Здравейте от 22.02. трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждането. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Синът ми ще тръгне на ясла от 01.03. Въпросът ми е при подаване на болничния към работодателя, какво трябва още да попълня и подам за да получа 50% от оставащия ми отпуск за отглеждане на голямото ми дете ? (Той навършва 2г. на 21.05)
Прил.7 за промяна в обстоятелствата и прил. 8 за самото обезщетение.

Здравейте. Приятелката ми е бременна в 3тия месец, но няма да има необходимия стаж от 12 месеца преди термина, и ме интересува как стоят нещата с бащинството и дали аз ще мога да получа някакви помощи вместо нея? Ако някой е наясно моля да поясни. Благодаря.

Не, няма как да се прехвърля правото на отпуск за бременност и раждане, преди детето да стане на 6 месеца.

Добре, а като навърши 6 месеца възможно ли е това което написах, за остатъка от периода?
Не става ясно приятелката ви към момента има ли ТД. Този стаж никой не казва, че трябва да е преди термин! Може да е независимо кога и къде натрупан.
Бащинството предполага вие да излезете в отпуск, т.е. да сте вкъщи и да гледате бебето, а майката да се върне на работа, надявам се сте наясно.
Колко осигурителен стаж има до сега тя? Работи ли...това са важните въпроси...иначе яма как да ви прехвърли нещо, на което тя няма право (това в случай, че не работи го пиша)