Майчинството счетоводно - 102

• 13 866
  • 373
  •   1
Отговори
# 360
Ако не влезете с Пик на НОИ на всяка справка свързана с НОИ ще ви изписва, че няма данни.

Трябва да се влезе с ПИК на НОИ, за да имате достъп до справките.

# 361
Здравейте! В непрекъснат болничен съм от 30.09.2025г. с диагноза заплашващ аборт, след инвитро. Съответно 45-дневният трябва да започне да тече от 17.04.2026г., тъй като терминът ми е 01.06.2026г.
По мои сметки това са 199 дни. Доколкото съм запозната имам право на 180 дни непрекъснат болничен, но не знам как стои въпросът, когато периодът обхваща 2 календарни години.
Отделно кой “следи” в кой момент изтичат тези 180 дни и каква е процедурата след това за удължаване до 45-дневния? Към момента болничните ми се издават от МК Д-р Щерев, ако това има значение, и не съм го коментирала със следящото АГ.

# 362
Момичета, ще съм в болничен с диагноза заплашващ аборт до 21.02.2026г. От 28.02 ми започва 45 донесения болничен преди термина. Гинеколожката ме посъветва да си пусна отпуска  за дните от 21ви до 28ми, колкото работни има, за да не лежа пак в болницата. Според вас това финансово изгодно ли ми е?

# 363
Здравейте, изстича първата ми година майчинство и сега ще подам Заявление за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. От коя дата трябва да ми бъде изплащано обезщетението (родих на 23.01.2025 г., а дата на термина ми беше 07.02.2025 г.)?

# 364
Тубероза, от 24.01 ☺️
Злодеида, аз за разликата от дните се явих на ТЕЛК, но при мен имаше доста повече дни до 45-дневния.

# 365
Здравейте. Нали си плащате за комисия за удължаване на болничния? В картона проверете дали ви ги вписват и колко са натрупаните дни. В моята болница ми ги допълват дните след всеки болничен и когато стигнах бройката от позволените 180 дни ми издадоха документ с който да се явя на ТЕЛК комисия. Става бързо , с предимство минавате. Безплатно е и те ви издават документ с който Вашата болница има право да продължи с болничните до 45дневния преди термин.
Нищо , че сте в две календарни години за съжаление повече от 6 месеца болничен ми е да се удължи само след минаване на ТЕЛК комисия. Вариант е и да ползвате отпуска, но не виждам смисъл защото тя се натрупва и после може да си я използвате. И аз не знаех какво ме очаква и нямаше много отзиви, но вие с нищо не се занимавате. Клиниката издаваща болничните си ви оправя документите.

Успех
Здравейте! В непрекъснат болничен съм от 30.09.2025г. с диагноза заплашващ аборт, след инвитро. Съответно 45-дневният трябва да започне да тече от 17.04.2026г., тъй като терминът ми е 01.06.2026г.
По мои сметки това са 199 дни. Доколкото съм запозната имам право на 180 дни непрекъснат болничен, но не знам как стои въпросът, когато периодът обхваща 2 календарни години.
Отделно кой “следи” в кой момент изтичат тези 180 дни и каква е процедурата след това за удължаване до 45-дневния? Към момента болничните ми се издават от МК Д-р Щерев, ако това има значение, и не съм го коментирала със следящото АГ.

# 366
  • Melmak
45 дневния може ли да се издаде със закъснение? Пада се от 28.02 и при мен, но е събота. Ако ми го издадат в следващия работен ден, възможно ли е?

# 367
45 дневния може ли да се издаде със закъснение? Пада се от 28.02 и при мен, но е събота. Ако ми го издадат в следващия работен ден, възможно ли е?
Не би следвало да е проблем. При мен последният ми болничен го издадоха на 28.12, а стартовата му дата беше 24.12. Може да говорите с АГ, за да попитате дали да не отидете ден по-рано.

# 368
Кактус, аз имам още дни до тези 180, няма да ги стигна дори. Въпросът е, че на мен ми издават 34 дневен болничен. 4 дни престой в болница и 30 домашни. Болничният ми сега ще е до 21-22.02, а аз на 28ми излизам в 45 дневен болничен. Искам да избегна воденето в болница отново за  5-6 работни дни. Дали е оферта да взема отпуска. Ще се отрази ли на майчинството по някакъв начин?

# 369

410-те дни не са ли до термина реално? Затова си мислех, че като дата в заявлението трябва да попълня 07.02.2026 г като дата от която трябва да започне да се изплаща обезщетението

# 370
Здравейте, знаете ли в новата система къде се вижда датата на ведомостта?

# 371
Кактус, аз имам още дни до тези 180, няма да ги стигна дори. Въпросът е, че на мен ми издават 34 дневен болничен. 4 дни престой в болница и 30 домашни. Болничният ми сега ще е до 21-22.02, а аз на 28ми излизам в 45 дневен болничен. Искам да избегна воденето в болница отново за  5-6 работни дни. Дали е оферта да взема отпуска. Ще се отрази ли на майчинството по някакъв начин?
В такъв случай ЛКК ще издаде болничен за дните, които не достигат до 45-дневния. Не е никакъв проблем. Иначе не мисля, че отпуската би се отразила.
Тубероза, майчинството за първата година започва 45 дни преди термина, а майчинството за втората година започва веднага след навършване на 2-рата година- реалната дата на раждане.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 15:05 от Kactus

# 372
  • В полите на Пирин планина
Кактус, аз имам още дни до тези 180, няма да ги стигна дори. Въпросът е, че на мен ми издават 34 дневен болничен. 4 дни престой в болница и 30 домашни. Болничният ми сега ще е до 21-22.02, а аз на 28ми излизам в 45 дневен болничен. Искам да избегна воденето в болница отново за  5-6 работни дни. Дали е оферта да взема отпуска. Ще се отрази ли на майчинството по някакъв начин?

Няма да се отрази негативно, още повече, че м.02,2026 няма да влиза в базата за изчисление, но се разбери с работодателя и даже най-добре си пусни молба за платен отпуск още сега.

Здравейте, знаете ли в новата система къде се вижда датата на ведомостта?

https://eportal.nssi.bg/esdos/obezshteteniya-bolest

Отстрани има бутон "преглед".

# 373
Благодаря Lady Brinne дано се съгласи, че иначе пак трябва да лежа в болница за едни 5-6 дни.

Общи условия

Активация на акаунт