Майчинството счетоводно - 102

• 12 595
  • 339
  •   4
Отговори
# 60
Но така се получава по-малка сума от колкото при болничния, как е възможно това?

# 61
Болничният също е на работен ден. Ако имате предвид 45 дневния болничен, той се изчислява на същата база като майчинството.

# 62
Не, не. Болничен към 12г.с., не преди термин. Платиха ми по 65лв, а сега изчисленото ми майчинство е 62лв.

# 63
Болничен за общо заболяване е 80% от среднодневното брутно възнаграждение  за последните 18 месеца. 45 дневния болничен преди термин и майчинството след това се изчислява 90 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за последните 24 месеца от датата на започватето му. Ако имате ПИК за НОИ, ще видите дневното изчисление, сред това го умножете по брой работни дни за месеца и ще имате сумата, която ще получите за конкретния месец.

# 64
В 45-дневния влиза ли и датата на термина? АГ каза, че свършва предния ден като го смятахме.

# 65
Не. Свършва той и на следващия ден е термина
В 45-дневния влиза ли и датата на термина? АГ каза, че свършва предния ден като го смятахме.

# 66
Моят термин е на 11.12, а 45-дневния ми е до 10.12.2025.

# 67
Здравейте!
Имам следния казус:
Забременях чрез инвитро и по принцип нямах намерение да си взимам болничен след трансфера, но се разболях малко преди него и  предпочетох да си остана вкъщи, за да се излекувам. След положителния тест продължих болничния, тъй като работя с деца и се страхувах да се върна в тази среда. 180-те дни, които ми се полагат, със сигурност няма да ми стигнат, тъй като го започнах много рано.
Имам следните въпроси:
1. Как се процедира след това с ТЕЛК-а?
2. Тези 180 дни за година ли са, следователно от 01.01 наново ли почват да се броят?
3. Ако прекъсна болничния за 1 седмица и се върна на работа, тези 180 дни наново ли ще почнах да се броят?
Благодаря ви предварително!

НМЕ:
Чл.6 (5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

Не започва да се прои наново, независимо от прекъването. Нужно е явяване на ТЕЛК, според мен, ако се надвишат 180-те дни.

Здравейте, болничен и майчинство се зачитат изцяло за трудов стаж, нали?  Въпросът е по време на болничен и бременност влияе ли на сумата/обезщетенията от НОИ процентът за прослужено време, изчислен от фирмата или тоъ влияе самж върху заплата за реално отработено време, когато майчинството свърши. Благодаря!

Процентът за професионален опит формира осигурителния доход на лицето, така че влияе върху размера на изчисленото обезщетение.
Честно казано не разбирам точно какво питате.

Според мен жената пита дали майчинството би паднало, ако ползва болнични (преди 45 дневния). Според мен няма да падне, защото НОИ взима предвид за майчинството осигурителния доход от трудовия договор, а не намаления такъв от болнични. Моля някой по-добре запознат да сподели.

# 68
  • В полите на Пирин планина
Отлично знам как се изчисляват обезщетенията за общо заболяване и в последствие за бременност и раждане. Жената пита за клас прослужено време, който сега се нарича процент за професионален опит...

# 69
Момичета, бременна съм в 6м, ако изляза в болничен сега- това до колко ще се отрази на размера на майчинството?
Сега ме осигуряват на около 1400лв, как се променя сумата, ако съм в болничен?

# 70
80% от Брутното възнаграждение

# 71
80% от Брутното възнаграждение
Да, това ясно, но нали за майчинството са важни последните 24м преди термин, месеците в болничен ще намалят ли предполагаемата сума?

# 72
Те също са доход. Не мисля, че ще намалят нещо.

# 73
Може ли някой да ми обясни за данъчните облекчения за деца. Как може таткото да се възползва? Каква е процедурата? До каква възраст? Бебчо е на 10 дена и една приятелка счетоводителка ми спомена за тази възможност, ни не знаеше повече

# 74
Интересно каква счетоводителка "не знае повече".

За тази година още не са го обявили, но предполагам че ще е като предишните. Работещите на трудов договор имат право да им  бъде възстановена част от данъка, който са платили през годината за всяко непълнолетно дете. За едно дете - 600лв, за две - 1200. Подава се декларация пред работодателя през декември или догодира март-април в данъчната декларация пред НАП.
Това говорим, ако през годината родителят е работил и внасял ДДФЛ.

Общи условия

Активация на акаунт