Майчинството счетоводно - 102

• 12 727
  • 345
  •   5
Отговори
# 75
Моят съпруг вече попълни декларацията при работодателя.

# 76
Интересно каква счетоводителка "не знае повече".

За тази година още не са го обявили, но предполагам че ще е като предишните. Работещите на трудов договор имат право да им  бъде възстановена част от данъка, който са платили през годината за всяко непълнолетно дете. За едно дете - 600лв, за две - 1200. Подава се декларация пред работодателя през декември или догодира март-април в данъчната декларация пред НАП.
Това говорим, ако през годината родителят е работил и внасял ДДФЛ.
А ако детето се роди през декември, чак другата година ли може да се подаде тази декларация?

# 77
Момичета, някоя знае ли каква е вноската на месец, ако се водя на фиктивен трудов договор?
И колко време трябва да плащам?

# 78
А ако детето се роди през декември, чак другата година ли може да се подаде тази декларация?
Важи и за годината, в която е родено детето, и за годаната, в която е навършило пелнолетие, т.е. няма пречка за родено през декември дете да се ползва данъчното облекчение в пълен размер.

Момичета, някоя знае ли каква е вноската на месец, ако се водя на фиктивен трудов договор?
И колко време трябва да плащам?
Колко време да плащате за какво?
Много са ви общи въпросите, конкретизирайте.

# 79
Най-вероятно за осигуровки става дума.

# 80
Осигуровки, да

# 81
Те зависят от това на каква заплата сте подписали трудовият договор. А колко време ще ги плащате си зависи от вас. Ако искате и до последно се водете на работа, а ако искате след 2 месеца си пуснете болничен. По време на болничен и майчинство работодателите заплащат здравните ви осигуровки и сигурно ще искат да им възстановявате сумата щом само фиктивно ще ви наемат.

# 82
Здравейте, имам нужда от съдействие от някоя, която има повече опит с болничните листове. Издадоха ми болничен на 10.11 с диагноза Заплашващ аборт, а за причина са сложили злополука-нетрудова за 14 дни, като на 24.11 ще бъде удължен за 30 дни и така до край. Днес работодател ми праща имейл, че такъв болничен не може с такава причина за съответната диагноза не може да съществува- да ходя да го коригират. Още днес ще отида до АГ, но някоя сблъсквала ли се е с такъв казус досега? Знаете ли каква трябва да е причината за съответната диагноза, за да е коректна?

# 83
Здравейте, имам нужда от съдействие от някоя, която има повече опит с болничните листове. Издадоха ми болничен на 10.11 с диагноза Заплашващ аборт, а за причина са сложили злополука-нетрудова за 14 дни, като на 24.11 ще бъде удължен за 30 дни и така до край. Днес работодател ми праща имейл, че такъв болничен не може с такава причина за съответната диагноза не може да съществува- да ходя да го коригират. Още днес ще отида до АГ, но някоя сблъсквала ли се е с такъв казус досега? Знаете ли каква трябва да е причината за съответната диагноза, за да е коректна?
Вероятно е грешка на лекаря, издал болничния, защото злополука - нетрудова (код 06) е напълно нелогично основание при диагноза "заплашващ аборт" за излизане в продължителни болнични. Основанието трябва да е с код 01 - общо заболяване.
Занесете го да го коригира лекаря, защото дори работодателя да го подаде така в НОИ, от НОИ вероятно ще го върнат като грешен.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 12:42 от HoneyBee33

# 84
Вероятно е грешка на лекаря, издал болничния, защото злополука - нетрудова (код 06) е напълно нелогично основание при диагноза "заплашващ аборт" за излизане в продължителни болнични. Основанието трябва да е с код 01 - общо заболяване.
Занесете го да го коригира лекаря, защото дори работодателя да го подаде така в НОИ, от НОИ вероятно ще го върнат като грешен.

Така са ми го написали както казвате. Акушерката го писа докато говорих с лекаря и тъй като взимам за първи път изобщо не знаех какво трябва да пише.

# 85
Здравейте. Бременна съм в 12 г.с. Работата ми е в офис и е свързана с проекти, цени, кратки срокове. Като цяло физически съм добре, но на моменти ми е доста натоварващо. Отделно имам злобна и недоброжелателна колежка, която ме дразни изключително много и само върти интриги. В тази връзка искам да попитам как мога да си "открадна" почивни дни? Отпуската почти съм я изразходила. Чета, че имам право на 180 дни болничен, но трябва да е непрекъснат. Тоест явно не мога да си взимам болничен за по 5-6 дни например. Ако го прекъсна и се върна на работа, до колкото се информирах, това ще намали драстично обезщетението ми по майчинство, а последните години осигуровките ми са над максималния праг и няма да е много добре. Но пък психичното ми здраве все пак е по-важно. В същото време пък не бих искала да си стоя в нас до края на термина, защото ще се побъркам. Обичам с работата, но не и средата в момента. Няма вариант да ме преместят в друг офис/стая. Някакви други вратички има ли за "бягство"? Не знам как ще ви прозвучи всичко това, но на моменти наистина не издържам от нерви.

# 86
Защо болничният драстично да намаля обезщетението? Наистина ли е така?

# 87
Пълен лаик съм по темата и затова питам. Четох по-стари коментари назад в темата и това разбрах - от 10та седмица мисля беше, имам право на 180 дни непрекъснат болничен преди 45-дневвния такъв. Но ако дори един ден се върна на работа, тоест си прекъсна болничния, това щяло много да се отрази на обещетението. Това разбрах, може и да греша. Не ми стана ясно ако си взимам друг вид болничен - например от ЛЛ? Или от тук нататък болничните са от АГ само?

# 88
1. Прекъсването на болнични, теоретично, НЕ влияе на майчинството. Обезщетението за болнични е 80% от среднодневния осигурителен доход 18 месеца назад. Майчинството (от 45 дневния нататък) е 90% от среднодневното 24 месеца назад.

2. За да излезете болнични, каквито и да е, без основателна медицинска причина (защото "колежката ме дразни" не е основателна медицинска причина за болнични), е нужно да намерите лекар или ЛКК, който да се съгласи да наруши за вас закона и да си сложи главата в торбата, като ви пише фалшиви диагнози. Не дай Боже с тези фалшиви диагнози да дърпате дявола за опашката - "заплашващ аборт" не е нещо, с което да търсим изгода и да лъжем очебийно.

3. Фалшиви болнични за по няколко дни може да ви издава всеки - и личен лекар, и следящия АГ - такива за по няколко дни имате право на общо 40 дни за годината. Болнични от ЛКК са до 180 дни - може с прекъсване, може без.

4. Други "почивни дни" - можете след като изхабите платения отпуск да ползвате неплатен - 30 дни годишно със зачитане на трудов стаж, но при неплатен вече осигурителния доход пада и се отразява на майчинството.

Пробвайте да се преструктурирате на работа, говорете с шефа, друг офис, друг отдел, хоум офис, работа на график във време, когато колежката я няма, или някакъв друг компромисен вариант, за да се засичате по-малко. Ако непрестанно вземате болнични, още повече такива кратки и с прекъсвания, поставяте фирмата в кофти ситуация, защото нито сте дългосрочно отсъстваща, за да се назначи човек на ваше място по заместване, нито сте на 100% на разположение за да си вършите работата. Тоест хипотетично колежката ви ще бъде натоварена и с вашата работа за 5те дни в които отсъсхвате и следващите 5, в които сте на работа ще се драка и мърмори още повече. И това системно. Не мисля, че е ок. Ще си изнервите обстоятелствата допълнително. Като цяло не мисля, че болничен=дни за почивка. Болничния по дефиниция е "временна неработоспособност поради болест"... а не поради кофти колежки.

Успех все пак, дано намерите правилния за вас вариант.

# 89
Здравейте дами, извинявам се ако казуса ми така да го нарека не е за тази тема.
Бременна съм в почти 3ти месец и имам потребителски кредит като ми дърпат вноската от картата на 14то число от месеца. Понеже никога не съм излизала болничен и не знам кога се превежда по карта , а все още работя и не съм излязла в болничен за бременността. А фирмата, в която работя има преференциални условия в банката, от която съм теглила и ако пропусна или закъснея с 2 или 3 вноски ще ми се вдигне лихвата. За да не се стигне до там от банката вчера ми каза консултантката да питам някой, който знае кога горе-долу превеждат болничен и майчинстовото занапред да знам, ако трябва да си сменя датата за вноската. Надявам се да сте ме разбрали малко е дълго, не знам как да обясня по-кратко.☺️

Общи условия

Активация на акаунт