стана.

# 6
Сигурно е коментирано, но не съм влизала от месеци. Дали знаете за майка, която сама отглежда детето си (бащата не го е припознал, разделени са с майката), има ли някаква допълнителна помощ от социалните? (освен еднократната за раждане на дете и детските надбавки)

# 7
Здравейте. Ще бъда самотна майка (сама ще си отглеждам детето). По постоянен адрес се водя при баща ми и дядо ми ако има значение. По настоящ се водя при баба ми. Имам ли право освен на майчинството на някакви социални помощи?

# 8
Помощи за отопление вземах аз преди години с първата ми дъщеря. Бях самотна майка.

# 9
За да ми стигне болничният до преди 45 дни преди раждане/ термин от коя седмица мога да изляза болничен най - рани

# 10
За да ми стигне болничният до преди 45 дни преди раждане/ термин от коя седмица мога да изляза болничен най - рани
Сметнете си 180 календарни дни преди датата на започване 45дневния.

# 11
Помощи за отопление вземах аз преди години с първата ми дъщеря. Бях самотна майка.
Ще споделите ли повече? По закон се водя самотна майка и не знаех, че има такава помощ.

# 12
Отивате в социалните с дохода ви, те ще ви кажат имате ли право.

# 13
Здравейте,
Имам проблем с работодателя си, че не желае да ми подаде последния болничен в НОИ.
Изпратила съм го на 20.10.2025 до ден днешен не са го подали към НОИ. Първо уж изгубили оригинала, после пак преиздадения болничен не го били получили от куриера уж в куриера била вината, после ми обясняваха, че понеже не съм го прикачила и в системата на фирмата (по мейл или в една програма) заради това не бил подаден. Въпреки всичко, което направих пак не е подаден в системата на НОИ.
Към кого мога да се обърна като институция? Писна ми да се занимавам с тях, а времето си тече и не мога без доходи да стоя.

# 14
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Имам проблем с работодателя си, че не желае да ми подаде последния болничен в НОИ.
Изпратила съм го на 20.10.2025 до ден днешен не са го подали към НОИ. Първо уж изгубили оригинала, после пак преиздадения болничен не го били получили от куриера уж в куриера била вината, после ми обясняваха, че понеже не съм го прикачила и в системата на фирмата (по мейл или в една програма) заради това не бил подаден. Въпреки всичко, което направих пак не е подаден в системата на НОИ.
Към кого мога да се обърна като институция? Писна ми да се занимавам с тях, а времето си тече и не мога без доходи да стоя.

Срокът за подаването му в НОИ е до 10.11.2025. До тогава няма основание за каквито и да било оплаквания.
Уверете се само, че наистина е получен от работодателя през октомври.

Общи условия

Активация на акаунт