Майчинството счетоводно - 102

• 13 086
  • 354
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте!

От 29 декември съм в 45 дневния болничен. Искам да попитам кога мога да очаквам превод след като свърши самия болничен или преди това?
Зависи кога е подаден в НОИ. Ако сте го занесли на работодателя през месец януари срока да го подадат е до 10.02 и съответно може да очаквате превод няколко дни след това. Ако сте го занесли още на 29.12 то срока да го подадат е бил до 10.01. Ако обаче 45 дневния ви е първичен и имате 2 дни изплащане от работодател т.е. 29 и 30.12, то НОИ ви дължи обезщетение за дните след 05.01, които при всички положения ще изплатят след изтичане на месеца.

# 346
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

От 29 декември съм в 45 дневния болничен. Искам да попитам кога мога да очаквам превод след като свърши самия болничен или преди това?

Този болничен се плаща на части. 2 работни дни от 12,2025 ще платят през януари 2026, а частта за януари през февруари, а остатъкът - като изтече БЛ.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 19:21 от Lady Brinne

# 347
Ако не е първичен ,защото преди него съм била пак болничен, но е даден декември на работодател,  а той го пуска в нои януари месец, кога ще получа парите  за януарските дни ? За декемврийските дни получих заплащане на 14 януари днес.
Здравейте!

Зависи кога е подаден в НОИ. Ако сте го занесли на работодателя през месец януари срока да го подадат е до 10.02 и съответно може да очаквате превод няколко дни след това. Ако сте го занесли още на 29.12 то срока да го подадат е бил до 10.01. Ако обаче 45 дневния ви е първичен и имате 2 дни изплащане от работодател т.е. 29 и 30.12, то НОИ ви дължи обезщетение за дните след 05.01, които при всички положения ще изплатят след изтичане на месеца.

# 348
  • В полите на Пирин планина
След като изтече януари, естествено.

# 349
Ако не е първичен ,защото преди него съм била пак болничен, но е даден декември на работодател,  а той го пуска в нои януари месец, кога ще получа парите  за януарските дни ? За декемврийските дни получих заплащане на 14 януари днес.
НОИ никога НЕ изплаща обезщетения за НЕизтекъл период. Не може за болничен обхващащ 01-31 януари да получите пари на 20.01 например. Плащане за януари задължително след изтичане на януари.
За декември например, както сама написахте, сте получили пари чак на 14.01.

# 350
Болничния е от 18 декември до 31 януари,  нямам идея как винаги първото плащане ми е с датата на заплатата , уж работодателя вече не е обвързан с тези болнични, (а само с първичен). И всъщност един два дена може би след изтичане на януари ще преведат парите за януарските дни.

НОИ никога НЕ изплаща обезщетения за НЕизтекъл период. Не може за болничен обхващащ 01-31 януари да получите пари на 20.01 например. Плащане за януари задължително след изтичане на януари.
За декември например, както сама написахте, сте получили пари чак на 14.01.

# 351
НОИ си имат календар на плащанията. Нямат общо с работодател и заплатата ви, това е просто съвпадение най-вероятно.

Когато изтече януари, според календара ще ви платят сумата за януари. Ако имате ПИК код в новия портал може да видите и датата на ведомостта, когато от НОИ я изготвят.

# 352
Здравейте, търсих в темата, но не намерих информация по моя въпрос. Мога ли да запиша детето на ясла и да го пусна чак на следващата година, когато ми изтече втората година майчинство, но това без да повлияе на майчинството за втората година? Ако го запиша чак април догодина ще има няколко месеца до септември, когато ще трябва да съм в неплатен отпуск, а не ми се иска.

# 353
Здравейте, търсих в темата, но не намерих информация по моя въпрос. Мога ли да запиша детето на ясла и да го пусна чак на следващата година, когато ми изтече втората година майчинство, но това без да повлияе на майчинството за втората година? Ако го запиша чак април догодина ще има няколко месеца до септември, когато ще трябва да съм в неплатен отпуск, а не ми се иска.
Можете да запишете детето и да не го пуснете веднага и да не посещава месеци наред, заемайки евентуално мястото на друго дете, чиято майка има нужда детето й да е на ясла. Но няма да навлизам в моралния аспект от темата, не ви знам ситуациата.

Майчинството се прекъсва от деня, в който детето действително започне да посещава ясла. Дотогава ще си вземате пълната сума.

# 354
Много благодаря за отговора. В моя град има предостатъчно места и не е проблем от морална гледна точка ☺️

Общи условия

Активация на акаунт