Майчинството счетоводно - 102

• 12 646
  • 340
  •   1
Отговори
# 45
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Днес с АГ сметнахме, че между последния болничен с ЛКК и 45-дневния преди раждане имам дупка от 1 ден, който тя ми предложи да запълня с отпуска. Проблем ли е това чисто документално и ще се отрази ли много зле на майчинството, при положение, че заплатата ми последната 1 година и 2 месеца ще е близо до минималната, а преди това не съм била на трудов договор известно време?
Благодаря!

Никакво отрицателно влияние няма да има.

# 46
Здравейте, някой има ли представа колко време след представянето на болничните в НОИ от работодателя, излизат в системата за справка? Става въпрос за 45-дневния болничен. Предаден е на работодателя още на 21.10. Ясно ми е, че срокът за представяне в НОИ беше до вчера, но днес като вляза на справки и не излиза в системата. Та, трябва ли да звъня да питам какво става или има някакъв срок, в който се обработват и тогава се качват в системата?

# 47
Забелязала съм, че излизат в справката 1-2 дни след подаване
Здравейте, някой има ли представа колко време след представянето на болничните в НОИ от работодателя, излизат в системата за справка? Става въпрос за 45-дневния болничен. Предаден е на работодателя още на 21.10. Ясно ми е, че срокът за представяне в НОИ беше до вчера, но днес като вляза на справки и не излиза в системата. Та, трябва ли да звъня да питам какво става или има някакъв срок, в който се обработват и тогава се качват в системата?

# 48
Здравейте!
Имам следния казус:
Забременях чрез инвитро и по принцип нямах намерение да си взимам болничен след трансфера, но се разболях малко преди него и  предпочетох да си остана вкъщи, за да се излекувам. След положителния тест продължих болничния, тъй като работя с деца и се страхувах да се върна в тази среда. 180-те дни, които ми се полагат, със сигурност няма да ми стигнат, тъй като го започнах много рано.
Имам следните въпроси:
1. Как се процедира след това с ТЕЛК-а?
2. Тези 180 дни за година ли са, следователно от 01.01 наново ли почват да се броят?
3. Ако прекъсна болничния за 1 седмица и се върна на работа, тези 180 дни наново ли ще почнах да се броят?
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 01:57 от Fifoni_

# 49
Здравейте, болничен и майчинство се зачитат изцяло за трудов стаж, нали?  Въпросът е по време на болничен и бременност влияе ли на сумата/обезщетенията от НОИ процентът за прослужено време, изчислен от фирмата или тоъ влияе самж върху заплата за реално отработено време, когато майчинството свърши. Благодаря!

# 50
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам следния казус:
Забременях чрез инвитро и по принцип нямах намерение да си взимам болничен след трансфера, но се разболях малко преди него и  предпочетох да си остана вкъщи, за да се излекувам. След положителния тест продължих болничния, тъй като работя с деца и се страхувах да се върна в тази среда. 180-те дни, които ми се полагат, със сигурност няма да ми стигнат, тъй като го започнах много рано.
Имам следните въпроси:
1. Как се процедира след това с ТЕЛК-а?
2. Тези 180 дни за година ли са, следователно от 01.01 наново ли почват да се броят?
3. Ако прекъсна болничния за 1 седмица и се върна на работа, тези 180 дни наново ли ще почнах да се броят?
Благодаря ви предварително!

НМЕ:
Чл.6 (5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

Не започва да се прои наново, независимо от прекъването. Нужно е явяване на ТЕЛК, според мен, ако се надвишат 180-те дни.

Здравейте, болничен и майчинство се зачитат изцяло за трудов стаж, нали?  Въпросът е по време на болничен и бременност влияе ли на сумата/обезщетенията от НОИ процентът за прослужено време, изчислен от фирмата или тоъ влияе самж върху заплата за реално отработено време, когато майчинството свърши. Благодаря!

Процентът за професионален опит формира осигурителния доход на лицето, така че влияе върху размера на изчисленото обезщетение.
Честно казано не разбирам точно какво питате.

# 51
Здравейте, бременна съм в 26 г.с. и досега ЛКК ми издаваше болнични ( един първичен и две продължения) с диагноза Заплашващ аборт. След 26 г.с. лекарката ми обясни, че диагнозата вече трябва да е друга и така от ЛКК ми издадоха нов първичен болничен, като изрично ми казаха, че е първичен заради новата диагноза. Проблема е, че от страна на работодателя се твърди, че независимо от новата диагноза, трябвало да бъде отново продължение и за тях не било проблем да го пратят в НОИ, но от там щели да го върнат, тъй като не бил продължение. Имате ли някаква информация дали това е така? Благодаря предварително! Simple Smile

# 52
И на мен някъде там ми смениха диагнозата от "заплашващ аборт" на "лъжливо раждане", но просто си ми беше ново 30-днввно продължение с ЛКК. Ако не се бях загледала, нямаше да разбера, че диагнозата е сменена.

# 53
Здравейте, бременна съм в 26 г.с. и досега ЛКК ми издаваше болнични ( един първичен и две продължения) с диагноза Заплашващ аборт. След 26 г.с. лекарката ми обясни, че диагнозата вече трябва да е друга и така от ЛКК ми издадоха нов първичен болничен, като изрично ми казаха, че е първичен заради новата диагноза. Проблема е, че от страна на работодателя се твърди, че независимо от новата диагноза, трябвало да бъде отново продължение и за тях не било проблем да го пратят в НОИ, но от там щели да го върнат, тъй като не бил продължение. Имате ли някаква информация дали това е така? Благодаря предварително! Simple Smile
Ако няма прекъсване в дните е продължение, независимо, че диагнозата е друга. От НОИ ще го върнат като грешно издаден.
Ако примерно стария болничен е до петък, а новия започва от понеделник с нова диагноза - тогава е първичен, независимо от това, че не сте имали работен ден (паднало се е събота и неделя).

# 54
Здравейте, мами! Моля за малко помощ и разяснение… бременна съч в 6 г.с. Не работя от май месец (т.е. Около 5 месеца). Въпросът ми е, ако започна нова работа сега, колко време трябва да работя, за да взема майчинство??
И друг въпрос - ако се самоосигурявам и си плащам сама осигуровките и прочие, без да постъпвам на работа, ще имам ли пак право на майчинство?

# 55
Трябва да сте на работа в момента в който излизате в болничния преди майчинство. Или да се самоосигурявате, но не просто да си плащате здравните, ами да сте регистрирана като самоосигуряващо се лице и да плащате всички видове осигуровки. За случая трябва да имате някаква регистрирана дейност на свободен договор в периода и издадени фактури.

# 56
Аз имах смяна на диагнозата в края на бременността. От "заплашващ аборт" на "лъжливо раждане", като не съм имала прекъсване.

# 57
Здравейте. След почти 2г майчинство, имам натрупан платен годишен отпуск. Ползвах една част, но все още имам почти 30 дни. По закон каква част мога да прехвърля за следващата година и има ли изискване определена част да бъде задължително "изчистена" тази? Благодаря.

# 58
Здравейте!
Имам един глупав въпрос относно размера на майчинството.
 Ще прикача снимка, може ли са ми обясните, изчислената сума по работните дни ли се умножава или по календарните дни в месеца?

# 59
Работни

Общи условия

Активация на акаунт