Майчинството счетоводно - 102

• 14 903
  • 403
  •   2
Отговори
# 390
Здравейте. Приятелката ми е бременна в 3тия месец, но няма да има необходимия стаж от 12 месеца преди термина, и ме интересува как стоят нещата с бащинството и дали аз ще мога да получа някакви помощи вместо нея? Ако някой е наясно моля да поясни. Благодаря.

Не, няма как да се прехвърля правото на отпуск за бременност и раждане, преди детето да стане на 6 месеца.

Добре, а като навърши 6 месеца възможно ли е това което написах, за остатъка от периода?

# 391
Здравейте, скоро ми предстои да излезна в 45 дневния болничен преди майчинство-09.02. Интересно ми е в какъв срок става изплащането му и какво се случва ако детето се роди по-рано и съответно по-късно? Знам процедурно какво се случва, но не мога да се ориентирам за сроковете за изплащане. Намирам само за обикновените болнични листове.

# 392
Здравейте, знаете ли къде се проверява дали работодателя е подал Декларацията за отпуск по майчинство след последния болничен?

# 393
Здравейте, скоро ми предстои да излезна в 45 дневния болничен преди майчинство-09.02. Интересно ми е в какъв срок става изплащането му и какво се случва ако детето се роди по-рано и съответно по-късно? Знам процедурно какво се случва, но не мога да се ориентирам за сроковете за изплащане. Намирам само за обикновените болнични листове.
Болнични се изплащат след изтичане на периода, за който се отнасят. Ако болничния обхваща два месеца след изтичане на първия се изплаща частта за първия месец.
Ако излезета на 09.02 плащане за дните 9.02-28.02 ще получите около 5ти март. За дните 01.03 до края на болничния плащането ще е началото на април.
Ако преносите АГ ви издава допълнителен болничен, а ако родите по-рано неползваните дни се изравняват с третия болничен от педиатъра на детето.
Здравейте, знаете ли къде се проверява дали работодателя е подал Декларацията за отпуск по майчинство след последния болничен?
С ПИК на НОИ в сайта им имаше такава справка. Не съм сигурна сега в новия портал как се казва, но ако имате ПИК поровете и потърсете.

# 394
Линковете дадени в първия пост към справките за болничните в НОИ не работят.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 12:51 от Ekaterinnaa

# 395
  • В полите на Пирин планина
Да, защото НОИ промени портала си, но сега няма как да се коригира първия пост.

Ето платформата: https://eportal.nssi.bg/katalog-na-uslugite

# 396
Благодаря. Направили са системата още по нефункционална и малоумна от преди. В крайна сметка след 2 часа ровене и препращане към безброй малоумни форми за "достъп до информация" не можах да получа това, което търсех.

# 397
Здравейте, скоро ми предстои раждане (19ти март) като ми казаха че болничен започва от 2 февруари. Има ли възможност да не излизам в болничен а да продължа да работя и да го пусна на 2ри март например?
Благодаря ви.

# 398
Здравейте, скоро ми предстои раждане (19ти март) като ми казаха че болничен започва от 2 февруари. Има ли възможност да не излизам в болничен а да продължа да работя и да го пусна на 2ри март например?
Благодаря ви.
Да, кажете на следящия АГ кога искате да излезете в болничен и той ще ви издаде от съответната дата.

# 399
В какъв срок изплащат еднократната помощ за  родено дете.

# 400
  • В полите на Пирин планина
В какъв срок изплащат еднократната помощ за  родено дете.

В месеца, следващ този, в който е подадено заявлението.

Благодаря. Направили са системата още по нефункционална и малоумна от преди. В крайна сметка след 2 часа ровене и препращане към безброй малоумни форми за "достъп до информация" не можах да получа това, което търсех.

И какво търсите?

# 401
  • Sofia
Благодаря ви.
Аз не ползвах този болничен. Дори родих по-рано и сега остатъкът педиатърката ми го прехвърли в отпуска по майчинство.

# 402
Новият портал на НОИ нещо не ми зарежда като хората. Пробвах с влизане с ПИК , пробвах и с влизане с Евротръст, ама в справка за болнични ми излиза единствено майчинството  от 2021-2022г и нито един друг болничен , независимо какъв период задавам. В справка за подадени болнични си виждам болничния от тази седмица

# 403
Здравейте от 22.02. трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждането. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Синът ми ще тръгне на ясла от 01.03. Въпросът ми е при подаване на болничния към работодателя, какво трябва още да попълня и подам за да получа 50% от оставащия ми отпуск за отглеждане на голямото ми дете ? (Той навършва 2г. на 21.05)

Общи условия

Активация на акаунт